Legăturile dintre Libris și editura Herg Benet au fost întotdeauna de bun augur. Acest lucru a fost reconfirmat, dacă mai era cazul, odată cu lansarea romanului de debut al lui Alex Andronic numit „#confuz”. Scriitorul, stabilit în Danemarca de câțiva ani, se află în România cu ocazia turneului de promovare al cărții sale. În această seară a poposit în salonul de carte Șt. O. Iosif, alături de invitata sa Petronela Rotar, pentru a se întâlni cu publicul său.

#confuz - Alex Andronic
Alex Andronic

După o scurta a gazdei lansării, Directorul Libris Brașov Augusta Oniță, a luat cuvântul binecunoscuta scriitoare Petronela Rotar-Cotoban. Aceasta a spus că scriitura lui Alex Andronic este una necesară pentru piața de carte din România și că foarte mulți oameni ar trebui să o citească în scop educativ. Întâmplarea face ca această carte să apară în acest moment „#confuz” al istoriei țării noastre în care orientarea sexuală a devenit un subiect polarizant. Ca o susținătoare a comunității LGBT, Petronela Rotar-Cotoban încurajează câți mai mulți părinți de adolescenți să pună mâna pe această carte pentru că s-ar putea să fie surprinși. Este foarte posibil, spune ea, ca mulți adolescenți să-și fi început deja viața sentimentală într-o direcție sau alta iar părinții să fie complet ignoranți pe acest subiect din propria spaima de a afla ceva ce nu le convine despre viața odraslelor. Aceasta carte îi poate ajuta să înțeleagă și să accepte. În opinia Petronelei, cea mai mare calitate a cărții este că este foarte, foarte sinceră.

#confuz - Alex Andronic
Alex Andronic, Petronela Rotar-Cotoban, Augusta Oniță

Autorul romanului „#confuz”, Alex Andronic, a mărturisit că și-a dorit de mult timp să scrie o carte pentru a o vedea pe rafturile librăriilor. „Cariera” sa de scriitor a început în liceu când s-a apucat să scrie poezii, mediocre în accepțiunea lui. Proza, în sensul scriitoricesc al cuvântului, a descoperit-o acum trei ani. Cartea sa, inițial, a fost o colecție de proze foarte scurte scrise pentru blogul său. Romanul său debut trebuia să fie altul însă la un moment dat, după ce a terminat de scris, a pierdut manuscrisul. A luat acest lucru ca pe un semn că trebuie să renunțe. Însă dorința de a scrie o carte a fost mai mare astfel că a început să revizuiască textele de pe blog și să le îmbine în așa fel încât să rezulte un roman. I-a fost frică că nu va duce proiectul până la capăt așa că și-a fixat data lansării cărții până ca aceasta să fie gata. Lucrând mai bine sub presiune a reușit să termine cartea cu o săptămână înainte ca aceasta să intre la tipar. Are în plan să-și traducă cartea în limba engleză și să scrie cel de-al doilea roman ce va trata subiectul violenței domestice. Pentru a-și delecta publicul, autorul a citit un mic fragment din romanul său de debut „#confuz”.

#confuz - Alex Andronic
Alex Andronic

Mulțumim Alex Andronic pentru vizită, prezență și scriitură.

Articol realizat de Horia Nilescu.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *