La Brașov, a venit, în sfârșit, primăvara. Încet, dar sigur, soarele începe să pună stăpânire pe orașul de sub Tâmpa îndemnând oamenii să iasă din casă, să se plimbe, să se bucure și să viseze pentru că, așa cum spune și doamna Carmen Voinea-Răducanu, visătorii nu mor niciodată. Cartea doamnei Voinea-Răducanu, apărută la editura „For You”, a ajuns în sfârșit la Brașov iar publicul a venit, în salonul Șt. O. Iosif, pentru a o cunoaște pe autoare și a împărtăși impresii legate de textele gen confesiuni cuprinse în volumul acesteia. Autoarea, împreună cu invitatele ei, au avut ocazia, în aceasta seară minunată de martie, să dezbată pe larg subiectele din cartea „Visătorii nu mor niciodată”.

carmen voinea raducanu
Lansare de carte: „Visătorii nu mor niciodată” – Carmen Voinea-Răducanu: Maria Bălășcău, Rodica Totoianu, Felicia Popa, Carmen Voinea-Răducanu, Camelia Soceanu, Alice Năstase Buciuta, Augusta Oniță, Dana Anghelescu, Iuliana Răducanu, Mia Bâlc

Evenimentul a fost deschis de către Augusta Oniță, Director Libris Brașov. Aceasta și-a găsit cu greu cuvintele care să ilustreze cât de mare este onoarea de a avea-o alături pe doamna Carmen Voinea-Răducanu, printre altele PR manager-ul Mihaelei Rădulescu. Prima întâlnire dintre Libris și Carmen Voinea-Răducanu a avut loc acum un an când s-au pus bazele unei relații de prietenie ce s-a materializat astăzi în această lansare. Augusta i-a îndemnat pe cei din sală să se lase vrăjiți de magia autoarei și a textelor sale.

Înainte a da cuvântul invitatelor, microfonul a fost înmânat domnului Virgil Oniță, Administratorul Grupului de Firme Libris, care și-a exprimat admirația pentru autoare și pentru editura „For You”, față de care îl leagă o colaborare specială și îndelungată.

virgil onita
Virgil Oniță, Administratorul Grupului de Firme Libris

Prima vorbitoare, dintre distinsele doamne invitate, a fost doamna Camelia Soceanu, directorul editurii „For You”. Aceasta și-a amintit cu plăcere atât de primele întâlniri cu echipa Libris Brașov, acum mai bine de 20 de ani, cât și de întâlnirea mai recentă, dar poate la fel de puternică, cu Carmen Voinea-Răducanu. Despre autoare, doamna Soceanu a afirmat, cu mâna pe inimă, că o simplă discuție cu aceasta îți transmite automat o stare de bine și o căldură enormă. Carmen Voinea-Răducanu este un monument de modestie fiind mai mult decât o scriitoare și anume o prietenă. Deși trăiește într-o emoție deplină, autoarea este foarte bine ancorată în realitatea lumii de azi fiind o martoră de prima mână a cruzimii existenței dar și a curajului de a merge mai departe.

Pentru noi cei de la Libris, este o mare onoare că doamna Felicia Popa ne-a ales spre a-i publica cea mai recentă carte. Orice prilej de reîntâlnire cu doamna Popa este aproape ca o sărbătoare. Ca de obicei, doamna Popa a avut un discurs coerent și emoționant în ceea ce privește volumul „Visătorii nu mor niciodată”. Doamna Popa a susținut, în fața publicului, că o carte precum aceasta nu trebuie doar lecturată ci metabolizată, ea citindu-se ușor însă după terminare este nevoie de o anumită perioadă de timp pentru ca informația să se așeze în mintea cititorului. Un alt lucru important pe care doamna Popa l-a observat a fost acela că această carte a fost scrisă cu multă dragoste; lucru din ce în ce mai rar într-o lume în care literatura este invadată de licențiozitate. Deși este cunoscută și pentru emisiunile ei de televiziune, doamna Popa a îndemnat publicul să nu se mai uite la televizor și să își întoarcă fața către literatură.

În ceea ce privește conținutul volumului „Visătorii nu mor niciodată”, acesta abordează trecutul, fragmente de revenire, introspecția, nostalgia și alte subiecte familiare visătorilor. Cu umor dar și cu seriozitate, doamna Popa a citit din carte întrebându-se totodată care era vârsta reală a autoarei în ziua în care s-a născut. Pentru a se lămuri de toată aceste lucruri ar fi necesar să mai vină și la lansarea următoarei cărți semnate de Carmen Voinea-Răducanu, poate o altă carte prin care autoarea să ne îndemne la nemurire.

Scriitoarea și conducătoarea revistei „Marea Dragoste – Revista Tango”, Alice Năstase Buciuta a mărturisit publicului că nu poate să nu fie copleșită de emoție atâta timp cât ea vine din partea tuturor celor din sală. De asemenea, nu poate să ascundă, celor din public, faptul că vor plânge citind această carte, însă lacrimile vor fi niște lacrimi frumoase, niște lacrimi de iubire, de eliberare. Carmen Voinea-Răducanu pare a fi un spirit bătrân și este sigură că aceasta nu este prima existență a autoarei. În ritmul alert al vieții cotidiene, apare uneori câte un moment în care timpul se oprește în loc. Astăzi, motivul opririi din grabă este Carmen Voinea-Răducanu și cartea ei. Cartea este o alternativă literară de dragoste la ura propagată la televizor. „Visătorii nu mor niciodată” va oferi cititorilor o veritabilă lecție de viață iar Alice Năstase Buciuta are certitudinea că nu va exista cineva care să citească această carte și să nu îi placă. Citind cartea doamnei Voinea-Răducanu, publicul se va regăsi în cel puțin unul din subiectele atinse pentru că până la urma cu toții suntem niște visători.

Finalul întâlnirii i-a aparținut autoarei care s-a ridicat în picioare pentru a putea cuprinde cu privirea pe toată lumea din sală. Autoarea a optat să nu vorbească despre cartea sa întrucât aceasta o reprezintă în totalitate astfel că vorbind despre ea și despre experiența ei de viață, vorbește automat despre subiectele cărții. La începutul expunerii sale, Carmen Voinea-Răducanu a povestit despre relația specială pe care o are cu orașul Brașov. Autoarea și-a dorit încă de mică să ajungă în orașul de la poalele Tâmpei, care pentru ea era un fel de Paris. Sărăcia însă, a împiedicat-o să-și realizeze acest vis. Prima vizita la Brașov a avut loc prin intermediul unei delegații de muncă, pe când autoarea avea 19 ani. Ieșind din hotelul unde era cazată, și-a dat seama că străzile orașului îi sunt familiare iar simțul ei de anticipație, în ceea ce privește structura și arhitectura orașului, s-a dovedit a fi prea ascuțit pentru a fi o simplă coincidență. Atunci a înțeles că, într-o alta existență, acest oraș i-a fost foarte cunoscut; poate chiar un loc unde a trăit, a visat, a iubit.

Pentru Carmen Voinea-Răducanu este un lucru incredibil că i-au trebuit 52 de ani să-și pună sufletul într-o carte pentru că, da, în interiorul volumului „Visătorii nu mor niciodată” este inima, creierul și toate simțirile ei cu bune, cu rele, cu reușite, cu dezamăgiri. După toate tragediile din viața sa (decesul multor persoane dragi într-un interval scurt de timp), autoarea a „rătăcit” mulți ani nemaivăzând vreun rost în rămânerea ei pe acest pământ. Abia ani mai târziu a înțeles faptul că a rămas în viață pentru a povesti despre cei ce nu mai sunt, pentru a le menține amintirea mereu vie. Și-a făcut un scop din se asigura că lumea va ști că acești oameni (mama, tatăl, primul soț) au existat și au însemnat ceva în viața ei. Scriind despre ei le va așeza flori nu numai pe mormânt ci și pe sufletele lor nemuritoare. Astfel, scrisul a devenit terapeutic ajutând-o să-și depășească momentele de disperare și să aibă din nou o familie. Acum, prin intermediul cărții sale, în noua sa familie au intrat și cititorii.

Din public, doamna Ana Oniță, Director General Libris Brașov, a ținut să o felicite pe autoare fiind încrezătoare că cu asemenea scriitori, cartea va dăinui pe vecie. Doamna Oniță a încercat să fie tare dar nu a putut să-și stăpânească emoțiile după toate cele auzite și citite. Doamna Oniță a fost profund impresionată de tot ce ține de această carte și a avut o curiozitate personală legată de copertă, pe care a găsit-o foarte frumoasă. Provocată să vorbească despre copertă, Carmen Voinea-Răducanu a povestit că de când a văzut imaginea pe internet a știut că aceasta va fi coperta cărții. Făcând demersurile necesare, pentru a obține dreptul de a folosi imaginea, a aflat că aceasta a fost realizată de o doamnă din Iași, orașul natal al autoarei, ca și cadou pentru fiica sa. Impresionată de povestea autoarei, aceasta a permis ca imaginea sa să fie folosită ca și copertă și a rugat-o pe Carmen Voinea-Răducanu să-i dea un titlu operei sale nenumite. Astfel, imaginea de pe coperta cărții „Visătorii nu mor niciodată” a primit titlul de „Visul Alisiei” – Alisia este fiica desenatoarei. Această poveste nu face decât să întărească teoria universală cum că nimic nu este întâmplător.

A fost o seară excelentă într-o companie minunată, în care ni s-a reconfirmat încrederea în viață printr-o veritabilă lecție de curaj. Am (re)învățat, în această seară, că fericirea se află în bucuriile mici ale vieții dar mai ales că visătorii nu mor niciodată!

Articol realizat de Horia Nilescu.

Un răspuns

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *