Viața amoroasă – Zeruya Shalev

Titlu original: Hayey Ahavah
Premii pentru literatură: Premiul de Aur și Premiul de Platină ale Asociației Editorilor
Premiul ACUM (Israel)

Viata amoroasa - Zeruya Shalev

Personajul principal al “Vieții amoroase”, Yaraah, este o tânără cu o viață care pare a-i fi oferit toate premisele pentru a fi fericită: este căsătorită cu ceea ce numim în general un “bărbat bun” care o iubește, lucrează în cadrul unei universități și urmează să mai urce o treaptă în cariera ei academică, prin definitivarea unui doctorat.
Cel mai mare coșmar de până acum al lui Yaraah pare să fi fost lipsa de iubire a celuilalt față de ea. Tocmai pentru a evita această suferință, criteriul pe care l-a folosit pentru a-și alege soțul a fost ca acesta să fie primul bărbat care îi va promite că o va iubi pentru totdeauna. Odată îndeplinită această condiție, totul ar fi trebuit să decurgă perfect.
Cu toate acestea, în momentul apariției în casa părinților ei a unui vechi prieten de-ai acestora, toată această construcție pe care Yaraah a proiectat-o drept o viață împlinită, este în pericol să se surpe și să o prindă sub dărâmături. Deodată, ea este dispusă să renunțe la tot și se aruncă într-o aventură cu Arie, care pare un bărbat care îi poate satisface toată foamea, toate fanteziile amoroase pe care și le-a suprimat atâția ani.
Relația cu Arie – care este însurat cu o femeie aflată pe patul de moarte, căreia nu i-a fost fidel niciodată, deși pretinde că a iubit-o – devine foarte distructivă pentru Yaraah. El nu o iubește, întreține această obsesie din egoism, din răzbunare și distragere a atenției de la propria suferință și de la propriul său gol interior, pe care nicio iubire pasageră, așa cum au fost mai multe în viața lui, nu îl poate acoperi.
Această aventură o aduce pe Yaraah în momentul crucial al vieții ei, în care devin evidente și pentru ea minciunile pe care și le spune singură, iar această revelație care o aduce în pragul nebuniei, scoate la iveală toate sentimentele reprimate din copilăria ei. Aceasta a fost marcată de moartea frățiorului ei pe când era doar un bebeluș, în special pentru că relația părinților a avut de suferit iremediabil, pentru că în fața acestei încercări, fiecare s-a simțit singur și mai îndreptățit să sufere decât celălalt. Toate aceste sentimente ale părinților s-au răsfrânt asupra ei, marcându-i felul în care a perceput iubirea pentru toată viața ei de până acum.
Acesta devine punctul în care se decide tot restul existenței ei, dacă se lasă în voia dorinței care vine odată cu aceste revelații de a dispărea definitiv sau găsește puterea de a o lua de la capăt pornind de la aceste noi repere din viața ei.
Viata amoroasă” este un roman foarte apăsător, lipsa liniilor de dialog îl face să curgă ca un delir, cu crâmpeie din trecut amestecate cu prezentul, cu o Yaraah când copilă, când adult. Zeruya Shalev construiește fraze foarte picturale, din care simți senzația de sufocare, ca într-un atac de panică, pe care i-o dau protagonistei toate acele sentimente reprimate care ies la suprafață în momentul în care este dispusă să renunțe la tot ce a construit o viață.
Acestă atmosferă a romanului mi-a amintit adesea de carte Elenei Ferrante, “Iubire amară”. Diferențele culturale totuși își spun cuvântul, deoarece se face simțită pregnant în paginile “Vietii amoroase” cultura ebraică prin trimiterile frecvente la Tora și prin pomenirea și descrierea unor legende și ritualuri specifice acesteia.

Alături de recenzie, vreau să vă împărtășesc citatul din carte care mi-a rămas mie în minte:

“Fericirea reușiseră într-un fel sau altul s-o împartă, însă jalea, nu, fiecare dintre ei aruncă totul asupra celuilalt sau ia totul asupra lui, nelăsând nimic celuilalt, ca și cum durerea ar fi proprietatea lui.”

Dacă recenzia mea ți-a stârnit curiozitatea pentru cartea “Viața amoroasă” scrisă de Zeruya Shalev, o poți găsi AICI.

Articol realizat de Alina Mocan.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *