La început de noiembrie, toamna pare să fi capitulat definitiv în fața inevitabilei veniri a iernii. Cu toate acestea, iubitorii de folclor nu s-au lăsat intimidați de vremea rea de afară și au umplut salonul Șt. O. Iosif pentru lansarea discului de debut al interpretului Adrian Blaj intitulat „Am o mândră pe Gurghiu”. Adrian Blaj a absolvit Școala Populară de Artă „Tiberiu Brediceanu” din Brașov însă repertoriul său – primit în dar de la Ioana State – constă în cântece de pe Valea Gurghiului, județul Mureș. Prima oară când Adrian Blaj a urcat pe vreo scenă a făcut-o absolut întâmplător. În 1979, pe atunci copilul Adrian Blaj s-a pierdut de părinții săi pe scena Festivalului de la Mamaia și a fost găsit de către Cornel Chiriac și Angela Similea. Aceștia au glumit spunând publicului că acest băiețel va fi următorul star al festivalului. Însă iată că viața l-a dus pe Adrian Blaj pe calea cântecului popular ajungând astăzi la librăria Șt. O. Iosif pentru a-și lansa primul său album. Alături de Adrian Blaj au mai fost prezenți interpreții de muzică populară: Ioana State, Gheorghe Berian și Ioana Bozga dar și avocatul/poetul/cântărețul George Echim.

lansare cd adrian blaj
Gheorghe Berian, Ioana Bozga, Adrian Blaj, Ioana State, George Echim, Horia Nilescu

Prima care a luat cuvântul a fost doamna Ioana State, cea care a declarat că revine de fiecare data cu plăcere în orașul Brașov. Dânsa s-a născut la interferența folclorică dintre Brașov, Argeș și Vâlcea și în prezent locuiește la Slatina. Doamna Ioana State se mândrește cu prietenia sa cu Adrian Blaj transformată ulterior într-o colaborare profesională – piesele prezente pe discul „Am o mândră pe Gurghiu” sunt luate din vasta sa biblioteca folclorică. Aceasta a mărturisit că se desparte greu de cântecele sale – acestea sunt precum copiii dânsei – însă pentru un om atât de talentat și de sensibil precum Adrian Blaj acest lucru merită cu prisosință.

Doamna Ioana Bozga s-a arătat extrem de încântată de apariția acestui prim disc al lui Adrian Blaj și nu a putut să nu își amintească că acesta a fost prezent la toate lansările dânsei din trecut. De asemenea, doamna Bozga consideră că a făcut foarte bine atunci când l-a încurajat pe Adrian Blaj să înregistreze acest material. La finalul intervenției sale, doamna Bozga ne-a încântat cu două cântece din repertoriul propriu.

Următorul invitat la microfon a fost domnul Gheorghe Berian. Acesta l-a cunoscut pe Adrian Blaj prin fiica sa care fost colega lui la Școala Populară de Artă. A fost impresionat încă de la prima întâlnire iar la puțin timp după, a avut ocazia să citească caietul de texte populare pe care Adrian Blaj l-a scris de-a-lungul timpului. Domnul Berian a fost cât se poate de încântat de ce a citit acolo așa că l-a rugat pe Adrian Blaj să-i și interpreteze câteva texte din caiet. Convins că acesta are talent, domnul Berian l-a încurajat pe tânărul cântăreț să înregistreze melodiile sfătuindu-l totodată să nu renunțe la studiu și repetiție. Domnul Berian a interpretat și el o piesă făgărășeană în stilu-i caracteristic.

Ultimul invitat care a luat cuvântul a fost domnul George Echim. Acesta a fost coleg cu Adrian Blaj la Școala Populară de Artă unde a ajuns să-l îndrăgească pe tânărul interpret poate și datorită proximității zonelor folclorice reprezentate de cei doi; Adrian Blaj cântă zona de nord a județului Mureș iar George Echim cântă zona de sud a județului Bistrița-Năsăud. Domnul Echim a declarat că Adrian Blaj are zona folclorică mureșeană sădită adânc în suflet și că preocuparea sa pentru studiu muzical și pentru cunoașterea folclorului autentic este una demnă de toată admirația. La finalul intervenției sale domnul Echim a recitat un text scris de Adrian Blaj și a cântat o piesă nemuritoare din repertoriul lui Traian Ilea.

album muzical echim
George Echim

Adrian Blaj, vizibil copleșit de emoții, a rămas fără cuvinte în fața publicului nemaiștiind cum să continue elogiile aduse de prietenii săi. Din acest motiv, interpretul a preferat să lase muzica să să vorbească pentru el susținând un minirecital spre deliciu publicului. Acesta a promis că nu se va opri aici și că multe alte albume vor urma.

A fost o după-amiaza cât se poate de plăcută în compania muzicii bune și a folclorului de cea mai bună calitate.

Articol realizat de Horia Nilescu.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *