Un bărbat care se apropie de vârsta a treia își analizează biografia și încearcă să își reinterpreteze amintirile, trecându-și biografia prin filtrul capricios și echivoc al memoriei. Cum ne împăcăm cu ceea ce am trăit și mai ales cu ceea ce n-am trăit? Cum suportăm trecerea ireversibilă a timpului? Iată doar câteva întrebări pe care le lansează, cu calm, luciditate și umor, prozatorul  britanic Julian Barnes, într-un volum recompensat cu premiul Man Booker Prize în anul 2011.

sentimentul unui sfarsit
Sentimentul unui sfârșit – Julian Barnes

Fragment din Sentimentul unui sfârșit – Julian Barnes:

„După divorț am mai avut câteva relații, dar nimic serios. Îi spuneam întotdeauna lui Margaret când aveam o prietenă nouă. La vremea aceea, așa mi s-a părut firesc. Acum, mă întreb uneori dacă a fost o încercare de-a o face geloasă sau poate un gest de autoapărare, o modalitate de-a împiedica noua relație să devină prea serioasă. De asemenea, în viața mea mai golită, mi-au venit diverse idei cărora le-am spus „proiecte” — poate ca să le fac să pară fezabile. Nu s-a concretizat niciunul dintre ele. Mă rog, nu contează; nici nu joacă vreun rol în povestea mea.
Susie a crescut, iar oamenii au început să-i spună Susan. Când avea douăzeci și patru de ani, am însoțit-o la oficiul de stare civila. Ken e medic; acum au împreună doi copii, un băiat și-o fată. Fotografiile lor, pe care le am în portofel, îi arată întotdeauna mai tineri decât sunt în realitate. Presupun că e ceva normal și , cu atât mai mult, „autoevident în plan filozofic”. Dar te trezești repetând „Uluitor ce repede cresc, nu?”, când, de fapt, te gândești: acum timpul trece mai repede pentru mine.
Al doilea soț al lui Margaret nu s-a dovedit suficient de pașnic: s-a combinat cu cineva care semană destul de bine cu ea, dar era cu cei zece ani decisivi mai tânară. Am ramas în relații bune cu Margaret; ne întâlnim la evenimentele din familie și uneori luăm prânzul împreună. O dată, după un pahar sau două, Margaret a devenit sentimentală și-a sugerat c-am putea începe să trăim iar împreună. S-au văzut și lucruri mai ciudate, așa mi-a spus. Fără îndoială că s-au văzut, dar între timp eu ajunsesem să mă obișnuiesc cu anumite tabieturi și să-mi placă singurătatea. Sau poate că pur și simplu nu sunt destul de ciudat ca să fac așa ceva. O dată sau de două ori am vorbit despre o vacanță împreună, dar cred că fiecare s-a așteptat să se ocupe celălalt de planificare, bilete și rezervare la hotel. Așa că n-am mai făcut-o.
Acum sunt pensionar. Am un apartament și bunuri. Păstrez legătura cu câțiva amici de pahar și am câteva prietene — la modul platonic, bineînțeles. (și nici ele nu fac parte din poveste.) Sunt membru al societății de istorie locale, deși mai puțin entuziasmat decât alții de obiectele pe care le dau la iveală detectoarele de metal. Cu câtva timp în urmă, m-am oferit voluntar să conduc biblioteca spitalului din localitate; fac turul pavilioanelor livrând, colectând, recomandând. Mă mai scoate din casă și e bine să faci ceva util; în plus, apuc să cunosc alți oameni. Oameni bolnavi, firește; ba chiar și muribunzi. Măcar o să mă orientez mai ușor prin spital când o să-mi vină rândul.
Iar asta se cheamă viață, nu? Câteva împliniri și câteva deziluzii. Pentru mine, a fost interesant, deși nu m-aș plânge și nici n-aș fi uimit dacă altora nu li s-ar părea la fel. Poate că, într-un fel, Adrian știa ce face. Nu că mi-ar fi dat prin cap să renunț la propria viață, indiferent din ce motiv, să ne-nțelegem. „

Vă așteptăm pe 30.06.2017, începând cu ora 18 la o nouă ediție a Clubului de Lectură de la Librăria Șt.O.Iosif Brașov să discutăm despre o altfel de contabilitate existențială, schimbând impresii pe marginea romanului SENTIMENTUL UNUI SFÂRȘIT (Editura Nemira, 2017) semnat de unul dintre cei mai cuceritori autori ai ultimelor decenii, JULIAN BARNES. Volumul este disponibil cu 20% reducere la Librăria Șt.O.Iosif Brașov.

Articol realizat de Sever Gulea.

 

 

2 Responses

  1. Domnule Sever Gulea, Mi-a plăcut cartea, îmi place mult Julian Barnes.
    Aştept cu plăcere să comentăm vineri 30,06,2017, la Clubul de lectură.
    Urmăresc cu interes recenziile dumneavoastră, postate pe acest blog.

    Cecilia Bulai

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *