Însemnări dintr-o țară mare

Insemnari dintr-o tara mare
Însemnări dintr-o țară mare- Bill Bryson

Americanii au stârnit, încă de la întemeierea ca natiune, reacții opuse în rândul europenilor și nu numai: de la adulații și aprecieri care au alimentat ceea ce a devenit mai târziu mitul  visului american, al prosperității economice prin propriile forțe și al libertății individuale și până la critici acide privitoare la lipsa unei identități, la superficialitate, la materialism. Desigur, în ultimii 60-70 de ani, de când SUA s-a impus și a rezistat ca cea mai mare putere economico-militară de pe glob, antipatiile s-au întețit: orientul a criticat imperialismul american, comuniștii au criticat triumful dominației burgheziei, postnouăzeciștii au criticat modelul societății mcdonaldizate, ecologiștii au criticat presiunea marilor companii asupra reglementărilor în ceea ce privește distrugerea mediului etc.

Fără îndoială că antiamericanismul e probabil mai răspândit ca oricând astăzi, când aproape oricine poate să producă și să distribuie la scară largă un așa zis documentar. Dincolo de argumentele și polemicile pe tema antiamericanismului care au făcut istorie în ultimele decenii (și care au fost benefice, până la urmă atâta timp cât au revelat și au atras atenția asupra fenomenelor sociale și politice generate de modelele americane), tonul încrâncenat al multor critici tinde să devină obositor și să capete esențe lemnoase. În acest context, descoperirea cărții lui Bill Bryson, o colecție de articole despre America, publicate în revista Mail on Sunday s Night and Day a fost ca o gură de aer proaspăt într-o cameră supraaglomerată și hipoxică. Bill Bryson, cunoscut jurnalist și antropolog (am citit cu mare plăcere volumul său,  tradus în românește, la Editura Polirom Acasă-o istorie a vieții private) un britanic care a părăsit insula de dincolo de Canalul Mânecii pentru a locui în SUA, vorbește despre micile dar și marile neajunsuri ale americanilor, după o uimire (filosofică pe alocuri) trăită în prealabil completată ulterior cu mult umor și ironie. E o critică nesistematizată și cât se poate de amuzantă, care nu speră să dea naștere unei revoluții sau să scoale americanii din somnul cel de moarte dar care aruncă o lumină convingătoare, pentru cititorul puțin familiarizat cu traiul american, asupra câtorva obsesii și paradoxuri trăite de Bryson în țara lui Uncle Sam.

Pornind de la situații comune, precum cumpărarea unui PC, obținerea unui pașaport, uitatul la televizor, sunatul la telefon, traversatul străzii, Bill Bryson tansmite cititorului, în doar câteva pagini (căci atâta are fiecare articol cuprins în acest volum), observații pe cât de hilare, pe atât de pătrunzătoare în ceea ce privește traiul în SUA. America este țara în care orice substanță care poate fi expandată, deshidratată , acoperită cu zahăr există pe raft, locul în care aștepți să fii așezat la masă când intri într-un bar, în care toți sunt obsedați de confort (americanii sunt inventatorii drive-in-urilor, lifturilor și automatelor de tot soiul) și prea leneși să meargă pe jos (autorul e nevoit să se folosească de mașină pentru a traversa o stradă și a ajunge la o librărie, din lipsa trecerilor de pietoni). America este locul în care nu te uiti la televizor ca să vezi ce mai e pe micul ecran, ci ca să vezi ce altceva se mai transmite. Cu surpriză aflăm că  SUA este locul în care, așa cum aflăm din sondaje,  10% din oameni nu sunt siguri dacă poartă chiloții deasupra ștrampilor sau invers (nu e cunoscut procentul celor suficient de inspirați să elaboreze asemenea sondaje) și tot în SUA avem șanse mai mari să ne accidentăm cu propria lenjerie de corp decât să ne lovească un străin. America este locul care, de câteva decenii, își poartă cetățenii în cârje intelectuale și duce o campanie de gogomanizare ciudată (amintind, de fiecare dată, în orice știre truisme precum: Londra se află în Anglia sau că 12 inchi echivalează cu un picior). Americanii au reușit însă, printr-un artificiu elegant să facă numerele de telefon mai ușor de reținut și să pună bazele unei istorii a motelelor și ale diner-elor (restaurantele tip vagon prefabricate), pe cale de dispariție din păcate. Această țară plină de paradoxuri, în care întâlnești mici înșelătorii la tot pasul iar lumea se leagănă visătoare prin malluri și-a păstrat însă elementele care i-au asigurat supraviețuirea: obsesia regulilor și a aplicabilității lor fără excepție (dusă uneori la extrem, ce e drept), prețuirea libertății economice și individuale (care a dat naștere unei hiperabundențe de opțiuni aproape agasante – dacă nu îl credeți pe Bryson, încercați să cumpărați o cafea de la Starbucks) precum și independența și cultul justiției (pe care atât de mulți americani le iau în serios încât ajung să se dea în judecată din te miri ce).

Însemnări dintr-o țară mare este așadar un volum savuros care te invită prietenește, cu mult umor, să arunci o privire în curtea din spate a unui gigant mondial. La finalul lecturii, America nu va arăta mai monstruoasă sau mai impunătoare decât o știm, ci pur și simplu mai surprinzătoare și mai vulnerabilă.

Însemnări dintr-o țară mare – Bill BrysonEditura Polirom, 2018

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *