Confuzie si claritate la libraria St. O. Iosif

#confuz - Alex Andronic

Legăturile dintre Libris și editura Herg Benet au fost întotdeauna de bun augur. Acest lucru a fost reconfirmat, dacă mai era cazul, odată cu lansarea romanului de debut al lui Alex Andronic numit „#confuz”. Scriitorul, stabilit în Danemarca de câțiva ani, se află în România cu ocazia turneului de promovare al cărții sale. În această seară a poposit în salonul de carte Șt. O. Iosif, alături de invitata sa Petronela Rotar, pentru a se întâlni cu publicul său.

#confuz - Alex Andronic
Alex Andronic

După o scurta a gazdei lansării, Directorul Libris Brașov Augusta Oniță, a luat cuvântul binecunoscuta scriitoare Petronela Rotar-Cotoban. Aceasta a spus că scriitura lui Alex Andronic este una necesară pentru piața de carte din România și că foarte mulți oameni ar trebui să o citească în scop educativ. Întâmplarea face ca această carte să apară în acest moment „#confuz” al istoriei țării noastre în care orientarea sexuală a devenit un subiect polarizant. Ca o susținătoare a comunității LGBT, Petronela Rotar-Cotoban încurajează câți mai mulți părinți de adolescenți să pună mâna pe această carte pentru că s-ar putea să fie surprinși. Este foarte posibil, spune ea, ca mulți adolescenți să-și fi început deja viața sentimentală într-o direcție sau alta iar părinții să fie complet ignoranți pe acest subiect din propria spaima de a afla ceva ce nu le convine despre viața odraslelor. Aceasta carte îi poate ajuta să înțeleagă și să accepte. În opinia Petronelei, cea mai mare calitate a cărții este că este foarte, foarte sinceră.

#confuz - Alex Andronic
Alex Andronic, Petronela Rotar-Cotoban, Augusta Oniță

Autorul romanului „#confuz”, Alex Andronic, a mărturisit că și-a dorit de mult timp să scrie o carte pentru a o vedea pe rafturile librăriilor. „Cariera” sa de scriitor a început în liceu când s-a apucat să scrie poezii, mediocre în accepțiunea lui. Proza, în sensul scriitoricesc al cuvântului, a descoperit-o acum trei ani. Cartea sa, inițial, a fost o colecție de proze foarte scurte scrise pentru blogul său. Romanul său debut trebuia să fie altul însă la un moment dat, după ce a terminat de scris, a pierdut manuscrisul. A luat acest lucru ca pe un semn că trebuie să renunțe. Însă dorința de a scrie o carte a fost mai mare astfel că a început să revizuiască textele de pe blog și să le îmbine în așa fel încât să rezulte un roman. I-a fost frică că nu va duce proiectul până la capăt așa că și-a fixat data lansării cărții până ca aceasta să fie gata. Lucrând mai bine sub presiune a reușit să termine cartea cu o săptămână înainte ca aceasta să intre la tipar. Are în plan să-și traducă cartea în limba engleză și să scrie cel de-al doilea roman ce va trata subiectul violenței domestice. Pentru a-și delecta publicul, autorul a citit un mic fragment din romanul său de debut „#confuz”.

#confuz - Alex Andronic
Alex Andronic

Mulțumim Alex Andronic pentru vizită, prezență și scriitură.

Articol realizat de Horia Nilescu.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *