Sambata am dat startul celei de-a treia zi a fEstivalului de caArte si muzica

Sâmbătă am dat startul celei de-a treia zi a fEstivalului de cArte și muzică, ediția a șasea. Ne-am pregătit sufletul, ochii și urechile pentru încă o zi plină de lansări de carte și momente muzicale de excepție.

fEstivalului de cArte si muzica
fEstivalului de cArte și muzică


Ziua ne-am început-o cum nu se poate mai bine. Am avut parte de poezie, teatru și muzică pe aceeași scenă într-un spectacol vesel coordonat de doamna Aurora Georgescu. Și dacă e vorba de doamna profesoară Aurora Georgscu atunci cu siguranță este vorba și de niște copii extrem de talentați. Ansamblul de Copii al Casei de Cultură Oltenița și elevii de la Școala Nr.3 din Chirnogi au adus la viață textele haioase și pline de pildă ale doamnei Georgescu. Invitata specială a spectacolului a fost nimeni alta decât Bianca Brad. S-au recitat poezii, s-a cântat, s-au făcut scenete, toate în numele copilăriei și ale anilor ei de aur. Animalele de ogradă, vacanțele de vară și multe alte elemente inconfundabile ale copilăriei au fost evocate cu multă însuflețire de către talentații copii care au adus pe scena fEstivalului lumea magică a doamnei Aurora Georgescu.

aurora georgescu
Aurora Georgescu

În paralel cu lansarea de pe scenă, la standurile fEestivalului s-au desfășurat diverse ateliere pentru copii menite să le stimuleze imaginația și îndemânarea. S-au organizat grupuri de învățare a limbii franceze, cursuri de fotografie pentru cei mici, cât și ateliere de pictură pe obiecte mici, cusături tradiționale, art face painting, scriere creativă și pictură pe tricouri.

ateliere copii
Ateliere pentru copii

Lansările dedicate copiilor au continuat cu prezentarea volumului scris de Iulia Badea Guéritée, o colaboratoare cu vechime a Libris-ului. Este vorba despre o carte bilingvă numită „Povești de adormit prințese/ Contes pour faire dormir les princesses”. În deschiderea acestui eveniment, Dana Anghelescu, director Libris Editorial a menţionat faptul că volumul se adresează atât copiilor cât și adulților, dar și faptul că este o carte foarte sinceră cu povești cât se poate de reale, creând un univers uşor recognoscibil pentru copii încă de la prima lectură. Volumul Iuliei Badea Guéritée este primul dintr-o serie de cărți educative pe care Libris Editorial îşi propune să le tipărească pentru a ajuta copii să învețe limbi străine. Această carte reprezintă fațeta internațională a fEstivalului. Miza Libris Editorial a editării unei cărți de genul acesta o reprezintă atât deschiderea orizonturilor copiilor cu ajutorul sciitorilor autohtoni, cât şi facilitarea accesului culturii româneşti peste hotare.

libris editorial
Dana Anghelescu

Iulia Badea Guéritée consideră că aceasta este prima ei carte – „Serendipity” fiind o colecție de articole. Autoarea a lucrat cu dăruire la această carte, mai ales având în vedere faptul că ideea i-a fost insuflată a pornit de la fiica ei de șase ani care s-a săturat să citească cărți pentru copii cu texte lungi și cu desene. Fetița și-ar fi dorit să citească povestioare scurte despre lucruri reale, cu poze care să prezinte într-un mod realist cele povestite. De asemenea, fetița autoarei era foarte curioasă să afle pronunția în limba română a anumitor cuvinte. Din aceste dorințe și curiozități s-a născut această superbă carte bilingvă din vânzarea căreia se vor face donații către copii dezavantajați. Este important, susţine autoarea, ca cei mici să cunoască cât mai multe limbi străine amintindu-și proverbul „câte limbi străine știi atâta om ești”.

Iulia Badea Guéritée
Iulia Badea Guéritée

Domnnul Raymond Clarinard, director la „Courrier International”, a numit această carte o mică minune menţionând că este pentru prima oară după mult timp când a corectat o carte care i-a adus foarte multă satisfacţie. Se bucură că aceasta conţine o ediţie bilingvă putându-se astfel adresa atât copiilor din România, cât și din Franța.

lansare de carte
Raymond Clarinard

Domnul Virgil Oniță, administratorul grupului de firme Libris, și-a amintit cu plăcere de prietenia îndelungată ce leagă Libris-ul de Iulia Badea Guéritée. Acesta și-a mai amintit că datorită Iuliei Badea Guéritée, Libris a fost prezentă şi la Salonul de Carte de la Paris. Se bucură foarte mult că un om crescut în Brașov a ajuns la un nivel atât de ridicat și nu a uitat să se bucure precum un 

virgil onita libris
Virgil Oniță

Periplul prin minunata lume a limbilor străine a continuat cu cartea „He Shi dăruiește nestemata de jad” de Han Feizi, ediție bilingvă cu transcriere fonetică și traducere din limba chineză de Maria Bălașa.

Evenimentul a fost deschis de către Dana Anghelescu, director Libris Editorial, care a numit această carte o parabolă în proză. Deși pare o carte pentru copii, aceasta are o deschidere largă și către lume adulților.

lansare de carte
Dana Anghelescu

Domnul profesor Ion Popescu Topolog a văzut această carte precum o întâlnire între două tipuri de spirite umane: răsăritean și apusean. Doamna Bălașa este o împătimită a literaturii chineze și acest lucru se vede din grija cu care s-a îngrijit de acest volum. Domnul profesor a ținut să precizeze faptul că deși concepția populară este că povestea cu tâlc a apărut odată cu iluminiștii francezi, aceasta își are originile în China, înainte de era noastră. Domnul Topolog și-a încheiat discursul cu un îndemn: să nu lăsați să vă treacă viața fără să mergeți în China!

ion popescu topolog
Ion Popescu Topolog

Autoarea a recunoscut că a gândit această carte ca un volum ce poate fi citit de toți membrii familiei. Cele șapte povestiri prezente în volum sunt scrise de un autor chinez cunoscut care a trăit în secolul III înainte de era noastră. Ca profesoară de limbi străine se bucură să observe o întoarcere la lectură în această perioadă și de aceea ar vrea să atragă lumea către această carte, alegând povestiri scurte și pline de tâlc. „He Shi dăruiește nestemata de jad” este prima carte cu transcriere fonetică în limba chineză.

maria balasa
Maria Bălașa

Din China ne-am mutat un pic mai la sud înspre India și am asistat la lansarea cărții „Era metamodernă” de Shri Mataji Nirmala Devi. Lansarea a fost deschisă de către Augusta Oniță, director Libris Brașov, care a îndemnat publicul să se așeze comod pentru că vor urma minute încărcate cu pozitivism și descrețiri de frunte.

libris brasov
Augusta Oniță

Invitatul lansării a fost Mircea Samoilă, directorul Project Abroad România. Acesta și-a început discursul clarificând câteva lucruri despre ideea de spiritualiate. Spiritualitatea este greșit înțeleasă în zilele noastre ca fiind un lucru extrem de complicat când de fapt este un lucru firesc și simplu. De asemenea, meditația este un exercițiu simplu de a ne întoarce către noi înșine. Shri Mataji Nirmal Devi, care în copilărie a făcut parte din anturajul lui Mahatma Gandhi, și-a început periplul spiritual în anii 1970, urmând ca în 1995 să vină la București pentru a susține o conferință publică despre meditația iubirii și alte teme spirituale. La acea conferință, Mircea Samoilă a înțeles că nu trebuie neapărat să aibă un motiv pentru a fi bucuros. A înțeles că bucuria se află în interiorul fiecăruia. Shri Mataji Nirmala Devi a susținut dintotdeauna că își pleacă capul în fața căutătorilor de adevăr – adică a oamenilor care au ajuns la concluzia că există ceva dincolo de ceea ce suntem, ceva mai profund decât sentimentele de suprafață. În ciuda subiectului, cartea este una foarte simplă pentru că autoarea era o femeie simplă care împrăștia în jurul ei bucurie și firesc. Lansarea s-a încheiat cu o serie de exerciții de meditație pe care Mircea Samoilă le-a propus publicului prezent.

lansare de carte
Mircea Samoilă

Afară s-a înnorat un pic însă vremea nu poate niciodată opri literatura de calitate. Despre literatură de calitate am vorbit și la lansarea volumului de poezie și proză „Zbor în suflet” de Petronela Blebea. Dana Anghelescu, director Libris Editorial, a afirmat că acest volum este unul atipic pentru breasla scriitorilor, care de obicei sunt fie poeți, fie prozatori, fie dramaturgi. Petronela Blebea nu numai că scrie și poezie și proză dar a inclus ambele genuri literare în aceeași carte. Citând-o pe autoare, Dana Anghelescu a spus că versurile cuprinse în volum sunt precum clapele unui pian ce degajă bucurie.

libris editorial
Dana Anghelescu

Invitatul lansării a fost poetul Costin Aurel Mereț cel care a fost sceptic atunci când doamna Blebea l-a rugat să-și exprime părerea despre materialul dânsei. Scepticismul a venit din faptul ca dânsul nu consideră că ar avea o părere avizată în domeniu. Totuși, acesta a acceptat să ne împărtăşească o impresie de cititor. Citind materialul și-a dat seama că este un vis ce merită visat. Proza cuprinsă în volum a fost asemănată cu cea a lui Marin Sorescu iar poezia a fost descrisă ca o sumă de trăiri aparţinând domeniului realului și al fantasticului.

lansare de carte
Costin Aurel Mereț

Autoarea a mărturisit că este foarte emoționată venind tocmai de la Călărași pentru a fi aici. Cartea tipărită este un tribut adus unui blog cu același nume, început de autoare în 2015, dar care a înregistrat un număr din ce în ce mai mare de cititori de la an la an. Blogul conține atât poezie, cât și proză, fapt pentru care autoarei i-a fost foartre greu să aleagă ce gen literar să abordeze în varianta tipărită. Până la urmă s-a decis să le includă pe amândouă. Cartea tipărită a apărut la îndemnul cititorilor blogului care simțeau nevoia să poată ține acele texte minunate în mână. Lansarea s-a încheiat cu o lectură publică a câtorva texte din carte.

lansare de carte
Petronela Blebea

În toiul după-amiezii am efectuat o călătorie mentală în insula Afroditei. Călătoria ne-a fost facilitată de cartea doamnei Aurelia Stoie Mărginean „Cipru – Insula Afroditei”. Gazda evenimentului a fost Dana Anghelescu, director Libris Editorial. Aceasta a început felicitând publicul prezent pentru faptul că și-au găsit timp, în ritmul alert al vieții de azi, pentru această lansare. Colaborarea Libris cu doamna Aurelia Stoie Mărginean este una de suflet iar lansarea acestui album ne prilejuiește o deosebită plăcere în a ne delecta cu picturile acesteia ce zugrăvesc solitară insulă a Ciprului.

lansare de carte
Dana Anghelescu

Doamna Veronica Bodea Tatulea a apreciat cartea doamnei Stoie Mărginean ca fiind un album ce trădează o poftă de călătorie neobosită. Pornind de la restituirea în imagini artistice a realului artista a ajuns la o deplină seninătate culturală. Picturile prezente în album nu sunt lesne de descifrat dar sporirea misterului o transformă pe autoare într-un poet al privirii.

Veronica Bodea Tatulea
Veronica Bodea Tatulea

Poeta Mariana Popa s-a declarat impresionată de numărul proiectelor în care este implicată doamna Stoie Mărginean. A avut și dânsa ocazia de a vizita Ciprul, vizită în urma căreia și-a creat niște impresii. Atunci când impresiile dânsei de călătorie s-au întâlnit cu picturile autoarei, doamna Popa a fost inspirată să scrie un poem dedicat Ciprului și doamnei Stoie Mărginean.

lansare de carte
Mariana Popa

În continuarea lansării poeta Rodica Ghinea a recitat câteva versuri dedicate autoarei iar binecunoscuta interpretă Elena Pădure a delectat publicul cu două melodii superbe dedicate de asemenea superbei doamne Stoie Mărginean.

elena padure
Elena Pădure

Am rămas în sfera călătoriilor și am lansat cartea domnului George Monel Vătășan intitulată „Emigranți în Noua Zeelandă. Amintirile unui inginer silvic român la Antipozi”. Așa cum a menționat și Dana Anghelescu, directorul Libris Editorial, titlul cărții poate sugera un conținut tehnic însă ea este de fapt un roman de aventuri al unui om cu o viață cel puțin ieșită din comun.

lansare de carte
Dana Anghelescu

Autorul și-a dorit încă de mic să traiască o viață de aventură fascinat fiind de cărțile lui Jules Verne și alte romane de aventură. Cu mândrie poare spune că toate visele sale i s-au îndeplinit ajungând să traiască în Noua Zeelandă și să vină în Europa doar în concediu. Viața pe care a dus-o la Antipozi nu a fost mereu ușoară însă a avut parte de o libertate pe care nu ar fi găsit-o în altă parte: a explorat păduri tropicale virgine, a înnotat în mările sudului, a văzut cam tot ce era de văzut în acea parte a lumii. Aceste a amintiri le-a scris în această carte pentru ca ele să inspire lumea să-și traiscă visul și să-și caute libertatea.

lansare de carte
George Monel Vătășan

Un moment important al celei de-a sasea ediții a fEestivalului de cAarte și muzică a fost lansarea unei noi ediții a cărții „Numerologia în viața fiecăruia” de Anatol Basarab. Celebrul psiholog specializat în numerologie nu a venit singur, ci cu invitate de marcă: Onelia Pescaru și Bianca Brad.

anatol basarab
Anatol Basarab


Întâlnirea cu Anatol Basarab a fost intermediată de către Augusta Oniță, director Libris Brașov. Aceasta a vorbit despre activitatea profesională a lui Anatol Basarab și numeroasele proiecte în care acesta este implicat. De asemenea, a subliniat importanța pe care cărțile acestuia o au în contemporaneitatea tumultoasă în care trăim.

augusta onita
Augusta Oniță


Îndrăgita realizatoare de televiziune Onelia Pescaru a făcut un scurt istoric al realizărilor de până acum ale lui Anatol Basarab. Așadar, Anatol Basarab este cel care ne-a învățat că nimic nu e întâmplător, că oamenii frumoși atrag alți oameni frumoși, că binele nu poate avea ca și consecință decât binele iar răul nu poate avea ca și consecință decât răul. Anatol Basarab, spune Onelia Pescau, atinge mintea, biciuiește inima și uneori, când este nevoie, stoarce o lacrimă. Ne este clar de acum că numerele ne influențează viața, în care nu tot ce contează poate fi numărat și nu tot ce poate fi numărat contează.

onelia pescaru
Onelia Pescaru

Bianca Brad a recunoscut că nu s-a pregătit pentru această lansare pentru că a fost rugată în ultimul moment de către autor să spună câteva cuvinte. Astfel, celebra actriță și om de televiziune a vorbit din suflet despre propria ei experiență cu Anatol Basarab. Se întâmpla acum zece ani iar Bianca Brad se întorcea în țară după șapte ani de stat în Germania. Căsnicia ei tocmai i se încheiase iar starea ei de spirit era una foarte nefericită. Întoarsă în România și-a dat seama că a pierdut contactul cu lumea show business-ului și că munca de actor îi este aproape inaccesibilă. Acest lucru e deprimat-o și mai tare. Într-o zi, hoinărind prin librării a descoperit o carte numită „Numerologia pentru fiecare” a cărei lectură a intrigat-o. Zapând televizorul l-a văzut pe Anatol Basarab într-o emisiune și l-a asociat cu cartea. A făcut rost de numărul lui, a venit la Brașov să-l întâlnească iar acesta i-a cerut numele complet și data nașterii. După o analiză numerologică acesta i-a spus că acum o cunoaște mai bine decât se cunoaște ea însăși. A vorbit despre ea ca și cum ar fi cunoscut-o de-o viață și i-a spus unde a greșit în viață învățând-o, totodată, cum să nu repete aceleași greșeli. Datorită lui, Bianca Brad și-a recăpătat încrederea în sine și veselia-i caracteristică.

bianca brad
Bianca Brad

Anatol Basarab a spus că, pentru un psiholog, satisfacția este foarte mare atunci când oamenii cu care lucrează îi oferă mulțumiri. O astfel de mulțumire a avut-o când venea cu trenul de la București la Brașov iar vis-a-vis de el era o bătrânică care citea „Numerologia în viața fiecăruia”. Cartea acesteia era îndoită, tocită și plină de notițe. Fără să-i dezvăluie că este autorul cărții a întrebat-o despre lectură iar aceasta i-a răspuns că este o carte care i-a schimbat viața. Mai mult decât atât, aceasta i-a făcut o analiză numerologică și a interpretat totul absolut corect. Această întâmplare i-a adus multă satisfacție.

anatol basarab
Anatol Basarab

De fapt, totul a început când era în liceu iar profesorul lui de fizică îi învăța astronomie în timpul liber. În cadrul acestor cursuri extrașcolare, profesorul le explica influența Creatorului asupra noastră. Orice întâmplare din viața noastră, le spunea profesorul, este doar modul Creatorului de a ne influența sub anonimat. Pasionat de cele auzite s-a apucat să studieze mai îndeaproape fenomenul și astfel a dat de numerologie. Studiind cărțile vechi de numerologie și-a dat seama că bătrânii noștri știau foarte multe despre acest domeniu. Afundându-se în studiu a devenit un singuratic și nu și-a mai găsit oameni cu care să vorbească. Pentru a ieși din singurătate a scris prima sa carte. Încet, încet știința numerologiei a prins la public care, devenind din ce în ce mai numeros, l-a împins spre organizarea a unor cursuri specializate. Anatol Basarab a vorbit, apoi, oamenilor prezenți despre importanța primordială pe care numerele le joacă în viața noastră.

anatol basarab
Anatol Basarab

Ultima lansare a zilei a fost una de natură internațională. Domnul Raymond Clarinard, directorul Courrier Internacional, a lansat cartea intitulată „Tărâmul făgăduinței”. Deși cartea a fost scrisă în limba franceză, ea nu a apărut în Franța, la Brașov fiind prima oară când ea este prezentată în public. Traducerea a fost făcută de către Iulia Badea Guéritée, direct după manuscrisul cărții.

lansare de carte
Iulia Badea Guéritée

Domnul Raymond Clarinard s-a îndrăgostit de România prin intermediul Nadiei Comăneci și isprava ei din 1976 de la Montreal. De atunci, domnul Clarinard și-a tot dorit să viziteze Europa de Est și a făcut-o numai că atunci când venea rândul României ceva se întâmpla și era nevoit să se întoarcă în Franța. Astfel, prima excursie în România a făcut-o în 2015 îndrăgostindu-se definitiv de țara noastră. De atunci revine cu plăcere de fiecare dată considerând că încă mai are multe de învățat. Cartea „Tărâmul făgăduinței” a fost doar un pas firesc pentru dânsul. Volumul strânge laolaltă impresiile sale de călătorie, cu bune și cu rele. Spiritul jurnalistic îl recomandă pe domnul Raymond Clarinard ca fiind un fin observator al obiceiurilor, moravurilor și deprinderilor din țara noastră. Îi mulțumim domnului Clarinard pentru portretul măgulitor pe care l-a pictat țării noastre.

lansare de carte
Raymond Clarinard

Cea de-a treia seara a celei de-a șasea ediții a fEstivalului de cArte și muzică a stat sub semnul diversității. S-a început cu sonorități folk și s-a încheiat cu acorduri rock. Primul pe scenă a fost cant-autorul umorist Daniel Făt. De fapt, Daniel Făt e mai mult de atât: actor, cântăreț de folk, compozitor și textier. În paralel cu activitatea sa muzicală, Daniel Făt are și o impresionantă carieră actoricească. După ce a activat în mai multe teatre din țară (printre care „Teatrul Național Tg. Mureș” și „Teatrul Masca”), Daniel Făt face parte, din 2004, din compania „Passe-Partout Dan Puric”. În această seară însă, el a venit la Brașov în calitate de muzician și a avut un singur scop și anume acela de a aduce zâmbetul pe buzele celor prezenți. Misiune îndeplinită am spune noi.

daniel fat
Daniel Făt

Ce se poate spune despre Mircea Baniciu ce nu s-a spus deja? Că a scris istorie în trei rânduri: odată cu trupa „Phoenix”, odată cu formația „Pasărea Colibri” și odată cu cariera sa solo de succes? Desigur că Mircea Baniciu este modest și el va spune publicului său că este doar un om cu o chitară. Însă doar un om cu o chitară nu ar fi putut să facă atât de multe pentru muzica românească și să producă atât de multă bucurie în rândul ascultătorilor. Mircea Baniciu și chitara sa, alături de Vlady Cnejevici (clape) și Teo Boar (chitară), au trecut prin revistă, pentru publicul brașovean, repertoriul său vast dând glas unor piese celebre precum „Andri Popa”, „Întoarcerea la Orient” sau „Pisica Neagră”. Show-ul a fost condimentat cu aplauze, bisuri dar și anecdote amuzante din cariera impresionantă a lui Mircea Baniciu; întâmplări și povestiri pe care acesta le-a împărtășit cu candoare și blândețe fanilor sai.

mircea baniciu
Mircea Baniciu

Seara s-a încheiat cu un recital energic susținut de trupa „Coco”. Adrian Tincă (voce și bass), Monel Puia (clape), Gabriel Voicu (chitara) și Robert Risteiu (tobe) au încheiat seara de recitaluri cu un show de zile mari. Publicul le-a cerut celor de la „Coco” toate piesele ce i-au făcut celebri într-un timp atât de scurt iar trupa nu a ezitat să le răspundă încântându-i cu „Răspuns”, „Ploaia”, „Întoarce-te acasă” sau „Mi-e dor de tine”. Trupa „Coco” a primit aplauzele pe care le merita după show-ul electrizant pe care l-a oferit brașovenilor.

trupa coco
Trupa Coco

 Articol realizat de Horia Nilescu.

 

 

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *