Noaptea despărțirii – Jennifer A. Nielsen

Noaptea despartirii - Jennifer A. NielsenCu surpriză și curiozitate am descoperit recent colecția Violet History a Editurii Arthur, o colecție pe care mi-aș fi dorit-o cu siguranță, în copilărie sau adolescență, o colecție menită să îi familiarizeze pe cei mai tineri cu evenimente importante ale istoriei, cum altfel, decât prin intermediul unor povești provocatoare. De la samuraii japonezi, la viața în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, de la  persecuțiile naziste, la Revoluția culturală din China comunistă sau atmosfera RDG-ului din anii 60, cărțile din minunata colecție Violet History capturează într-o narațiune alertă și spiritul unor timpuri care, oricum, ajung să pară generatiei tinere mai degraba desprinse din filmele SF decât din istoria recentă. Așezat însă într-o poveste, lăsând acel spirit al timpurilor din perioada evocată să acționeze prin toate pârghiile sale asupra protagoniștilor, cititorii tineri au ocazia să înțeleagă proporțiile anumitor momente și felul de organizare al vieții în afara democrației și prosperității capitaliste. O asemenea încercare reușită, pe care și adulții o pot savura deopotrivă este și cea întreprinsă de Jennifer A. Nielsen în volumul NOAPTEA DESPĂRȚIRII.

În august 1961, după insistențele îndelungate pe lângă Moscova ale conducătorului comunist est-german, Walter Ulbricht, Nikita Hrușciov dă undă verde construcției unei bariere între Berlinul de Vest (aflat sub control Aliat) și Berlinul de Est (aflat sub control sovietic), o barieră care va deveni tot mai sofisticată, mai complexă, mai consumatoare de resurse și se va transforma în Zidul Berlinului, granița palpabilă între două blocuri ideologice rivale. Romanul lui Jennifer A. Nielsen, relatat din perspectiva Gertei, o feriță de 12 ani începe chiar din acest moment la care prea puțini berlinezi se așteptau: noaptea în care se construiește brusc o închisoare, un zid care va diviza decenii la rând un oraș, o țară și ideologii rivale. Dar dramatismul este resimțit mai ales în contextul divizunii familiei. Familia Gertei este despărțită, odată cu  apariția Zidului: tatăl și unul dintre frați aflați întâmplător cu o zi înainte de apariția noii granițe rămân în Vest în vreme ce mama, Gerta și un alt frate rămân în Est. Aceștia din urmă, hărțuiți constant și subtil de autoritățile est-germane (în special STASI, poliția secretă est-germană), devenind suspecți din oficiu, din cauză că o parte a familiei a rămas în Vest se gândesc să se reunească. Cum traversezi însă o graniță care taie un oraș în forme tot mai sofisticate și elaborate: ziduri înalte de beton, barierere, tranșee, blocuri antivehicule,  turnuri de control, o fâșie presărată cu nisipt fin, patrule, câini, totul păzit zi și noapte cu strășnicie? Cum elaborezi un plan de evadare, când ești supravegheat, când ți se plantează microfoane în casă, când nu poți avea încredere în vecini și când autoritățile sunt vigilente și la fel de pline de imaginație ca și potențialii evadați? Gerta și fratele ei Fritz concep un plan aparent rudimentar, care va ridica multe probleme (inclusiv provocarea supremă: aceea de a comunica și mamei dorința de evadare) , într-o cursă contra cronometru de a traversa Zidul pe sub pământ. Ei vor fi nevoiți să găsească soluții ingenioase pentru a păcăli poliția secretă și pentru a ajunge să își reîntregească familia.

Cartea lui Jeniffer A Nielsen reușește să livreze nu doar o aventură memorabilă care va captiva cele mai tinere generații ci mai ales să faciliteze înțelegerea contextului cotidian al vieții în Berlinul de Est, într-o atmosferă a suspiciozității, lipsurilor și amenințării constante. În Est chiar și mersul și vorbitul pe stradă pot fi periculoase, poliția secretă inflitrează informatori în cele mai obișnuite situații de viață, cenzura este la ordinea zilei, prosperitatea și succesul economic glorificate în presă nu își găsesc corespondentul în realitate. Gerta nu știe în cine să aibă încredere (chiar și o vecină obișnuită sau o colegă de școală ar putea fi agenți informatori), realizează că viitorul ei este pecetluit prin simplul fapt că face parte dintr-o familie pusă pe lista neagră a STASI-ului, că la doar 12 ani e foarte probabil să aibă un dosar în arhiva poliției secrete, de aceea, alături de fratele ei Fritz (care urmează să fie încorporat, la 18 ani, în stagiul militar) e determinată să își ducă planul de evadare la îndeplinire, cu toate riscurile. Fără a intra în amănunte de justificare istorică sau ideologică, integrând detalii de viață cotidiană, Jennifer A. Nilesen construiește o experiență de lectură credibilă și terifiantă, o experiență educațională și comemorativă pe măsură pentru a facilita înțelegerea uneia dintre cele mai mari drame și traume colective (dar și individuale) din timpul Războiului Rece.

Noaptea despărțirii – Jennifer A Nielsen –Editura Arthur, 2019

Articol realizat de Sever Gulea.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *