În seara de joi, 9 noiembrie 2017, Salonul librăriei Șt. O. Iosif a găzduit un nou eveniment remarcabil: Autobiografia – Mărturia unei vieți.
Noi, cei prezenți, am avut plăcerea de a-i asculta pe Petronela Rotar Cotoban, jurnalistă, blogger și scriitoare, nu neapărat în această ordine, pe Laurențiu-Ciprian Tudor, poet, eseist și jurnalist literar și pe Cătălin Stanciu, poet, psiholog și publicist cultural.
Moderatorul evenimentului a fost domnul Sorin Lucaci, scriitor, PR și organizator de evenimente al editurii Herald, editură care a promovat și ne-a provocat pe această cale să ne afundăm în lectura a trei cărți autobiografice despre trei mari personalități ale mileniului trecut: Capitole din autobiografia mea de Mark Twain, Viața mea de Charles Darwin și Memorii de William Butler Yeats.
Domnul Sorin Lucaci a început prin a mulțumi librăriei Șt. O. Iosif pentru găzduirea evenimentului ce face parte din campania inițiată de editura Herald, Te așteptăm în librărie, inițiată la 1 august cu motto-ul Cărți deschise pentru minți deschise. Prin această campanie la nivel național s-a dorit promovarea și susținerea culturii scrise , dar și crearea conexiunilor cu librăriile, spații culturale vii în exprimarea dânsului, ceea ce s-a și realizat, iar pe anul 2018 se urmărește continuarea acestui minunat proiect.

„Autobiografia - Marturia unei vieti"
Sorin Lucaci

Cărțile prezentate fac parte din colecția Autobiografia, o remarcabilă prezentare a unei varietăți de personalități din domeniile: politică, știință, filosofie, literatură, psihologie și spiritualitate.
Personalitatea lui Mark Twain din Capitole din autobiografia mea a fost descrisă de Petronela Rotar Cotoban ca fiind plină de umor și veridicitate, lectură care a transpus-o în perioada trăită de marele autor american, dar care, pe de altă parte, i-a readus în minte perioada copilăriei când a citit cele mai cunoscute opere ale lui Twain. Prin aceasta a subliniat modalitatea asemănătoare prin care a creionat personajele, dar și persoanele printre care a trăit, cât și evenimente sau obiceiuri ce nu diferă foarte mult de cele din ziua de azi. Cartea abundă de personalități ale vremii întâlnite, dar și persoane dragi, apropiate, fiecare prezentate cu realism, dragoste, ironie, sau dispreț. Petronela Rotar Cotoban a mulțumit lui Sorin Lucaci pentru idee și a declarat că a fost o plăcere să citească autobiografia lui Mark Twain și că va urma cu siguranță să aleagă o altă personalitate din colecție.

Petronela Rotar Cotoban
Petronela Rotar Cotoban

Poetul Laurențiu-Ciprian Tudor a avut amabilitatea și totodată plăcerea de a ne dezvălui amănunte ale vieții lui William Butler Yeats pe care însuși poetul și dramaturgul irlandez le-a scris cu sinceritate, descriind astfel conexiunea dintre viața și opera sa. Personalitate introvertită, pasionat de ezoterism, straniu, însă și romantic declarat, Yeats reușește să creeze o plasticitate a imaginilor și pasaje de un lirism excepțional. Domnul Laurențiu-Ciprian Tudor nu se aseamănă pe sine cu marele Yeats, dar și-l poate apropia la nivel poetic. Yeats a influențat nu doar prin artă, ci și prin implicarea sa în viața socială, naționalist, militant pentru o Irlandă liberă, ieșită de sub stăpânirea engleză. Pentru credința sa nestrămutată în poezie și pentru talentul și munca sa, așa cum fumos spune Laurențiu-Ciprian Tudor, William Butler Yeats a primit Premiul Nobel pentru Literatură în 1923.
Domnul Laurențiu-Ciprian Tudor laudă inițiativa adusă prin colecția Autobiografia pentru rolul educativ pe care îl au modelele de personalități ce au trecut peste dificultățile vremurilor în care au trăit, cu încăpățânare pentru a-și atinge țelurile.

Laurențiu-Ciprian Tudor
Laurențiu-Ciprian Tudor

Cea de a treia personalitate adusă în discuție a fost Charles Darwin despre care domnul Cătălin Stanciu afirmă că l-a găsit neașteptat de blând și extraordinar de plăcut în scris. Cuvântul care îl definește în mintea noastră este evoluționismul, însă cartea Viața mea ne arată latura sensibilă a marelui naturalist. Cu o sănătate precară, având mereu sprijinul soției, Charles Darwin a muncit din răsputeri fără a se plânge sau a-și arăta suferințele, iar modelul său de părinte pare de departe a fi atipic pentru acea perioadă, reflectând prin acesta credința sa in evoluția speciei noastre. Multele referiri la viața sa zilnică, metodele de lucru, ori atitudinile sale față de modul de gândire al epocii, ni-l apropie, îl transformă într-o persoană fermecătoare, onestă și peste toate plin de modestie și iubire.

Cătălin Stanciu
Cătălin Stanciu

În încheierea evenimentului li s-au adus mulțumiri celor prezenți și asigurări că această colecție minunată de autobiografii va continua cu nume la fel de mari.

Articol realizat de Iulian Băzărea.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *