CRISTIAN MUNTEAN: Sunt multi tineri care au cautari reale si frumoase, care sunt educati intelectual si religios

Sunteți curioși să aflați cum arată biblioteca unui scriitor? Câte volume conține? Care este cartea, din biblioteca personală pe care o îndrăgeşte cel mai mult? Sunteți curioși să aflați ce cărți și-au propus scriitorii români să citească în perioada următoare? Vă doriți să aveți în biblioteca proprie cărți cu autograful autorului?

Începând din 01.02.2013, Libris propune  proiectul Lumea cărților din perspectiva scriitorului, proiect care aduce mai aproape de public cei mai importanți scriitori români ai momentului. În luna MAI din 2017, scriitorul care își dezvăluie relația sa cu lectura și biblioteca personală  este… PĂRINTELE CRISTIAN MUNTEAN!

CRISTIAN MUNTEAN LIBRIS
CRISTIAN MUNTEAN

LIBRIS: Cum vă simțiți: un poet printre preoți sau un preot printre poeți?

CRISTIAN MUNTEAN: Încerc să rămân același chiar dacă dau impresia de a fi, uneori, preot printre poeți și poet printre preoți. Face parte din șarmul meu.

LIBRIS: Este poezia o sursă de destractibilitate de la misiunea preoțească, un risc de alunecare in derizoriu sau e o completare binevenită pe care o asumați drept inevitabilă și necesară?

CRISTIAN MUNTEAN: Poezia este pentru mine o formă de viețuire care îmi completează lucrarea pastorală, bucurându-mă de frumusețea cuvintelor. E felul prin care nuanțez întâlnirea cu Duhul. E bucuria pe care încerc să o dăruiesc spre înfrumusețarea lumii. Până să înțelegem și să trăim realitatea duhovnicească, cred că avem nevoie de poezie ca să ne descoperim sinele.

LIBRIS: Astăzi se vorbește de o indiferență a generațiilor tinere față de biserică și de lectură. Credeți că există vreo legătură între cele două forme de dezinteres?

CRISTIAN MUNTEAN: Mi-ar plăcea să existe o legătură între cele două forme de dezinteres, dar nu prea cred că au legătură chiar dacă au aceeași rădăcină: lipsa de educație. Nu a cuantificat nimeni procentajul de dezinteres. Într-o societate normală nu putem vorbi de un procentaj maxim al celor care participă la slujba duminicală și a celor ce citesc. Am putea fi mai îngăduitori privind partea plină a paharului. Sunt mulți tineri care au căutări reale și frumoase, care sunt educați intelectual și religios. Nu sunt o majoritate, din păcate, dar ei există printre noi, sunt frumoși și ne dau speranța că putem avea o societate normală dacă vom ști să valorizăm la vreme potrivită.

cristian muntean
Cristian Muntean

LIBRIS: Cum vă simțiți în calitate de scriitor, dar și de preot printre tineri?

CRISTIAN MUNTEAN: Nu mă raportez la aceste ”calități” printre tineri sau adulți. Încerc să mă bucur de întâlnire și atât. Nu încerc să mă bag în seamă cu ceva. Cred că discreția este una din cheile pedagogiei.

LIBRIS: În volumul ”Înțelesuri ale Evangheliei” amintiți faptul că Evanghelia de azi ne propune ca mesaj spontaneitatea duhului . La ce se referă, mai precis, această idee?

CRISTIAN MUNTEAN: Nu există o Evanghelie de azi sau de ieri. Cuvântul Mântuitorului este veșnic, iar raportarea la El ar fi necesar să fie spontană. Nu cred că înțelegem suficient că ne adresăm unei persoane când ne rugăm către Hristos. În relațiile personale avem o anumită spontaneitate de care ne ferim în relație cu Hristos. Vameșul Zaheu s-a suit într-un dud ca să-l vadă, samarineanca s-a contrat cu El în cuvânt, cananeanca s-a rugat stăruitor de El să-i vindece fiica. Sunt lucruri firești. De multe ori ne ferim să avem un dialog real cu El în viața noastră. Ar fi frumos să ne gândim la Hristos ca la un prieten.

LIBRIS: Preot prof. dr. Constantin Necula spunea despre predicile dumneavoastră nu doar că impresionează, ci sunt capabile să schimbe vieți. Credeți că și poezia are această putere, dincolo de delectarea estetică gratuită?

CRISTIAN MUNTEAN: Părintele Constantin mi-e prieten drag, dar cred că s-a pripit un pic cu o astfel de afirmație legată de predicile mele. Încerc mereu să găsesc răspunsuri dar mai ales motivația de a fi aproape de Hristos. Poezia nu este neapărat o delectare estetică, vă pot cita multe poezii care nu au nimic estetic, sunt curente literare care au inhibat această exprimare estetică. Eu merg pe ideea lui Borges: dacă un poem nu e precedat de o emoție, nici nu e nevoie să fie scris. Dacă vorbim de poezia mea, îmi place să cred că poate fi receptată ca o emoție a eului în fața creației lui Dumnezeu. E bucuria recunoscătoare a omului în fața frumuseții divine. Degeaba e frumoasă lumea dacă noi nu avem capacitatea de a zări și trăi această frumusețe.

LIBRIS: În volumul ”Ortodoxia romantică” aveți un text ”Merită să fiu creștin?” Puteți anticipa, pentru cititorii care nu au descoperit acest volum, un răspuns la această întrebare?

CRISTIAN MUNTEAN: Este o întrebare condiționată de indiferența noastră de a ne asuma un tip de mărturisire. Orice tip de mărturisire este angajantă și te pune în condiția de a parcurge un drum inițiatic. De cele mai multe ori nu dorim sa parcurgem acest drum al formării. N-aș anticipa un răspuns la întrebare, ci v-aș cita câteva cuvinte ale scriitoarei Elif Shafak din frumoasa ei carte ”Cele 40 de legi ale iubirii”: ”Dacă vrei să-ți întărești credința trebuie să înveți să-ți înmoi inima. Pentru ca să-ți fie credința tare ca piatra, inima trebuie să-ți fie moale ca pana”. Din păcate asta ne încurcă pe mulți pentru că nu putem înțelege acest act in rațiunea minții noastre și nu ne-a învățat nimeni să lucrăm cu inima.

LIBRIS: Recent ați lansat antologia de autor ”Măștile vieții”, sub forma unui audiobook. Cum ați făcut selecția poeziilor citite în acest material, de ce ați optat pentru un audiobook?

CRISTIAN MUNTEAN: N-am avut în plan acest audiobook. L-am realizat la stăruința prietenului Virgil Oniță, căruia îi mulțumesc și acum pentru idei și nu numai. Este o formă de mărturisire, de a te pune în lucrare, un fel de a le aminti oamenilor că sunt frumoși, că n-au nevoie de măști ca să fie, că suntem chemați ca să înfrumusețăm lumea cu bucuriile noastre. Selecția lor a venit de la sine, cumva. Le-am simțit. Sper să fie cele cu sens.

CRISTIAN MUNTEAN
Măștile vieții. Antologie de autor – Cristian Muntean

LIBRIS: Cât timp alocați zilnic lecturii? Ce vă place să citiți? Ce cărți v-ați propus să citiți în următoarea perioadă?

CRISTIAN MUNTEAN: Depinde, sunt zile și zile. Când am un program mai încărcat la biserică, timpul se reduce. Nu mi-am cronometrat timpul. Dacă stau să mă gândesc bine, pentru mine există lectura și apoi celălalt timp pe care-l ofer pentru îndatoririle ce mi le-am asumat ca preot, soț și tată. Parcă sună ciudat și pentru mine. Nu mă știu făcând altceva. Pentru mine lectura e starea mea de veghe. Lecturile sunt variate, dar in general sunt orientate pe teologie, filozofie, psihologie și beletristică. Cu toate acestea, simt că rareori am citit ”de plăcere”. Am mereu câte un proiect care mă distrage de la ”plăcerile” lecturii pentru că sunt nevoit să citesc fie ceva pentru vreun articol, fie pentru predică, fie pentru emisiunile televizate pe care le realizez joia etc. Recitesc acum romanele lui Dostoievski pentru că sunt legate de un proiect (împreună cu domnul Mihai Vacariu) de conștientizare a operei lui Dostoievski.

LIBRIS: Sunteți bibliofil? Cum arată biblioteca dumneavoastră? Care este cea mai valoroasă carte pe care o aveți în bibliotecă? Care este cartea, din biblioteca personală, pe care o îndrăgiți cel mai mult? De ce?

CRISTIAN MUNTEAN: Nu sunt un bibliofil în înțelesul strict al cuvântului. Pe mine cărțile m-au salvat și-mi sunt de folos. Cred că am o bibliotecă valoroasă în sine, prin titluri, nu neapărat prin ediții de colecție. Nu m-a interesat acest aspect niciodată și nici n-am avut banii necesari pentru astfel de preocupări. Nu am o carte preferată pe care să o îndrăgesc mai mult dar sunt bucuros de cărțile pe care le am cu autograf de la câțiva scriitori pe care îi prețuiesc în mod deosebit.

LIBRIS: Cum v-ați recomanda cititorilor care încă nu v-au descoperit cărțile? Cum îl recomanda Cristian Muntean pe Cristian Muntean?

CRISTIAN MUNTEAN: Încerc să fiu un ”om de treabă”.

Interviu realizat de Sever Gulea, pentru www.libris.ro.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *