Ne plac surprizele plăcute. Atât să le primim cât și să le oferim. Mai ales când acestea sunt dăruite oamenilor dragi nouă. Exact acest lucru s-a întâmplat seara trecută la librăria Șt. O Iosif când Iulian Băzărea, colegul nostru poate prea modest pentru binele lui, și-a lansat romanul de debut „Cenușa lumii”, un roman pe care autorul însuși îl înscrie în genul post-apocaliptic. Iulian Băzărea nu este la prima abatere literară, el publicând în trecut două volume de poezii: „Avânturi spre cer” și. Genul romanesc este oarecum nou pentru el deși acest lucru nu se simte, „Cenușa lumii” putând fi parcursă cu ușurință și menținându-și ritmul alert de la început până la sfârșit. Personajul principal, pe numele lui Solo (o posibilă referință la celebrul personaj Han Solo din saga „Războiul Stelelor”), pare desprins mai degrabă din viața reală decât din lumea fantasy descrisă de Iulian Băzărea, întrucât acțiunile și deciziile sale se înscriu în zona gri a existenței nefiind întotdeauna pozitive.

libris editorial
Iulian Băzărea

După ce șocul inițial a fost disipat lansarea a intrat pe un făgaș normal, toți invitații ațintindu-și privirile prietenoase către autor și invitații săi.Invitatul de onoare al autorului a fost domnul Adrian Lesenciuc, președinte al Uniunii Scriitorilor filiala Brașov. Acesta a remarcat semiotica aparte a cărții cât și faptul că genul literar pe care Iulian Băzărea îl abordează, fantasy, este un gen care a pătruns destul de greu în țara noastră găsindu-și cu greu popularitatea printre cititori. În opinia domnului Lesenciuc, Iulian Băzărea se înscrie în grupul de scriitori ce îi sunt tributari și descendenți lui J.R.R. Tolkien, celebrul scriitor britanic cunoscut pentru trilogia sa fantasy „Stăpânul Inelelor”. Tolkien a combinat credința sa nestăvilită în Dumnezeu cu nevoia de a oferi oamenilor o lume, ușor accesibilă, în care să evadeze din viața de zi cu zi. Un admirator surprinzător al cărții „Stăpânul Inelelor” a fost părintele Nicolae Steinhardt. De asemenea, domnul Lesenciuc a mai surprins și influențe din mediul cinematografic, în speță filmul „Drumul” (la rândul său o adaptare după romanul omonim al lui Conrad McCarthy și seria Mad Max.
Romanul „Cenușa Lumii” își plasează acțiunea într-un spațiu post-apocaliptic, într-o lume aproape distrusă. În această lume, educația este înlocuită cu nevoia firească a oamenilor de a găsi un mijloc de supraviețuire. În paginile romanului nu vom găsi o descriere bogată, aceasta fiind mai mult sugerată. Natura descriptivă aproape inexistentă în cuvinte însă prezentă prin puterea sugestiei demonstrează talentul literar imens pe care Iulian Băzărea îl pune în paginile sale. O întâmplare (furtuna de foc care pornește nenorocirea omenirii), o serie de fapte ce țin loc de consecință a acestei întâmplări, mai multe întrepătrunderi de planuri narative – toate sunt țesute minunat în interiorul romanului. Un alt lucru impresionant la această carte este psihologia personajelor care nu este una clasică; ea nu trenează ci împinge cititorul să dea pagina. Finalul cărții lasă posibilitatea unei continuări întrucât el oferă o rază de speranță. Tot pe final, prin intermediul unui discurs politic demn de toată lauda, autorul face trecerea de la barbarie la diplomație precum trecerea orașului Atena de sub dictatura lui Dracon sub democrația lui Pericle.

Adrian Lesenciuc
Adrian Lesenciuc

Dana Anghelescu, director Libris Editorial, a oferit publicului mai multe detalii despre elaborata surpriză pusă la cale de colectivul Libris. De asemenea, aceasta a ținut să menționeze că textul romanului și conceptul grafic sunt 100% ideile autorului.

Dana Anghelescu
Dana Anghelescu

Înainte de a lua cuvântul, autorul a invitat-o alături de el pe cea care l-a ajutat în realizarea conceptului grafic al cărții, o desenatoare tânără ce se recomandă sub pseudonimul Yumexor Shade. Aceasta i-a acordat sprijinul total în realizarea graficii înțelegând perfect dorința autorului de a oferi fiecărui capitol al cărții câte o reprezentare grafică. De asemenea, s-a declarat încântată de subiectul romanului care este exact pe gustul ei. A folosit tehnica desenului în cărbune tocmai pentru a încerca să imite efectul cenușii depuse asupra materiei. După ce a terminat de citit cartea, a rămas cu speranța că destinul lui Solo va fi totuși unul fericit.

Yumexor Shade
Yumexor Shade

Timpul folosit pentru discursurile introductive ale invitaților săi a fost un bun răgaz pentru ca autorul să își revină din șocul inițial și să-și găsească cuvintele. Acesta a mulțumit tuturor celor ce s-au implicat în materializarea cărții sale cât și celor prezenți la această lansare surpriză. Proiectul „Cenușa Lumii” a început acum doi ani și jumătate. Romanul a fost scris printre picăturile vieții cotidiene, atunci când se ivea câte o fereastră de timp liber. E fericit că acest proiect a prins contur. Precum a intuit și domnul Lesenciuc, autorul a recunoscut că ideea i-a venit atunci când citea pasaje din „Apocalipsa după Ioan” (în special secvențele cu furtuna de foc) dar și din observațiile personale legate de diferența dintre generații dar și de conflictul dintre acestea – de multe ori părinții își protejează poate excesiv copiii pentru ca aceeași copii, ajunși la maturitate, să se înstrăineze și să îi înlăture pe aceștia din viața lor. Această carte, deși se petrece într-un viitor mai mult sau mai puțin apropiat, nu face decât să evidențieze faptul că istoria este ciclică. Perioade istorice precum cea din carte au mai existat și este foarte posibil să fi fost mai sângeroase și mai violente decât imaginile descriptive în acest sens ale romanului.
Deși avea scheletul romanului în cap, de fiecare dată când găsea timp să scrie, o nouă idee îi încolțea în minte. Această ideea era automat incorporată în firul narativ al cărții. De asemenea, fiecare ședință de scris îl împingea parcă să acorde mai multă atenție anumitor intrigi secundare ce meritau a fi dezvoltate mai mult.
La final, autorul a împărtășit celor prezenți speranța ca nici noi, nici copiii noștri și nici urmașii noștri, să nu prindă vremuri atât de întunecate precum cele din carte. Și asta pentru că și cartea sa, conțină o doză puternică de speranță în mixtiunea gri a existenței – viața merge înainte indiferent de ce se întâmplă sau de ce se va întâmpla.

Iulian Băzărea
Iulian Băzărea

După scurte intervenții a celor din sală, „Cenușa Lumii” a primit girul oficial al autorului prin autograful oferit cu drag celor prezenți. Suntem convinși că această carte va prinde la public, cititor de fantasy sau nu, și că, precum destinul lui Solo Khandu, aceasta va răzbi testului timpului. Bine ai venit în lumea prozei Iulian Băzărea.

Cenușa lumii s-a așternut peste cititori...la librăria Șt. O. Iosif

Articol realizat de Horia Nilescu.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *