James Brown
Aniversare James Brown

Dupa un 1 mai atat de generos in raze de soare si zgarcit in ploaie si vant energia ne revine in corp si in suflet si incepem sa ne facem planuri pentru vara ce va veni negresit si anul acesta. Cu aceeasi energie primavareteca James Brown , care ar fi implinit astazi 79 de ani, isi hipnotiza publicul umplandu-I de ganduri pozitive si deblocandu-I resurse nebanuite. James Brown sau “Nasul muzicii soul” a avut , ca majoritatea colegilor de generatie, o viata tumultoasa plina de evenimente care mai de care mai marcante dar a reusit sa ramana un stapan al jocului cu piese debordante precum “I feel good”, “Sex machine” sau “It’s man’s world”. Nu ma feresc sa spun ca , in opinia mea, nu exista un entertainer mai pur-sange decat James Brown si piese mai antrenante decat melodiile sale.

James Brown s-a nascut pe data de 3 mai 1933 in Barnwell , Carolina de Sud. Parintii sai s-au despartit atunci cand el avea doar doi ani asa ca s-a mutat impreuna cu tatal sau in zona metropolitana a orasului Augusta din statul Georgia.  Dupa un timp este trimis sa locuiasca cu matusa sa , matroana unui bordel din Augusta. Ramane la scoala pana in clasa a saptea cand renunta pentru a se ocupa de tot felul de activitati marunte ce aveau sa-i aduca castiguri rapide: lustruia papuci in zona de afaceri a orasului, spala vase in cantine, spala masini, participa la concursuri de talente si dansa in spectacolele organizate pentru unitatile militare din zona. La aceste ocupatii isi mai adauga si cateva de natura ilegala care aveau sa-l trimita in scoala de corectie. Printre toate aceste faradelegi James Brown a invatat singur sa cante la muzicuta, pian, tobe dar si la chitara , la acest ultim instrument primind un pic de ajutor de la celebru instrumentist de blues  Tampa Red. Odata ajuns la scoala de corectie Brown isi canalizeaza energiile in dans si muzica organizand minispectacole pentru detinuti cu un repertoriu de standarde de jazz si R&B. Aceste spectacole sunt vazute si de catre cel ce avea sa devina o legenda in genul R&B , Bobby Bird. Bird era , pe atunci, jucator amator de baseball si venise cu ocazia unui meci impotriva echipei scolii de corectie. Impresionat de veleitatile de showman ale lui Brown, Bobby Bird reuseste sa obtina o elibarare timpurie pentru acesta. Eliberarea lui James Brown este conditionata de gasirea unei slujbe si de interdictia de a se mai intoarce vreodata in Augusta. Dupa incercari nereusite de a profesa ca boxer sau jucator semiamator de baseball James Brown ia decizia de a-si canaliza toate resursele pe muzica. Si o decizie mai inteleapta nici ca putea lua.

Influentat de Ray Charles, Little Richard dar mai ales Louis Jordan (un cantaret de jazz mai putin cunoscut dar al carui nume il veti gasi citat de fiecare dintre gigantii jazz-ului si al funk-ului) James Brown si Bobby Bird intemeiaza formatia The Famous Flames. Prima lor piesa poarta numele de “Please, please, please” si nauceste topurile muzicale americane. Din pacate piesele ce aveau sa vina dupa aceasta nu s-au ridicat la nivelul asteptarilor create si tensiunile au aparut. Norocul avea din nou sa reapara in calea lui James Brown atunci cand unul din mentorii sai , Little Richard, se hotaraste brusc sa paraseasca domeniul muzical pentru a deveni un predicator religios. The Famous Flames il inlocuiesc in concertele pe care le mai avea de sustinut iar faima lor atinge proportii imense. Totusi era clar ca locul lui James Brown nu este intr-o formatie si ca zilele pana cand va ajunge artisti solo sunt numarate. Personalitatea lui era prea puternica. In 1959 formatia isi schimba numele in “James Brown and Famous Flames” si devine mai degraba un grup vocal de sustinere. The Famous Flames aveau sa ramana alaturi de James Brown pana in 1968 iar Bobby Bird va ramane mana dreapta a “nasului” pana in 1973. Cat despre James Brown? Acesta scoate pe piata hit dupa hit avand numai albume de succes ce culmineaza cu “The Payback” , din 1974, considerat punctul culminant al carierei acestuia. In aceasta perioada s-au nascut cantece de neuitat precum “I feel good”, “Papa’s got a brand new bag” sau “Sex machine”. Este imposibil sa vorbim despre muzica lui James Brown fara sa vorbim despre spectacolele acestuia. Pana in ziua de astazi concertele lui James Brown sunt considerate cele mai reusite concerte din istoria muzicii. Deviza “nasului” era “sa oferim oamenilor mai mult decat se asteapta sa le oferim…sa-I obosim intr-un mod cat se poate de placut”. Pentru a face acest lucru , pentru a-i “obosii” Brown pregatea minutios fiecare moment al specatacolului fiind cunoscut pentru perfectionismul sau si pentru atentia sa obsesiva la detalii. Venind dintr-o familie saraca Brown avea un respect imens pentru oamenii care scoteau banii lor munciti cu truda din buzunar pentru a-l vedea cantand si dansand.

Dupa doi ani in care intra intr-un con de umbra avand diverse probleme legale James Brown se intoarce , in 1976, cu piesa “Get up offa that thing” care-l readuce in inimile publicului unde avea sa ramana pana la sfarsitul vietii sale. Fiecare album al sau avea sa devina un succes iar concertele lui nu si-au pierdut din intensitate nici atunci cand marele entertainer a inceput sa imbatraneasca vizibil. James Brown detine recordul pentru a avea cele mai multe piese in Bilboard Top 100 desi nici una dintre ele nu a ajuns vreodata pe locul I.

Melodiile lui James Brown sunt concepute in acelasi fel ca si spectacolele sale: sunt antrenante si sensibile in acelasi timp iar la finalul audietiei lor te simti epuizat de toate energiile pe care aceste bucati muzicale de 2-3 minute au reusit sa le smulga din tine. In anul 2003 romanii , in speta brasovenii, au avut deosebita onoare de a asista la specatacolul legendar facut de James Brown si au dansat toata noaptea alaturi de acesta totul culminand cu arhicelebra piesa “Living in America” , compusa pentru coloana sonora a nu mai putin celebrului film “Rocky IV”.

James Brown ne-a parasit la sfarsitul anului 2006 lasand in urma lui multe scandaluri care nu au adus cinste numelui ce si l-a cladit cu propriile puteri. Insa ca toate scandalurile acestea au palit si lumea le-a uitat. Lumea insa nu a uitat muzica lui iar cei ce au avut sansa sa vada si showurile cu siguranta nu l-au uitat pe James Brown “and they still feel good!”.

Pana la sfarsitul lunii toate discurile lui James Brown vor beneficia de 10% reducere in cadrul campaniei “Aniversari Muzicale”.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *