pur si simplu dragoste
Pur și simplu dragoste

În fiecare an, din punct de vedere cinematografic, sărbătoarea Crăciunului este prevestită de o serie de filme tematice care mai de care. Acest fenomen se întâmplă de foarte mult timp și nu este asociat doar cu producțiile americane. Din miile de filme de acest gen, doar câteva au rămas nemuritoare și și-au asumat stigmatul de filme de Crăciun. Sunt acele filme pe care le vedem la televizor în fiecare an în preajma sărbătorilor de iarnă. Pentru a aminti doar câteva: „O viață minunată” (1946) – capodopera optimistă a lui Frank Capra este considerat primul film de Crăciun al tuturor timpurilor -, „Singur acasă” și continuările sale dar și „Colindul de Crăciun”, „Goana după cadou” sau „Greu de ucis” (atipic dar totuși în tipar). Majoritatea dintre ele sunt niște filme facile, care binedispun și obțin zâmbete de la spectatori însă cam atât. Din când în când însă mai apare câte un film de Crăciun care livrează întreg mesajul sărbătorilor de iarnă: bucurie, iubire, familie, râsete, zâmbete, reflexie etc. Un astfel de film este excelentul „Pur și simplu dragoste”, în titlul său original „Love actually”. Filmul, apărut în 2003, adună laolaltă toată crema actoricească contemporană a Marii Britanii. Din distribuție fac parte: Hugh Grant, Colin Firth, Emma Thompson, Alan Rickman, Keira Knightley, Liam Neeson, Bill Nighy, Laura Linney, Rowan Atkinson și mulți alții.

Proiectia lunii decembrie – Pur si simplu dragoste
„Pur și simplu dragoste” este scris și regizat de Richard Curtis – co-creatorul celebrului personaj comic Mr. Bean și scenaristul la fel de celebrelor filme „Patru nunți și o înmormântare” și „Notting Hill”. Filmul este compus din zece povești (unele de iubire, altele de prietenie) aparent distincte care, pe măsură ce timpul trece, se vor intersecta între ele iar publicului îi va fi foarte ușor să facă legăturile. Toate aceste povești se petrece în preajma Crăciunului având ca temă principală spiritul magic al acestei sărbători. Astfel aflăm că noul prim-ministru al Angliei (Hugh Grant) este încă burlac dar situația nu va rămâne așa pentru că se va îndrăgosti de una din secretarele sale. Sora sa mai mare (Emma Thompson) speră ca de Crăciun se reînnoiască magia cu soțul ei (Alan Rickman) pe care îl suspectează că ar avea o aventură cu una din subalternele sale. La compania cu pricina lucrează o femeie (Laura Linney) care este în secret îndrăgostită de unul din colegii ei însă nu poate să își părăsească fratele bolnav mintal pentru a se dedica unei relații. În același timp un bărbat de vârsta a doua (Liam Neeson) rămâne văduv și tutorele băiatului adolescent a regretatei sale soții, un star rock (Bill Nighy) realizează că este la apusul carierei și că în jurul său nu mai este nimeni, doi prieteni împărtășesc în secret o afecțiune puternică pentru aceeași femeie (Keira Knightley), un scriitor (Colin Firth) află că soția sa îl înșală cu propriul frate așa că pleacă în sudul Franței pentru a-și găsi inspirația însă acolo nu va găsi decât iubirea. Și micro-poveștile continuă până când ele se unesc și formează un tot de iubire, bucurie și multe zâmbete… rețeta perfectă pentru o comedie romantică perfectă.
Bineînțeles că filmul este înțesat de glume, momente de comedie fizică și mult mult umor (de la umorul sincer și expansiv la cel sec și savuros tipic britanic). Însă acest film oferă mai mult de atât, oferă bucurie și speranță în zile și vremuri mai bune. Oferă acea licărire de lumină sufletească pe care cu toții ne-o dorim de Crăciun și nu numai. Dialogul este inteligent, glumele sunt făcute cu cap iar personajele sunt adorabile. „Pur și simplu dragoste” a fost un mare succes în toată lumea bătând recorduri de vizionări și încasări. Filmul este atât de iubit încât în 2017 el a avut parte de un soi de continuare: un scurt metraj care ne arată episodic ce mai fac personajele noastre preferate după paisprezece ani. Aproape toți actorii din filmul original și-au reluat rolurile.

Vă așteptăm așadar pe data de 8 decembrie (vineri), la ora 20:00, la librăria Șt. O. Iosif, pentru ultima proiecție a acestui an: „Pur și simplu dragoste”, un film delicios de Crăciun. Intrare este liberă.

Articol realizat de Horia Nilescu.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *