Agatha Christie – cea mai citită autoare de ficțiune din toate timpurile

Una dintre autoarele cele mai iubite de cititori din întreaga lume și tradusă în peste 56 de limbi este autoarea britanică Agatha Christie. Cunoscută drept Regina misterului, romanele sale emblematice au stârnit de zeci de ani curiozitatea cititorilor, cu peste 2 miliarde de cărți vândute în întreaga lume. Autoarea este cea care a creat unul dintre cele mai iconice personaje și povești, inclusiv detectivul Hercule Poirot.

Agatha Christie - cea mai citită autoare de ficțiune din toate timpurile

Personajele sale memorabile sunt realizate doar de povestea de fundal de neuitat a autoarei. Iată opt lucruri despre Agatha Christie care sunt de-a dreptul șocante, bizare sau complet distractive.

Primul ei roman a fost inspirat de o provocare

În adolescență, Agatha Christie a scris poezie și nuvele. Abia când a provocat-o sora sa să încerce să scrie o operă mai lungă, ea a scris primul roman. Romanul ei, The Mysterious Affair at Styles (1920), l-a adus pentru prima dată în scenă pe detectivul Hercule Poirot, care va deveni ulterior un personaj literar extrem de popular.

A dispărut în mod misterios timp de 11 zile 

În 1926, viața Agathei Christie a devenit brusc un roman de mister în sine, când, îndurerată de moartea devastatoare a mamei sale și divorțând de soțul ei, colonelul Archibald Christie, autoarea a dispărut brusc. Familia ei, poliția și publicul au rămas nedumeriți. A dispărut fără urmă, lăsând în urmă fiica (în grija personalului), verigheta și mașina abandonată. Unsprezece zile mai târziu a fost zărită la un hotel spa în care a stat tot timpul ascunsă, sub numele amantei soțului ei. Christie a susținut că a avut amnezie, iar dispariția ei bizară nu a fost niciodată explicată pe deplin.

Au existat nenumărate teorii în jurul dispariției lui Christie. Unii oameni au crezut că întreaga încercare a fost doar o șaradă publicitară pentru a-i crește vânzările de cărți, iar alții au crezut că amnezia lui Christie a fost reală, ca urmare a unui accident. 

A vrut să devină fumătoare, fără succes însă

Deși în zilele noastre, milioane de oameni încearcă cu disperare să renunțe la fumat, Agatha Christie a încercat cu disperare să își apropie obiceiul. Primul Război Mondial popularizase tutunul, așa că fumatul era văzut ca fiind un obicei elegant. Dorind să fie în pas cu moda, autoarea a încercat să fumeze însă nu a atras-o suficient încât să continue.

A lucrat cu otravă

În timpul primului război mondial, Christie a lucrat ca asistent farmacist venind în contact cu o serie de otrăvuri. Interesul ei pentru otravă s-a tradus pe hârtie, deoarece a fost metoda ei preferată de crimă în multe dintre romanele sale. 

A avut o pasiune pentru arheologie

Al doilea soț al autoarei, Max Mallowan, era arheolog și o invita frecvent în expedițiile sale în Orientul Mijlociu. Aceste expediții i-au influențat foarte mult romanele. Agatha Christie și soțul său au călătorit adesea cu Orient Express, tren care i-a inspirat mai târziu romanul ei de succes, Murder on the Orient Express (1934).

Timpul petrecut în Orientul Mijlociu i-a influențat multe dintre romane, printre care Murder in Mesopotamia (1936), Death on the Nile (1937), tradusă cu titlul Moarte pe Nil, Appointment with Death (1938) și They Came to Baghdad (1951).

Agatha Christie - cea mai citită autoare de ficțiune din toate timpurile

Ea deține un record ca fiind prima femeie care a făcut surf

Autoarei îi plăcea să petreacă timpul în aer liber și avea o pasiune specială pentru surf. Interesul ei a apărut în timpul unui sejur în Hawaii și se crede că a fost prima femeie care a făcut surf.


Pseudonimul ei, Mary Westmacott, a rămas secret timp de aproape două decenii

Deși numele Agatha Christie este cunoscut de cei mai mulți dintre noi, renumita autoare a scris, de asemenea, șase romane sub pseudonimul Mary Westmacott în jurul anului 1930. Spre deosebire de misterele asociate cu numele ei, autoarea și-a creat o nouă reputație scriind romane de dragoste, precum Giant’s Bread (1930). Pseudonimul ei a rămas secret timp de aproape 20 de ani.

Numărul de romanele vândute de Agatha Christie depășește populațiile Chinei și Americii (combinate)

Agatha Christie a vândut peste 2 miliarde de exemplare ale romanelor sale, consolidându-și statutul de cel mai bine vândut romancier din toate timpurile.

Te-am făcut curios? Cunoști și alte detalii interesante despre Regina misterului? Lasă-ne un comentariu cu acestea și, mai ales, cu părerea ta despre faimoasa scriitoare.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *