Cel mai ușor mijloc de a călători este, fără îndoială, lectura. Fiecare cititor este de fapt un călător, aflat mereu la o pagină distanță de o altă aventură într-un alt timp și într-un alt spațiu, spre o altă versiune mai profundă a propriei identități.
Tocmai pentru că cititorii pasionați sunt de fapt și călători înveterați, cu o imaginație exersată, cuprinzătoare, în 2018 ne propunem să le completăm afinitatea pentru locuri noi și memorabile cu experiența senzorială a timpurilor și a locurilor despre care citesc.
În 2018, Libris vă dezvăluie: CĂRȚI CU DOR DE DUCĂ. Vă propunem o excursie lunară în locuri minunate din Europa, pentru că sunteți cititori și aveți deschidere spre cultură și frumos. Tot ce trebuie să faceți este să comandați cărți de pe www.libris.ro, și să vă întrețineți obiceiul familiar, firesc, al răgazului pentru lectură, răgazul care ne amintește ce înseamnă să ne respectăm pe deplin pe noi înșine.

caerti cu dor de duca... Anglia
În luna august vă propunem un popas într-o metropolă care dăinuie din vremuri antice, care a fost capitala unuia dintre cele mai mari imperii coloniale, o adevărată axă a lumii în secolul al XIX-lea și care este și astăzi, un reper cultural marcant. De la piețele pline de viață precum Picadilly Circus sau Trafalgar Square, la impresionantele catedrale Saint Paul sau Westminster, de la simbolul monarhiei britanice, Palatul Buckingham la reperele universale ale orașului Tower Bridge sau Big Ben, Londra reprezintă o experiență aparte, pentru orice călător, o experiență care trece prin secole de cultură și civilizație, derulată, cu viteze variabile, pe jos, prin subteran cu celebrul Tube londonez sau pe străzile aglomerate cu un Double Decker autentic.
Orice comandă plasată pe 14.08.2018, pe www.libris.ro, va fi înscrisă automat într-o competiție al cărei castigator va fi desemnat prin tragere la sorți și va avea ocazia să ajungă la Londra.
Lecturile pe care vi le propunem au dor de ducă, anticipează călătoria la Londra și vă vor face să simțiți amprenta britanică dar și aerul cosmopolit pe care îl degajă capitala Marii Britanii.
Unul dintre cei mai cunoscuți, amuzanți și subtili autori britanci pe care nu îl poți rata dacă ajungi în insula de dincolo de Canalul Mânecii este David Lodge. Volumele sale propun incursiuni pline de surprize și ironii care scot la suprafață, dincolo de încurcăturile anecdotice, problemele serioase ale lumii contemporane. MUZEUL BRITANIC S-A DĂRÂMAT este tocmai un asemenea roman în care un tânăr catolic încearcă să ia în serios o interdicție impusă de Biserică, declanșând o spirală a consecințelor neașteptate.

stiati ca
O privire în oglindă asupra Angliei de ieri și de azi propune un alt autor celebru, Ian McEwan în romanul său proiectat în anii 60, deceniul zorilor emancipării sociale și culturale care a marcat nu doar SUA ci și Europa. Concentrând povestea în noaptea nunții tinerilor Edward și Florence, un cuplu proaspăt căsătorit căruia îi vine greu să lase firescul erotic și inițiatic să-și urmeze cursul, Ian McEwan developează, în romanul PE PLAJA CHESIL anxietățile și problemele acute ale unei lumi ajunse în criză, gata să se destrame în orizontul unei alte lumi, cu promisiuni eliberatoare și înfricoșătoare.
Câștigătorul Premiului Nobel pentru literatură al anului 2017, autorul naturalizat în Marea Britanie, Kazuo Ishiguro, vă propune una dintre cele mai celebre și apreciate incursiuni în Anglia de la mijlocul secolului al XX-lea. Romanul RĂMĂȘIȚELE ZILEI, care a inspirat și o ecranizare nu mai puțin celebră vă propune nu doar un studiu aparte asupra psihologiei individuale, în fața tragediilor istorice, ci și o explorare a exigenței unei meserii ridicată la rang de excelență în Marea Britanie, meseria de majordom în numele căreia protagonistul Mr Stevens acceptă senin chiar anularea propriului sine, în numele idealului loialității și corectitudinii pe care le slujește.
O altă cronică provocatoare și nelipsită de ironie a reinventării personale în Londra vine de la îndrăgitul scriitor Julian Barnes. METROLAND este un roman despre rebelii de ieri care au vrut să-și construiască o nouă viață, în capitala britanică a deceniilor trecute, renunțând la tabuuri, obiceiuri și credințe. Cât de departe pot ajunge? Răspunsul va fi la fel de imprevizibil precum o plimbare prin Londra cea plină de surprize.
Citiți și călătoriți!

Articol realizat de Sever Gulea pentru Libris.ro

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *