La mulți ani 2018! Sărbătorile s-au încheiat și librăria Șt. O. Iosif a deschis seria de lansări de carte pe acest an cu un autor apreciat și iubit de către publicul brașovean. Este vorba de domnul Adrian Lesenciuc și a sa carte „Cimitirul eroilor”, pe care Libris Editorial a avut plăcerea de a o face cunoscută oamenilor de pretutindeni.

Cimitirul eroilor - Adrian Lesenciuc
Cimitirul eroilor – Adrian Lesenciuc

Așa cum a amintit și Augusta Oniță, director Libris și gazda evenimentului, pe lângă capacitatea de scriitor, domnul Adrian Lesenciuc mai îndeplinește și funcția de președinte al Uniunii Scriitorilor, Filiala Brașov, cât și cea de membru universitar în cadrul Academiei de Forțe Aeriene Henri Coandă din același oraș Brașov. Acestea sunt funcțiile oficiale, însă noi cei de la Libris îl cunoaștem pe domnul Lesenciuc și ca fiind un organizator impecabil și un om minunat. În această seară însă, domnia sa s-a aflat alături de noi ca și scriitor alături de romanul său care are menirea de a ne deschide ochii, mintea și curiozitatea de a-l descoperi pe îndelete.

augusta onita
Augusta Oniță

Prima invitată care a luat cuvântul a fost doamna Mihaela Malea-Stroe care a mărturisit că dacă unele cărți, despre care trebuie să vorbească la lansări, doar le frunzărește, această carte a fost citită pe îndelete și savurată ca atare. Cu toate acestea, nu a apucat să-și construiască un discurs pe marginea ei. Nu va rata însă ocazia de a-l „urechea” pe autor pentru numele personajelor sale ce sunt foarte greu de reținut pentru cititorul de rând dar și de a le spune viitorilor cititori că domnul Lesenciuc a presărat în romanul său indicii legate de cheile de înțelegere a personajelor, a perioadelor istorice la care face referire și a spațiului geografic în care se desfășoară acțiunea…spațiu care pare să domine atmosfera poveștii.

Mihaela Malea-Stroe
Mihaela Malea-Stroe

Părintele Cristian Muntean a ales pentru această seară hainele de scriitor. El și-a început discursul remarcând că există scriitori care insistă, aproape forțat, să fie recunoscuți ca și scriitori profunzi și spirituali și scriitori care scriu din plăcere necăutând nici o altă recompensă decât cea a unei literaturi de bună calitate care să bucure. Aceștia din urmă sunt cei ce au un mesaj valid în literatură. Lecturând „Cimitirul eroilor”, părintele Muntean și-a amintit de aventurile soldatului Svejk. Romanul domnului Lesenciuc este o parabolă care atacă subtil problematica sistemului. Cu toții facem parte dintr-un sistem sau altul. Dacă nu ești angrenat în nici un sistem nu este cazul să fi numit răzvrătit sau rebel ci pur și simplu liber, exact ca Adam Urman (personajul principal al cărții) care prin răzvrătire se îndreaptă către o viață de sfânt. Părintele Muntean a mai apreciat profunzimea judecății sistemului ascunsă în doze destul de mari de ironie. Acestuia îi place să vorbească despre problemele mari ale societății cu ironie și să le perceapă și înțeleagă în același fel. Făcând acest lucru își poate păstra optimismul în viață.

Cristian Muntean
Cristian Muntean

Așa cum ne-a obișnuit și la alte lansări de carte, domnul profesor Virgil Borcan și-a început expunerea citind două pasaje semnificative din roman, pentru ca publicul să își facă o idee despre acesta. Domnul Borcan a întărit faptul că Beristan, țara imaginară din universul domnului Lesenciuc, este o distopie; e lumea de niciunde și de nicăieri. Atmosfera apăsătoare pe care Beristanul o exercită asupra personajelor poate fi supraviețuită doar prin umor. Umorul este unul spiritual și asta face ca „Cimitirul eroilor” să nu fie o carte umoristică ci o distopie ironică și acidă. Domnul Borcan a concluzionat că Adrian Lesenciuc este un romancier cu oase tari și s-a bucurat de pariul literar câștigat pe care l-a făcut public acum zece ani, la o altă lansare de carte a autorului care de atunci i-a devenit prieten, când a spus că acesta va ajunge un nume important în literatura română contemporană.

Virgil Borcan
Virgil Borcan

Scriitoarea Liliana Ursu a mărturisit că este greu pentru o femeie să înțeleagă mediul militar, singurul contact al persoanelor de sex opus cu acest domeniu fiind unul tangențial realizat prin intermediul soților, taților, fiilor, fraților etc. Excludem aici femeile de carieră militară. Însă, umorul romanului lui Adrian Lesenciuc o ajută să pătrundă și să inteleagă o bună parte din această distopie cazonă. Doamna Ursu a apreciat faptul că nu întâmplător personajul principal al cărții poartă numele de Adam; el reprezintă noul om, un căutător al dreptății și al demnității militare uitate de mai marii sistemului. Autorul nu joacă doar carte umorului, ci o scoate atunci când te aștepți mai puțin, când tristețea pare să acapareze acțiunea romanului și apare riscul ca viziunea întunecată a poveștii să copleșească sufletul cititorului. Adrian Lesenciuc apelează, prin personajul său Adam Urman, la o demnitate universală pe care multi dintre noi, din păcate, am pierdut-o.

Liliana Ursu
Liliana Ursu

După mulțumirile sincere aduse antevorbitorilor, autorul a mărturisit celor prezenți că, din păcate, nu a trebuit să exagereze mult în descrierea evenimentelor din carte pentru că realitatea este atât de ofertantă încât dacă ești foarte atent, în jurul tău poți vedea monstruosul vieții. El nu a făcut decât să îl aducă în prim-plan. Îi pare rău că intamplările neplăcute din roman chiar au avut loc dar a vrut ca lumea să conștientă de ele. Un pariu cu el însuși a fost acela de a construi un spațiu cultural pe care să-l plaseze în zona indo-iraniană și al cărui lexic și toponimie să fie o combinație de cuvinte și nume din dialectele zonei (farsi, bengali etc). A vrut să arate tot ce este greșit în mentalitatea „cetățenii suntem noi, statul sunt ei”. A vrut ca toate personajele sale să fie credibile – asta însemnat o muncă de cercetare amănuntiță desfăsurată pe o lungă perioadă de timp – dar mai ales ca personajul său principal să fie un om ce nu este direct implicat în evenimentele tragice din carte, ci unul care să le observe și să le raporteze cititorilor.
În continuare, domnul Lesenciuc a vorbit un pic și despre mica controversă legată de această carte. Cartea există încă din 2015 pe când purta numele de „Sfântul Urman din Pulistan”. La vremea aceea, domnul Lesenciuc a considerat că dacă cartea este bună atunci nu contează cine a scris-o. De aceea a decis să o publice la editura bucureșteană „eLiteratura” sub pseudonimul de Adnan Aranian. Noi cei de la Libris, ne amintim de lansarea acelei cărți când autorul acesteia a lipsit, scaunul său fiind lăsat intenționat gol. Lansarea cărții a fost de fapt un moment de lectură publică susținut de excelentul actor Marius Cisar care a interpretat în întregime capitolul zece al romanului. Autorul a sperat că acest anonimat autoimpus va stârni interes și că a sa carte va porni la drum. Din păcate, acest lucru nu s-a întâmplat. Așa că, doi ani mai târziu, domnul Lesenciuc a venit la Libris Editorial cu propunerea ca romanul său (intr-o variantă revizuită) să fie relansat sub numele de „Cimitirul eroilor”. Bineînțeles că am fost mai mult decât încântați să participăm la acest proiect care s-a dovedit a fi un mare succes.
La finalul discursului său, autorul a dorit să facă câteva precizări legate de ironia romanului, invocată elogiatoriu de fiecare din invitații săi. Acesta a spus că ironia este intenționată să salveze tragismul situaților precum Adam Urman salvează demnitatea umană prin acțiunile sale ce îl poartă pe un drum sigur spre sfințenie.

Adrian Lesenciuc
Adrian Lesenciuc

Frumusețea acestei lansări de carte a fost un început cât se poate de bun pentru un nou an literar ce se anunță a fi plin de evenimente și manifestații care mai de care mai ofertante. Ne-am bucura dacă toate lansările acestui an vor avea girul calității pe care domnul Adrian Lesenciuc l-a aplicat romanului său și acestei seri minunate dedicate literaturii de calitate.

Articol realizat de Horia Nilescu.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *