Astăzi am avut oaspeți de seamă în Salonul Șt. O. Iosif. Elevii Colegiului Național „Unirea” au ales să sărbătorească Ziua Culturii Naționale un pic mai devreme, netemându-se de vremea de afară sau de proverbialul ghinion al zilei de 13. Astfel, sub îndrumarea doamnelor profesoare Cecilia Șoșu și Luminița Cocoș, liceeni au pregătit un moment literar deosebit dedicat celui al cărui nume se confundă adesea cu poezia românească. Este vorba, bineînțeles, de Mihai Eminescu. La 167 de ani de la nașterea marelui poet național, elevii Colegiului „Unirea” au pus mult suflet în spectacolul recitativ prezentat la librăria Șt. O. Iosif. Acesta a cuprins atât poezii de-ale marelui poet cât și un poem dedicat lui Eminescu, creat sub condeiul regretatului Valeriu Anania.

limbii romane st o iosif
Imn Eminescului – Valeriu Anania

Evenimentul a fost deschis de către Augusta Oniță, director Libris Brașov. Augusta a îndemnat publicul să nu privească această zi ca pe o simplă celebrare a marelui poet, ci și ca pe o reflexie asupra culturii și esenței românești.

augusta libraria st o iosif
Augusta Oniță, Director Libris Brașov

Creatoarea și coordonatoarea spectacolului recitativ, Cecilia Șoșu, a apreciat faptul că Eminescu ar trebui să reprezinte, pentru fiecare în parte, o conștiință colectivă a poeziei românești. Doamna profesoară s-a simțit ocrotită de salonul Șt. O. Iosif numindu-l afectiv „cea mai frumoasă catacombă a culturii”. În acest spațiu, doamna profesoară se simte apărată de către cărțile lui Eminescu și de către cultura frumosului emanată în general de paginile volumelor prezente pe rafturi. În opinia dânsei, cea mai frumoasă și valoroasă lecție pe care ne-a dat-o Eminescu stă în versurile „nu credeam să-nvăț a muri vreodată”. Dacă lecția aceasta ar fi asumată, atunci cu toții am fi locuiți de eternitate.

colegiul unirea
Prof. Cecilia Șoșu

În prima parte a momentului literar, elevii Adriana Munteanu și Andrei Toderaș au interpretat poemul eminescian „Replici”. Fundalul muzical ales pentru acest moment a fost unul cum nu se poate mai nimerit: Balada pentru Vioară a lui Ciprian Porumbescu

elevi unirea
Adriana Munteanu și Andrei Toderaș

După un interludiu, în care publicul prezent s-a putut delecta auditiv cu celebrul poem „Oda (în metrul antic)”, celor doi mai sus menționați li s-au alăturat elevii Georgiana Vâlcu, Ana-Maria Micu, Dragoș Enea și Vlad Pelin. Împreună, cei șase au interpretat poemul „Imn Eminescului”, de Valeriu Anania. Poemul este un tribut măgulitor adus geniului de la Ipoteşti, întrucât este scris sub forma unui psalm, prezentând numele de Eminescu ca o stare iar omul Mihai ca o treaptă.

elevi colegiului unirea
Georgiana Vâlcu, Ana-Maria Micu, Dragoș Enea și Vlad Pelin

La finalul întâlnirii s-au auzit acordurile binecunoscutei melodii „Eminescu” din repertoriul lui Ion și Doina Aldea Teodorovici. Atât gazda, Augusta Oniță, cât și doamna profesoara Cecilia Șoșu au ținut să mulțumească publicului prezent dar mai ales lui Mihai Eminescu, fără de care acest moment special nu ar fi avut loc niciodată. Mulțumim Mihai Eminescu, la mulți ani Culturii Românești!

Articol realizat de Horia Nilescu.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *