La librăria Șt. O. Iosif, ne place să credem că autorii care ne calcă pragul ne devin prieteni. Cu siguranță, Gabriela Hornoiu se numără printre oamenii care ne-au mers direct la suflet încă de la prima noastră întâlnire. Gabriela Hornoiu este mai mult decât un autor, este o poveste de viață, o pildă de izbăvire, un exemplu pentru toți cunoscuții ei. După ce acum câțiva și-a lansat, tot la librăria Șt. O. Iosif, volumul ei de debut „Dincolo de cortină” (o colecție de proză), acum a venit rândul poeziei să stea pe rafturile librăriei sub semnătura Gabrielei Hornoiu. Este vorba de volumul „Păsări. Doruri”.

Pasari. Doruri...la Libraria St. O. Iosif

Evenimentul a fost deschis de către Dana Anghelescu, director Libris Editorial. Aceasta a reamintit celor prezenți despre frumusețea inedită a Gabrielei Hornoiu. Subiectul exemplului de viață pe care aceasta îl oferă celor din jur nu a putut fi ocolit, în ciuda modestiei autoarei. Terapia prin scris a Gabrielei Hornoiu – aceasta are mare succes la public cu poveștile sale, unele dramatice, unele tragice, unele comice, atât pe blogul personal cât și pe facebook – este direct benefică și pentru cititorii ei care se pot delecta cu literatură de cea mai bună calitate din care pot desprinde lecții valoroase de o viață trăită frumos. Poeziile din volumul „Păsări. Doruri” vin din interiorul sufletului ei încă zbuciumat.

lansare de carte
Dana Anghelescu

Invitata autoarei la această lansare a fost doamna lector doctor Cornelia Cocan. Aceasta a mărturisit că îi va fi greu să vorbească despre această carte întrucât pentru a vorbi de o asemenea scriere ar trebui să ai experiența de viață a autoarei sau să ai capacitatea unei empatii ieșite din comun pentru suferință. Totuși, cititorului îi va fi ușor să recunoască sentimentele uzuale ale ființei umane exprimate în versuri și trecute prin filtrul personal al fiecăruia. Parcurgerea volumului de poezii neintitulate – doamna Cocan și-a notat pe marginea fiecăreia tema principală – va lăsa o impresie puternică asupra cititorului care va somatiza fiecare starea sufletească și imagine metaforică exprimată. Autoarea ne scoate din viața cotidiană purtându-ne într-o lume a visării venite din adâncul inimii sale, o lume ce pare că a rămas fără binecuvântare ce se derulează rapid pe un fundal steril și ostil. Pentru a exemplifica și mai bine lirismul autoarei, doamna Cocan a recitat câteva poezii din volumul „Păsări. Doruri”.

lansare de carte
Cornelia Cocan

Momentul liric a continuat pe acordurile muzicale a chitării domnului Marian Onofrievici, bun prieten al autoarei. Acesta a interpretat trei melodii celebre ale repertoriului românesc: „Umbra” lui Nicu Alifantis, „Copacii fără pădure” regretatei Tatiana Stepa și „Sfârșitul nu-i aici” al nemuritorului Florian Pittiș.

lansare de carte
Marian Onofrievici

Cuvântul cel din urmă i-a aparținut autoarei. Aceasta a spus publicului că dorul nu se vindecă niciodată iar după ce a tras cortina acesta va avea un alt ritm. Titlul „Păsări. Doruri” i-a amintit de vacanțele petrecute la bunici când se furișa printre cotloane, se așeza pe bancă alături de Moș Miron cu care desena păsări în praf. După terminarea desenului, primea inevitabil îndemnul: „acum învață-le să zboare”. Aripile acelor păsări s-au transformat acum în cuvinte. Scriitura este forma ei de a jelii atunci când lacrimile nu mai curg. Gândurile ei nu sunt poezii, ele sunt pansamente pentru răni vechi sau noi. Finalul lansării a surprins-o pe Gabriela Hornoiu emoționată mulțumind mamei sale, surorilor și tuturor celor care și-au rupt din timp să fie alături de ea.
Îndemnul Gabrielei Hornoiu de final este unul pe care îl putem ura oricând celor dragi: iubire, sănătate și multă vară în suflet.

gabriela hornoiu
Gabriela Hornoiu

Articol realizat de Horia Nilescu.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *