Grupul Editorial Litera, 2020
Titlu original: Why Me, Why This, Why Now? A guide to Answering Life’ s Toughest Questions

„Vulnerabilitate” este probabil cuvântul care descrie cel mai bine starea de fapt a acestei perioade și ceea ce simte întreaga omenire, din ce în ce mai acut, de câteva luni. Ne simțim în primul rând mai vulnerabili fizic decât oricând și ne punem tot felul de întrebări despre motivul pentru care suntem nevoiți să trecem prin acestă încercare.
Cartea lui Robin Norwood, apărută în colecția Introspectiv a Editurii Litera, ne ajută să ne dăm seama că aceste întrebări ne invadează de fapt întotdeauna când suntem nevoiți să trecem printr-o perioadă grea sau trăim un anume eveniment care ne dă cursul vieții peste cap.
Oare toate acestea sunt doar întâmplări nefericite sau există un motiv pentru care trecem prin anumite lucruri? Viața este pur și simplu o loterie în care unii au parte de bucurii și împliniri, bani și succes, iar cei care trag paiul scurt au parte doar de nenorociri? De ce condițiile de viață sau calitatea părinților sunt distribuite aparent atât de inechitabil?
„De ce eu, de ce asa, de ce acum?” este un ghid de psihologie practică prin care autoarea își propune să ne ajute să găsim răspunsuri la aceste întrebări, fiind o carte despre adversitate și vindecare, care conține o mulțime de povești de viață din care reiese cu claritate că anumite evenimente nefericite, întâmplate în cel mai prost moment posibil, pot fi privite mai târziu, când ne schimbăm perspectiva și nu mai suntem implicați emoțional, ca niște adevărate binecuvântări.
Mai mult decât atât, Robin Norwood, care a fost terapeută specializată pe problema dependenței relaționale, susține că și dependența în general, la fel ca toate situațiile grele de viață creează acea presiune care face posibilă dezvoltarea personală.
Sigur că dacă ar fi alegerea noastră, am face tot posibilul să evităm suferința, ne-am împotrivi cu toate puterile circumstanțelor dureroase, dar, în acest fel, schimbarea de care avem nevoie ca să putem evolua, nu ar fi posibilă.
Tocmai felul în care alegem să gestionăm dilemele, greutățile și situațiile neplăcute definește cine suntem, de ce ne aflăm aici și ne modelează, ne purifică și ne perfecționează pentru a putea îndeplini ceea ce încercăm să realizăm în această existență în planul fizic.
De asemenea, autoarea analizează și impactul pe care îl au anumite boli sau evenimente care afectează întreaga planetă, ca de exemplu SIDA. Conform acestei analize, apariția bolii a adus după sine atâta teamă și rușine, a fost un test atât de mare pentru curajul de a înfrunta prejudecățile sociale pentru cei bolnavi și apropiații lor, încât a generat un efect de undă și, în cele din urmă, a adus mari schimbări în comportamentul oamenilor în general și ne-a ajutat pe toți să conștientizăm mai bine boala și moartea și să ne revizuim felul în care ne raportăm la ele.
S-a spus că întreaga planetă este bolnavă de SIDA, și nu doar privitor la manifestarea mondială a epidemiei. Este expresia penetrantă a faptului că ne privește pe toți, că suntem cu toții implicați, că toți suntem bolnavi și că avem nevoie de vindecare, că nu știm să trăim, să iubim și nici să murim.
Dincolo de referințele ezoterice și astrologice (care pentru unii cititori pot fi valoroase, ajuntându-i în căutările lor), chiar și pentru cei care nu le agreează sau nu cred în acestea și aleg să facă abstracție de ele, „De ce eu, de ce asa, de ce acum?” este o carte care aduce o perspectivă interesantă asupra suferinței, atât fizice cât și sufletești și ne poate ajuta să ne acceptăm și părțile de care ne este rușine și să îi privim altfel chiar și pe cei care ne-au produs durere – ca pe niște catalizatori ai unor mari transformări în viața noastră.
Această nouă viziune face posibilă înțelegerea naturii integrate a relațiilor, a evenimentelor și a evoluției. Datorită ei știm că trăim într-un univers, nu într-un haos. Putem începe să înțelegem felul în care fiecare om, fiecare viață se integrează ca o parte importantă a unei ordini mai mari, în care noi toți, individual și împreună, jucăm un rol vital și extraordinar.
Robin Norwood este cunoscută pe plan internațional în primul rând pentru cartea „Femei care iubesc prea mult”, dedicată dependenței relaționale – adică iubirii, suferinței, traumelor care duc la relații distructive – și care ajută la conștientizarea și vindecarea cauzelor care ne împiedică în general să avem relații care să ne aducă bucurie și împlinire.
Pentru a vedea părerile mai multor cititori referitoare la „De ce eu, de ce asa, de ce acum?” de Robin Norwood, vă invităm să accesați secțiunea Review dedicată ei în cadrul librăriei online libris.ro.

Articol realizat de Alina Mocan.
„Cu ani în urmă, eram librar și le spuneam oamenilor povești despre cărți. Acum, lucrez în domeniul financiar-contabil și “ascult” poveștile spuse de cifre. Nu sunt filolog sau critic literar, ba chiar am numai studii de profil real, așa că citesc și scriu recenzii doar din drag de cărți și dorință de a descoperi – și apoi împărtăși cu ceilalți – noi povești bine scrise”. – Alina Mocan