cinemateca Jandarmul din Saint Tropez
Proiecția lunii august – Jandarmul din Saint Tropez

În luna august, cinemateca Șt. O. Iosif va începe la ora 21.00 din motive ce țin de organizarea internă a librăriei. Filmul pe care l-am ales pentru această perioadă este un film relaxant de vară, scurt și răcoros. Este vorba de comedia clasică „Jandarmul din Saint Tropez” care, la numai 1 oră și 25 de minute în lungime, reușește să smulgă toate zâmbetele și râsetele spectatorilor. „Jandarmul din Saint Tropez” este unul din cele mai savuroase filme de comedie din toate timpurile. Succesul acestui film i se datorează aproape în totalitate actorului Louis De Funes, un adevărat geniu al comediei, care stârnește râsul audienței prin simpla sa prezență. Louis De Funes i-a dat viață inspectorului Cruchot iar acesta a intrat aproape instant în conștiința colectivă a iubitorilor de film. Având un motor precum Louis De Funes la bază, filmul a stârnit un adevărat fenomen în Franța dar și în Europa în general determinându-și publicul să-și dorească mai multe aventuri cu simpaticii jandarmi. Astfel au apărut încă cinci filme cu aventurile lui Cruchot & Co: „Jandarmul la New York”, „Jandarmul se Însoară”, „Jandarmul la Plimbare”, „Jandarmul și Extratereștrii” și „Jandarmul și Jandarmerițele”. Bineînțeles că cel mai reușit din serie rămâne tot primul film și tocmai de aceea l-am ales pentru proiecția lunii august a cinematecii noastre.

„Jandarmul din Saint Tropez” pleacă de la o premisă care astăzi nu ar stârni râsul ci mai degrabă indignarea. De fapt, nu este o premisă cât o noțiune și anume noțiunea de nudism. În anul 1964, nudismul era o practică excentrică și reprezenta nu numai o ofensă morală la integritatea publică dar și una penală. Nudismul era tolerat în foarte puține locuri și și în acele locuri oamenii ce doreau să îl practice erau obligați să se îndrepte către zone periferice ale plajei. Un astfel de loc este Saint Tropez, o stațiune spectaculoasă de pe riviera franceză care și-a clădit reputația tocmai prin toleranța față de nudism. În acest paradis mediteraneean ajunge și Ludovic Cruchot (Louis De Funes), un polițist stângaci dar inimos, care crede că l-a prins pe Dumnezeu de picior atunci când în sfârșit este avansat din postul său mediocru pe care îl ocupa într-un sătuc francez uitat de lume. El vine la Saint Tropez însoțit de fiica sa Nicole. Cruchot își imaginează că noul său post va fi unul lejer, de vacanță, în care tot ce va avea de făcut va fi să se relaxeze. În realitate însă lucrurile nu stau așa și simpaticul jandarm se va pomeni arestând o plajă întreagă de nudiști sub acuzațiile de atac la pudoare. Ca și cum asta nu ar fi de ajuns, gluma se îngroașă atunci când Cruchot își descoperă propria fiică implicată într-o situație neobișnuită. Și pe aceste coordonate comedia poate să înceapă.

Cinematografia franceză comercială a avut dintotdeauna darul comediei și este renumită mondial pentru serializarea filmelor sale comice: seria Companiei a Șaptea, seria Taxi, seria Asterix și Obelix etc. Dar prima dintre ele – în opinia nostalgicilor cea mai amuzantă – este seria care pleacă de la aventurile savuroase ale jandarmului Cruchot pe plajele superbe ale coastei de azur. Pe lângă efectele comice – zeci de turiști ieșind unul după altul dintr-un cort minuscul – filmul nu duce lipsă de urmăriri spectaculoase, peisaje care îți taie răsuflarea și câțiva stropi de intrigă romantică.

Vă așteptăm așadar pe data de 12 august (vineri) 2016, la ORA 21:00, la librăria Șt. O. Iosif, pentru proiecția comediei „Jandarmul din Saint Tropez”. Intrarea este liberă.

Articol realizat de Horia Nilescu pentru Librăria Șt. O. Iosif.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *