Centrul vechi al orașului Brașov îmbracă în această zi, pentru a cincea oară, hainele de sărbătoare, fiind din nou gazda  fEstivalului de cArte și Muzică de la Brașov. Tradiţionala Alee a Cărții revine în miez de iulie într-un spațiu încărcat de cultură, istorie și amintiri perene ale milioanelor de turiști ce pășesc și poposesc pe aici. Este vorba, bineînțeles, de celebra Piață a Sfatului din Brașov, unde, în perioada 21 – 24 iulie, fEstivalul de cArte și Muzică – ajuns la ediția cu numărul 5 – își va redeschide brațele cu lecturi și muzică, venind în întâmpinarea tuturor celor care caută prilejuri de evadare în cele mai familiare și mai plăcute spații.

_MG_7049 _MG_7340

Vremea la Brașov a fost dintotdeauna capricioasă dar atât brașovenii cât și turiștii sunt mai mult decât obișnuiți cu acest lucru. Cel mai sigur pariu al vremii pare să fie însă mijlocul lunii lui Cuptor când soarele răsfață cu razele sale până și cele mai aspre cotloane ale orașului. Numărul mare de vizitatori ce a luat cu asalt astăzi standurile fEstivalului de cArte și Muzică nu face decât să confirme pofta oamenilor pentru lectură și muzică bună.

Astăzi – 21 iulie 2016 – spunem start celei de-a cincea ediții a fEstivalului de cArte și Muzică de la Brașov!

Încă de dimineață, brașovenii și turiștii matinali sosiți în Piața Sfatului au fost bineveniți pe Aleea Cărții pentru popasuri memorabile, pentru a se delecta cu oferta generoasă a lecturilor și cd-urilor pregătite de expozanți. Doritorii de reduceri estivale au avut din ce alege căci nu au lipsit promoțiile pregătite de edituri și casele de discuri.

DSCN0778 DSCN0785

Oamenii au venit, tricourile aniversare au fost îmbrăcate de cei mari şi mici, baloanele au fost împărțite copiilor, buna dispoziție a cuprins centrul vechi al orașului, toate elementele s-au aliniat pentru ca deschiderea oficială să fie demarată cu dreptul.

Primul care a luat cuvântul a fost prietenul și colaboratorul Asociației Culturale Libris Brașov, Doru Munteanu.

Scriitorul Doru Munteanu a ținut să mulțumească tuturor celor care au pus umărul pentru ca acest eveniment să existe. În mod special, i-a mulţumit Primarului Municipiului Braşov, dl. George Scripcaru, pentru promisiunea făcută cu mulți ani în urmă de a susţine acest eveniment cultural desfășurat în orașul Brașov.

_MG_7219 DSCN0841

George Scripcaru, Primarul Municipiului Brașov, a declarat că este sigur că fEstivalul de cArte și Muzică va fi un succes și a asigurat brașovenii de sprijinul necondiționat al instituției pe care o conduce în vederea organizării oricărui eveniment cultural propus.

Apoi, a luat cuvântul dl. Silviu Costea, Președintele Camerei de Comerț și Industrie Braşov, care s-a arătat încântat de faptul că, pe lângă aerul medieval al orașului, brașovenii pot respira în aceste patru zile un aer cultural alimentat de pasiunea necontenită a echipei Libris pentru acest eveniment. Acest festival, a menţionat dl. Silviu Costea, transformă orașul într-o veritabilă oază culturală.

_MG_7235 _MG_7236

Directorul General Libris Brașov, dna. Ana Oniță, a ținut să împărtășească cu publicul bucuria pe care o simte atunci când vede că marele proiect Libris s-a extins dincolo de ușa Librăriei St. O. Iosif și s-a materializat în foarte multe proiecte frumoase. Acest festival, a spus dna. Ana Oniță, este darul oferit de Libris publicului brașovean. Doamna Ana Oniță și-a încheiat discursul cu mulțumiri aduse celor deschiși pentru cultură și viață bună.

Domnul Virgil Oniță, Președintele Asociației Culturale Libris Brașov, şi-a manifestat bucuria pentru această sărbătoare culturală și a oferit sincere mulțumiri tuturor celor care au sprijinit acest proiect încă de la început. De asemenea, a ținut să menționeze faptul că resimte o mare satisfacție ca urmare a participării Libris Brașov (an de an) la manifestări culturale de renume internațional precum cele de la Paris, Torino sau Nurnberg dar și de perspectiva viitoarelor participări în diverse oraşe culturale ale lumii pentru a reprezenta cu succes Braşovul şi România.

Domnul Adrian Lesenciuc, Președintele Uniunii Scriitorilor din România Filiala Brașov, s-a simțit onorat să fie prezent la deschiderea oficială și a apreciat faptul că că cele două mari evenimente organizate de Libris Brașov (Târgul Internațional de Carte și Muzică și Festivalul de Carte și Muzică) împart anul cultural în două și oferă un răgaz pentru o recapitulare a activităților culturale precum și un plan de viitor. Dl. Adrian Lesenciuc a amintit celor prezenți că Brașovul este un oraș al Operei Prima, putându-se lăuda cu prima scrisoare în limba română, prima școală gimnazială în limba română precum și prima societate a scriitorilor români.

După deschiderea oficială a avut loc un nou eveniment de tradiție al fEstivalului de cArte și Muzică și anume decernarea premiilor Uniunii Scriitorilor din România Filiala Brașov pentru anii 2014 și 2015.

Festivitatea de premiere a fost deschisă de Președintele Filialei, dl. Adrian Lesenciuc, care a rugat publicul să țină un moment de reculegere în amintirea scriitorilor pe care comunitatea brașoveană i-a pierdut anul trecut.

Premianții anului 2014 au fost:

Premiul Opera Omnia a fost acordat lui Hans Bergel, ajuns la venerabila vârstă de 91 de ani, care de câteva decenii bune trăiește în Germania. Prin scriitoarea Mihaela Malea Stroe, juriul și-a motivat alegerea făcută prin faptul că, deși a părăsit România de mult timp, Hans Bergel nu a încetat vreodată să vorbească în romanele sale despre Transilvania, Țara Bârsei și relațiile acestor regiuni cu Occidentul și spațiul geopolitic mereu schimbător al Europei. Din motive de sănătate, Hans Bergel nu a putut fi prezent la Brașov, însă vocea lui a putut fi auzită prin intermediul d-lui Cristian Macedonski, care a citit scrisoarea deschisă de mulțumire a prozatorului transilvănean.

_MG_7304

Premiul pentru Cartea anului 2014 a fost împărțit între două volume de poezie. Este vorba despre volumul ”Scara B, Apartamentul 3” de Angela Nache-Mamier, scriitoare ce duce stindardul poeziei românești în Franța și Canada, și volumul ”Poetul sub acoperire” de Martin Culcea, un scriitor ce a fost apreciat ca având o abordare foarte matură asupra poeziei moderne.

_MG_7325

Premiul de debut 2014 a fost acordat poetului Valentin Irimia pentru volumul ”Chemarea nedeslușitului”. Mircea Brenciu, membru al juriului, a motivat alegerea prin recitarea unei poezii din volumul mai sus menționat.

Premiul de excelență pentru evenimentul cultural al anului 2014 a fost acordat Președintelui Asociației Culturale Libris Brașov, dl. Virgil Oniță, pentru organizarea celei de-a unsprezecea ediții a Târgului Internațional de Carte și Muzica și celei de-a treia ediții a Festivalului de Carte și Muzică, cât și pentru contribuția adusă în promovarea autorilor brașoveni la Saloanele de Carte de la Paris și Torino.  Dl. Virgil Oniță s-a arătat surprins de acest premiu, mulţumind pentru onoarea acordată.

_MG_7323

Premianții anului 2015 au fost:

Premiul Opera Omnia a fost acordat academicianului și filosofului Alexandru Surdu care a ținut să precizeze că, deși nu tot timpul a beneficiat de libertate totală în scrierile sale, întotdeauna a făcut-o cu plăcere, rezultatul fiind o operă foarte vastă a cărei expunere ar consuma mult timp.

Premiul „Cartea anului 2015” a fost acordat romanului ”Secretul Crucii” semnat de Doru Munteanu – o poveste frumoasă și captivantă învăluită în mister – dar și romanului ”Judith” semnat de Ion Popescu Topolog – un roman inspirat din călătoriile autorului în Israel.

DSCN0935

Premiul pentru debut în 2015 a fost acordat volumului ”În a cincea zi am privit către Est”, semnat de Bogdan Trifan. Volumul a fost apreciat ca fiind foarte elocvent pentru tendințele literare actuale.

Premiul de excelență pentru evenimentul cultural al anului 2015 a fost acordat poetului Laurențiu Tudor pentru organizarea taberei de poezie ”În buricul târgului – Brașoave”, dar și pentru propunerea lui Daniel Drăgan la distincția de cetățean de onoare al Brașovului.

DSCN0919

La standul Libris Editorial, scriitorul Doru Munteanu a oferit o sesiune de autografe cititorilor săi, întărind astfel relația specială dintre făuritorul de cuvinte și admiratorii lui.

DSCN0977

La miez de zi, scena principală a fEstivalului de cArte și Muzică a găzduit o prezentare specială a romanului ”Moara și Prâsnelul” de Aron Buciumeanu, lansat postum în prezența fiului său, Dan Sebastian Buciumeanu. Romanul a fost publicat de către editura Tracus Arte și a beneficiat de o introducere amănunțită făcută de scriitorul Doru Munteanu. Acesta a apreciat originalitatea textului cât și autenticitatea sa transilvăneană, romanul fiind bine înrădăcinat în spațiul interior al arcului carpatin. De asemenea, Doru Munteanu a spicuit pe scenă din biografia impresionantă a acestui autor scos în sfârșit din conul de umbră unde ajunsese pe nedrept.

Apoi, a luat apoi cuvântul fiul autorului, cel care a coordonat apariția romanului și s-a îngrijit de toate aspectele legate de acesta. Dl. Dan Sebastian Buciumeanu a mulțumit tuturor celor implicați în această apariție editorială și a încercat sa explice geneza acesteia fără să dezvăluie prea multe detalii și să strice plăcerea cititorului de a descoperi. Dl. Dan Sebastian Buciumeanu nu a putut să-și ascundă emoția generată de evocarea memoriei tatălui său și a moștenirii culturale pe care acesta a lăsat-o în urmă.

DSCN0968A urmat încă o lansare postumă, de data aceasta în memoria regretatului romancier interbelic Romulus Cioflec. Este vorba de un album fotografic coordonat de doamna Luminița Cornea intitulat ”Romulus Cioflec – O viață în imagini”. A luat mai întâi cuvântul academicianul Nicolae Scurtu care a salutat revenirea în actualitate a numelui Romulus Cioflec, un autor pe nedrept necunoscut de către publicul larg. A precizat, de asemenea, că datorită dnei. Luminiței Cornea și albumului fotografic putem reface viața prozatorului pas cu pas.

Apoi, a luat cuvântul dna. Luminița Cornea care a povestit traseul spectaculos al vieții lui Romulus Cioflec (născut la Araci, județul Covasna pentru ca mai apoi viața să îl poarte prin Câmpulung Muscel, Basarabia, Timișoara și București) și a explicat lipsa de notorietate a acestuia prin faptul că el era înscris în partidul țărănist și, aşadar,  implicit, pe fugă din calea opresiunii comuniste.

DSCN1004

Marea surpriză pe care ediția din acest an a fEstivalului de cArte și Muzică ne-a pregătit-o a fost deschiderea şirului de spectacole extraordinare cu cel dedicat folclorului autentic pentru a se mijloci întâlnirea dintre iubitorii de tradiții românești și artiștii promotori ai acestora. Seara dedicată folclorului, portului și cântului românesc a fost chiar prima seară a festivalului și a adus cu ea emoția și bucuria de asculta, dansa, trăi, simți 100% românește.

_MG_7580

Dna. Silvana Enache, una din gazdele tradiționale ale fEstivalului de cArte și Muzică, ne-a anunțat cu voioșia-i specifică faptul că urmează o seară de neuitat alături de rapsozi ai folclorului de pretutindeni.

Seara de folclor a fost deschisă de iubita interpretă Rodica Stan, alături de taraful condus de Radu Costel. Rodica Stan ne-a delectat cu două piese de suflet culese din inima Ardealului. Publicul s-a pregătit alături de mult îndrăgita artistă pentru o seară minunată de dans, cântec și voie bună.

Următorul moment i-a găsit pe scenă pe cei mai tineri iubitori de tradiții, membri ai Ansamblului Folcloric „Dorulețul” din Ghimbav condus de Radu Costel și coordonat de Duicu Teofil, care au încântat privirile celor prezenți printr-o serie de dansuri specifice zonei și vârstei lor.

Spectacolul de folclor a continuat cu un talent cât se poate de promițător al folclorului românesc și anume Cosmina Șeulean, o tânără interpretă din zona Iernutului care a adus o părticică din farmecul zonei sale la poalele Tâmpei, interpretând piese de pe albumul ei lansat în 2009 ce poartă sugestiv numele ”De pe Mureșul domol”.

Un nou moment de dansuri tradiționale a încântat publicul prezent în Piața Sfatului. Ansamblul Artistic „Șipot Ardelean” – coordonator Adrian Oprea – a oferit publicului o suită făgărășeană așa cum numai ei știu să facă. S-a dansat, s-a chiuit, atmosfera veselă s-a răspândit în toată piaţa.

Muzician (cântăreț și taragotist), poet și rapsod. Acestea sunt doar trei din multitudinea de cuvinte pe care am putea-o folosi pentru a-l descrie pe Sergiu Cipariu. Îndrăgitul interpret sibian a venit la Brașov, alături de Marian Aron (acordeon), Adrian Rezeș (saxofon) și Ciprian Oprea (contrabas), pentru a ne oferi o mostră de folclor autentic și poezie strămoșească. Sergiu Cipariu a recitat cu patos – cunoaște sute de poezii – și a cântat cu sufletul, publicul fiind mișcat de sensibilitatea artistului.

A urmat un nou interludiu de dans; de data aceasta în compania Ansamblului de Dansuri „Junii Cristianului”, condus de Lucian Forfotă. Aceștia au oferit brașovenilor un moment pe cinste, transmițând bucuria dansului tradițional în tot centrul vechi al orașului. ”Junii Cristianului” au bucurat ochii spectatorilor cu trei dansuri: o suită, un brâu și o mocănească.

Ciprian și Mihaela Istrate sunt doi oameni talentați, cunoscători ai zestrei transilvănene, care au ales să își unească destinele personale dar și pe cele muzicale spre a duce mai departe moștenirea folclorică românească. Alături de Taraful „Ceterașii de pe Câmpie”, cei doi nu ratează nicio ocazie de a celebra dorurile mureșene din zona lor de origine. Voia bună și veselia au fost răspândite cu generozitate în Piața Sfatului de către Ciprian și Mihaela Istrate care au amintit de spiritul petrecerilor de pe Valea Gurghiului și au risipit cu drag energia și voioșia cântecului mureșean. Nu au lipsit nici doinele sau cântecele patriotice care completează repertoriul celor doi.

Dumitru Dobrican se simte bine pe scenă alături de taragotul său. Însă maramureșeanul se simte cel mai bine alături de taraful său și de grupul său dansatori numit „Dănțăușii din Groși”. Dumitru Dobrican are meritul de a fi renăscut tradiția dansurilor de șură, tradiție pe care a adus-o în această seară la Brașov. Melodii nestemate din nordul țării au răsunat din taragotul lui Dumitru Dobrican, refăcând astfel legătura spirituală dintre român și muzica țării sale.

Petrecerea animată de maramureșeni s-a prelungit în noapte iar dănțăușii au coborât în public pentru a încinge o horă pe cinste alături de publicul brașovean și de mulțimea de turiști curioși aflați în Piața Sfatului. Echipa Libris s-a alăturat și ea jocului, neputând sta pe loc când o asemenea muzică minunată răsuna din taragotul parcă fermecat al maestrului Dobrican.

DSCN9608

După o incursiune în tradițiile nordului țării a urmat un moment artistic oferit de sudul României; un moment care a oferit o călătorie în timp, în țara străveche a Olteniei. Cobzarul Ion Crețeanu a venit de data aceasta fără instrument, înlocuindu-l cu un întreg ansamblu de oameni. Este vorba de Ansamblul Artistic ”Doina Oltului” cu un număr impresionant de instrumentiști, dansatori și vocali (printre care îndrăgita interpreta Maria Ghinea) care au luat cu asalt scena brașoveană. Este a doua oară când Ion Crețeanu ne onorează cu prezenţa sa. Rapsodul și membrii ansamblului pe care îl conduce au prezentat publicului un dans mixt și hora la patru, un dans de Făgăraș, un dans din Moldova. ”Doina Oltului” a primit aplauze binemeritate în Piaţa Sfatului, îmbiindu-i pe oameni cu tot ce-i mai frumos în dansul popular românesc.

Ion Creţeanu a urcat şi el pe scenă, interpretând melodii clasice culese din vastul folclor oltenesc.

A fost o zi minunată în care cultura a ieşit în stradă iar muzica a răsunat până târziu în noapte. Aşteptăm cu nerăbdare a doua a Festivalului de Carte şi Muzică de la Braşov!

Articol realizat de Horia Nilescu și Ana Maria Popescu pentru Asociația Culturală Libris Brașov.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *