Un film despre neajunsurile vieții domestice… la Cinemateca

Continuând seria proiecțiilor de  filme americane din decenii diferite, care ilustrează fețele multiple ale Holywoodului, i-am invitat pe brașoveni la o nouă seară de film memorabilă, în decorul salonului familiar din centrul vechi al Brașovului care, de ani buni, găzduiește un eveniment îndrăgit de iubitorii de carte și film.

VINERI, 11.11.2016, a avut loc o nouă ediție a Cinematecii Șt.O.Iosif la care am avut plăcerea să proiectăm, pentru cinefili, producția lui Todd Field din 2006, LITTLE CHILDREN, cu Kate Winslet, Jennifer Connely și Patrick Wilson în rolurile principale.

proiectie film LITTLE CHILDREN

Ca de fiecare dată, Horia Nilescu a oferit o introducere evenimentului, amintind că Little Children este un film semnat de Todd Field, un actor mediocru care a demonstrat însă că este un regizor cât se poate de promițător, găsindu-și locul în cele din urmă de partea potrivită a camerei de filmat. Filmul său de debut, In the Bedroom a fost nominalizat la mai multe Premii Oscar iar Little Children, producția din 2006, nu s-a lăsat mai prejos.

Little Children este un film care a reușit o performanță notabilă, ridicându-se din punct de vedere valoric deasupra materialului care l-a inspirat: romanul lui Tom Perotta. Deși tăieturile narative reprezintă o practică destul de comună în lumea filmului, când vine vorba de ecranizări, în cazul producției din 2006, Todd Field a ales să exploreze pe îndelete și intrigile secundare și să ofere o dramă cu accente satirice care nu țintește doar ipocrizia și vulnerabilitățile clasei de mijloc, ci și problemele de integrare socială și acceptare comunitară.

Poveste principală urmărește întâlnirea dintre Sarah și Brad, tineri căsătoriți și cu copii, care își duc viața într-o suburbie americană contemporană. Prinși între provocarea îngrijirii copiilor și reconstrucția vieții personale, în agonia de cuplu, Sarah și Brad, fiecare provenind dintr-o căsnicie problematică,  formează o legătură  intensă, se îndrăgostesc și se refugiază într-o aventură în care găsesc aprecierea, respectul și intimitatea pe care cred că le-au pierdut în mariajele lor. În paralel, filmul urmărește și încercările de recuperare existențială ale unui pedofil eliberat din închisoare și ale unui fost polițist care a suferit, la rândul său o tragedie personală pe care încearcă să o compenseze cu consecințe distructive.

Prima parte a filmului este mai degrabă narată de o voce anonimă, în vreme ce mai apoi personajele capătă autonomie scenică, în această poveste despre nehotărâre, despre speciile de singurătate (i)remediabile, despre recuperare, speranță, dezamăgire, despre neajunsurile vieții domestice și curajul de a le înfrunta, pe urmele eternelor tendințe bovarice.

Am avut parte de o nouă proiecție memorabilă, la Cinemateca Șt.O.Iosif. Ne revedem în luna decembrie.

Articol realizat de Sever Gulea.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *