Vin sărbătorile și gândul ne zboară la cei dragi. Dorim să le oferim ce e mai bun și să-i avem alături de sărbători pentru o reîncărcare de baterii care să ne țină tot anul. Despre cei dragi a fost vorba și în cartea doamnei Silvia Souca, psihoterapeut, care a fost lansată seara trecută la librăria Șt. O. Iosif. Cartea se numește „A fi părinte. Artă și provocare” și este apărută la Libris Editorial.

A fi parinte. Arta si provocare - Silvia Souca
A fi părinte. Arta și provocare – Silvia Souca

Evenimentul a fost deschis de către Dana Anghelescu, director Libris Editorial. Folosindu-se de un mic joc de cuvinte legat de titlul cărții, Dana a apreciat că această carte vorbește de fapt despre arta de a fi părinte. În opinia Danei, cărțile de parenting – un subiect extrem de popular în era noastră – se împart în două categorii: cele ce promovează pozitivismul necondiționat și tratează doar aspectele plăcute ale sarcinii și creșterii copilului și cele oneste care nu sfiesc să trateze ambele fețe ale monedei. Cartea doamnei Souca se încadrează în cea de-a doua categorie. Onestitatea acestei cărți reiese tocmai din practica profesională de ani de zile pe care o are în domeniu. „A fi părinte” este o carte ușor de citit, de parcurs și foarte ușor de pus în practică deoarece sfaturile cuprinse în ea sunt simple, utile și concise. Dana și-a încheiat prezentarea cu speranța că noi suntem poate părinți un pic mai buni decât ai noștri părinți iar copiii noștri vor fi probabil părinți mult mai buni decât noi.

libris editorial
Dana Anghelescu

Următorul moment a fost dedicat unui slide-show, compilat de însăși autoarea, care cuprindea citate utile și revelatorii pentru părinți. La sfârșitul lansării aceste citate au fost comentate intens de către cei prezenți.

Autoarea și-a mărturisit emoția și a cerut permisiunea celor prezenți să citească un mic discurs pe care l-a pregătit pentru această ocazie. Cum pregătirea dânsei profesională este una de filieră adleriană și această carte abordează problemele de parenting dintr-o perspectivă adleriană. Cel care i-a dat imboldul pentru a scrie această carte a fost fiul ei. Una din ideile cărții este de a convinge cititorii să-și identifice propriile reacții în comunicarea verbală și non-verbală pe care o au cu copiii lor. În această comunicare nu trebuie uitat niciodată că ei fac parte din generații diferite. În relația părinților cu copiii, aceștia pot alege varianta pasivă, cea agresivă, cea pasiv-agresivă sau cea asertivă care, în opinia doamnei Souca, este cea mai democratică dintre cele patru și deci dă cele mai bune rezultate. Pe viitor, autoarea plănuiește înființarea unor cursuri pentru părinții interesați.

Silvia Souca
Silvia Souca

Ultima parte a lansării a stat sub semnul interactivității. Cuvântul i-a aparținut publicului care a comentat pe marginea citatelor prezente în filmuleț dar și pe marginea propriei experiențe de părinte. Dialogul cu autoarea a fost un element cheie al lansării, publicul implicându-se total în comunicarea cu autoarea și în încercarea de a găsi soluții simple la cele mai complicate întrebări.

Silvia Souca

Îi mulțumim doamnei Souca pentru vizită, pentru sfaturi dar mai ales pentru cartea sa minunată „A fi părinte. Artă și provocare”.

Articol realizat de Horia Nilescu.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *