Arta de a… Chiar de la debutul pe scena editorială românească, conceptul Baroque Books & Arts s-a detaşat discret de producţia de masă propunând cititorilor cărţi de un rafinament deosebit, atât prin conţinut, dar şi prin designul grafic inedit.
Iniţiatorii proiectului şi-au propus să ofere publicului „un deliciu editorial”, iar volumele editate de Baroque Books & Arts sunt adevărate delicatese, menite să ne surprindă simţurile şi mintea cu revelaţia bucuriilor autentice, a lucrurilor mărunte, dar atât de frumoase şi adevărate prin simplitatea lor.

Savoir Vivre – Arta … de a trai pe care o deprindem din carti
Savoir Vivre – Arta … de a trăi

Când eşti cititor de cursă lungă, cu greu mai găseşti cărţi care să îţi pătrundă cu adevărat în esenţa fiinţei, pentru că straturile de cunoaştere creează parcă un înveliş protector la care poţi doar să adaugi cunoştinţe, idei, conexiuni. De aceea am fost mirată când am realizat că, după ce am terminat de citit „Arta simplităţii” de Dominique Loreau, renunţasem la un sfert din haine, dăruisem sau aruncasem cutii întregi de lucruri care nu mă mai bucurau şi asta doar în câteva zile. Cu „Arta listelor” de aceeaşi autoare am creat o listă pentru kitul de călătorii şi am reuşit să fac bagajele pentru familia mea de patru persoane în jumătate de oră.

După „Arta esenţei” am început la modul cinstit să fac şi economii întrucât shopping-ul s-a transformat în arta de a …nu cumpăra nimic. Sfatul lui Dominique este de a nu mai accepta în universul propriu decât ceea ce ne satisface simțurile şi aici a intervenit o selecţie asumată şi strictă.
Bucuria mea spre lectură s-a îndreptat ani de zile şi spre cărţile de dezvoltare personală chiar înainte a fi deveni un trend în formarea individuală continuă, dar cărţile Baroque nu asta propun: cum să deprinzi arta simplităţii în 10 paşi sau în 7 zile. Ele propun un alt mod de viaţă pornind de la dictonul japonez care spune că „Perfecţiunea nu constă în a face lucruri neobişnuite, ci în a face lucruri obişnuite într-un mod neobişnuit”. E drept că o mare parte din cărţile colecţiei „Savoir Vivre” au la bază îmbrăţişarea de către Dominique Loreau a stilului de viaţă japonez şi a artei minimalismului în toate domeniile, de la materie până la spirit, însă aceste principii sunt filtrate şi reformulate pe moştenirea civilizaţiei occidentale la care cu toţii aspirăm.

Arta listelor - Dominique Loreau
Arta listelor – Dominique Loreau

Cărţile oferă şi o colecţie de citate superbe de la Seneca la Oprah care ni se întipăresc în conştiinţă pentru că, în fond, cu toţii ne dorim un trai frumos, senin, armonios, sănătos, cu valori autentice. Am pornit pe drumul lecturii cu o curiozitate firească şi am devenit un apologet al simplităţii, dar nu prin reducere mecanică, simplificare materială, ci prin extragerea esenţei din cotidian, prin gestionarea mai bună a singurei resurse cu adevărat importante:

Timpul. Mai mult, lectura a fost presărată cu fraze pline de umor şi asta n-a făcut decât să sigileze cu multe zâmbete pachetele de informaţii ce s-au aşezat definitiv în marea de cunoaştere a lumii ce mă înconjoară.
Aceste cărţi, şi sunt convinsă că toate producţiile editoriale Baroque Books & Arts, ne oferă această şansă de regăsire în lucruri cu adevărat importante, o şansă de rafinare a personalităţii fără declaraţii programatice propuse. Cărţile ne răspund însă la nevoi şi preocupări de evoluţie personală, de detaşare de material şi de aplecare spre esenţă, naturaleţe, imaginaţie, rafinament şi artă.

baroque
Arta de a…

„Spaţiu, lumină şi ordine, iată de ce are nevoie omul ca să trăiască, pe lângă o farfurie cu mâncare şi un pat.”
Le Corbusier

Încă o sptămână cu reducere de 20% la Librăria Şt.O.Iosif și pe Libris.ro!

Articol realizat de Dana Anghelescu.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *