Marți, 10 ianuarie, în sala de festivități a Hotelului Athénée Palace Hilton din București, a avut loc Recepția de Anul Nou a Reprezentanței Comisiei Europene în România. Evenimentul nu a reprezentat doar un prilej pentru sărbătorirea începerii unui Nou An, ci și a celebrării primului deceniu de la aderarea României la Uniunea Europeană, pe 1 ianuarie 2007.

comisia europeana receptie
Recepția de Anul Nou a Reprezentanței Comisiei Europene în România – sursă foto: fb Reprezentanța Comisiei Europene în România

Seara a fost deschisă de doamna Angela Cristea, șef al Reprezentanței Comisiei Europene în România care le-a urat bun venit invitaților. După câteva cuvinte adresate celor prezenți, a urmat mesajul video al Comisarului European pentru politică regională, Corina Crețu, care a a declarat că “România a devenit un pol de stabilitate în regiune și un motor de creștere economică”, adăugând că “Europa în care credem înseamnă lupta împotriva sărăciei, mai multă solidaritate și dreptate socială, înseamnă un viitor mai demn pentru toți românii.”

comisar european
Angela Cristea, șef al Reprezentanței Comisiei Europene în România și Corina Crețu, comisar European pentru politică regională – – sursă foto: fb Reprezentanța Comisiei Europene în România

În cadrul evenimentului, Excelența Sa, domnul Teodor Meleșcanu, Ministrul Afacerilor Externe, a premiat câștigătorul concursului de logo #10aniROinUE, brașoveanul Mihai Mugur, al cărui logo va fi folosit în 2017 de Președinția României, Guvern și Reprezentanța Comisiei Europene în România pentru a marca cei zece ani de când România a aderat la UE.

melescanu si mugur
Teodor Meleșcanu și Mihai Mugur – sursă foto: fb Reprezentanța Comisiei Europene în România

Invitații speciali ai evenimentului au fost unii dintre cei mai importanți scriitori români contemporani, laureați ai unor premii importante pentru literatură: Matei Vișniec (câștigătorul premiului Jean Monnet pentru Literatură, ediția 2016), Claudiu M. Florian (câștigătorul Premiului Uniunii Europene pentru Literatură, ediția 2016), Mircea Cărtărescu (câștigător al Premiului de Stat al Austriei pentru Literatură Europeană, ediția 2015) și Ioana Pârvulescu ( câștigătoare a Premiului Uniunii Europene pentru Literatură, ediția 2013). Cei patru scriitori au fost invitați rând pe rând de Iulia Badea Guérittée pentru a vorbi despre identitatea culturală europeană.

Libris Brașov a organizat pentru publicul prezent la Recepție o expoziție de carte, care a cuprins toate titlurile, aparținând scriitorilor invitați, existente la momentul actual pe piața editorială din România.

stand libris
Stand Libris: Augusta Oniță, Iuliana Răducan

Dramaturgul, prozatorul și poetul Matei Vișniec a susținut că “identitatea Europei este înainte de toate, o identitate culturală”, teatrul fiind “elementul fondator al Europei.” În opinia lui Matei Vișniec, oamenii din toate timpurile, încă din Antichitate și până în prezent au fost uniți de plăcerea de a merge la teatru, “fără Shakespeare, Beckett, Pirandello, a continuat acesta, “casa europeană s-ar fi surpat”. Vișniec și-a încheiat discursul cu câteva definiții ale teatrului, definiții care se regăsesc și în ultimul său roman ”Iubirile de tip pantof, iubirile de tip umbrelă…”, ce vin în sprijinul ideii conform căreia teatrul poate fi privit ca element fondator al culturii europene: “teatrul este Beckett, care se uită la o piesă de Cehov, care se uită la o piesă de Shakespeare, care se uită la o piesă de Euripide, care il recită pe Homer, care se uită la cer cu ochii săi orbi.”

matei visniec autor
Matei Vișniec și Iulia Badea Guérittée

Claudiu M. Florian a citit un fragment din romanul său Vârstele jocului. Strada Cetății, roman ce a fost publicat în 2008 și care a fost scris inițial în limba germană, având titlul Zweieinhalb Storche – Roman einer Kindheit in Siebenburgen (Două berze și jumătate –Romanul unei copilării în Transilvania), a cărui acțiune are loc în spațiul transilvănean de la mijlocul anilor ’70.

claudiu m florian
Claudiu M. Florian – sursă foto: fb Reprezentanța Comisiei Europene în România

Mircea Cărtărescu a amintit publicului invitat că din cultura Europeană nu fac parte doar momentele de glorie, ci și momente nefericite, cum ar fi cele două războaie mondiale, Holocaustul sau “«armonia» stalinistă” în care au trăit zeci de ani țările din blocul comunist. Acesta a declarat că “până nu ne asumăm măcar o parte din toate acestea nu putem să îi (n.r. Europei) reconstruim măreția.” Dacă Matei Vișniec a pledat în favoarea teatrului ca element fondator al Europei, Mircea Cărtărescu a pledat pentru poezie “poezia noastră curge asemenea unei ape rapide din marele fluviu al poeziei europene.”

mircea cartarescu
Mircea Cărtărescu și Iulia Badea Guérittée

Scriitoarea Ioana Pârvulescu a încercat să răspundă în discursul ei la întrebarea “De ce iubim Uniunea Europeană?”. Din gama largă de răspunsuri care a reunit simbolurile culturale ale țărilor membre UE ce fac parte din patrimoniul European, vom aminti următoarele: “pentru că încă îi pasă”, “pentru că Europa, vorba lui Obelix, celebrul personaj de desene animate, e ruda noastră care a reușit în viață”, “pentru că numele ei mitologic e legat de o poveste de dragoste”, “pentru clișeele ei”, “pentru premiile literare și pentru librăriile ei”.

ioana parvulescu scriitoare
Ioana Pârvulescu și Iulia Badea Guérittée

Recepția de Anul Nou a Reprezentanței Comisiei Europene în România s-a încheiat cu o sesiune de autografe, prilej pentru publicul invitat de a vorbi îndeaproape cu scriitorii.

Articol realizat de Iuliana Răducan.

One Response

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *