cinemateca st o iosif
Proiecția lunii septembrie – Kramer vs. Kramer

Ted Kramer (Dustin Hoffman) duce o viață cum nu se poate mai bună: are o slujbă importantă și bine plătită, în cadrul unei companii de publicitate, are un apartament în centrul New Yorkului și mai important are o familie (soție și copil) iubitoare. Ted are însă o singură problemă: este dependent de munca sa pe care o pune întotdeauna pe primul loc în detrimentul familiei. De această cauză, într-o singură seară, totul se va schimba pentru eroul nostru. Exact în seara în care Ted este avansat la locul de muncă, soția sa Joanna (Meryl Streep) se hotărăște să îl părăsească atât pe el cât și pe băiețelul lor Billy. Cu soția sa ieșită din peisaj, viața lui Ted se transformă într-un coșmar fiind obligat să găsească o soluție de compromis între creșterea copilului și îndatoririle servici. Ted află pe pielea lui că viața de părinte dedicat nu este ușoară și că aceasta presupune multe sacrificii. În mod evident, randamentul acestuia la locul de muncă este unul mai scăzut și astfel se ajunge la inevitabil: Ted este concediat. Dar cum în filmele hollywoodiene lucrurile au un fel de a se așeza de la sine, fostul workaholic Ted Kramer reușește să se transforme într-un părinte exemplar. Ca o lovitură de gratie Joanna se întoarce și-l dă în judecată pe Ted pentru custodia băiețelului. Din acest moment, filmul se transformă într-o dramă de familie a cărei singure soluție se află în sala de judecată.

https://www.youtube.com/watch?v=3SP9n13ux1I

„Kramer vs. Kramer” este un film hollywoodiana ca la carte de la început și până la sfârșit. De la muzica clasică de clavecin, ce se aude pe fundal în timp ce spectatorul vede distribuția, până jocul dramatic al actorilor executat impecabil în încercarea cât se poate de reușită de a smulge simpatie și lacrimi celor prezenți în fața ecranului. Filmul folosește cadre plăcut luminate și pline de muzică frumoasă atunci când lucrurile merg bine (montajul în care se arată ce tată minunat a devenit Ted) iar atunci când dramatismul trebuie accentuat regizorul alege cadre sterpe, fără muzică (scenele din sala sterilă de judecată unde nu e loc de sentimente ci doar de probe și mărturii). Însă toate aceste procedee recognoscibile nu trebuie să ne ducă cu gândul că acesta este un film rău. Dimpotrivă, atunci când aceste elemente sunt introduse inteligent în povestea filmului și bine echilibrate șansele ca pelicula să fie una foarte bună sunt foarte mari. Regizorul acestui film este Robert Benton, un regizor cunoscut în lumea hollywoodiană dar care nu strălucește prin geniul individual ci prin faptul ca își lasă actorii să-și facă treaba reușind să îi pună pe aceștia cât mai mult în evidență. De aceea mulți actori celebri americani și-au dorit să lucreze cu el. În 1979 a fost rândul tinerilor Dustin Hoffman (actor care a folosit experiența propriului divorț pentru a reda complexitatea personajului său) și Meryl Streep (proaspăt văduvă). Jocul celor doi este excepțional și demn de orice manual al actorilor. Atât individual cât și împreună cei doi dau lecții oricui este curios să privească dincolo de poveste. Scena revederii dintre cei doi, după întoarcerea Joannei, dar și toate scenele din sala de judecată sunt momente de magie actoricească pe care niciun cinefil nu ar trebui să le rateze. Cei doi au fost recompensați cu premiul Oscar pentru rolurile soților Kramer și pe bună dreptate. A fost poate printre puținele ediții de premiu Oscar când câștigătorii statuetelor nu au fost contestați.

Vă așteptăm așadar vineri, 2 septembrie 2016, la ora 20:00, la librăria Șt. O. Iosif pentru proiecția unei bijuterii ale cinematografiei americane: „Kramer vs. Kramer”. Intrarea este liberă.

Articol realizat de Horia Nilescu.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *