Fii tu Moș Crăciun! 9 motive să oferi cărți cadou anul acesta de Crăciun

Cum ar fi ca în Ajunul Crăciunului să te relaxezi cu o carte nou-nouță, o cană de ciocolată caldă, încălțat în șosetele cele mai pufoase pe care le ai, pe fotoliul preferat în fața șemineului sau învelit într-o pătură călduroasă?

Fii tu Moș Crăciun! 9 motive să oferi cărți cadou anul acesta de Crăciun

Imaginea poate fi completată de un brad împodobit cu ornamente handmade, realizate din lemn sau fetru. Dacă ți-am deschis apetitul pentru citit, vei fi plăcut surprins să afli că într-o țară pe glob, oamenii sărbătoresc în fiecare an citind cărțile primite de la cei dragi de Crăciun. În Islanda această tradiție este cunoscută sub numele de Jolabokaflod, care se traduce prin inundația de cărți.

Jolabokaflod a început în timpul celui de-al doilea război mondial, când hârtia era unul dintre puținele lucruri care nu erau raționalizate în Islanda. Din acest motiv, locuitorii au început să ofere cărți cadou, transformând obiceiul într-o adevărată tradiție de Crăciun.

Islandezii comandă cărți pentru a le oferi prietenilor și familiei în ajunul Crăciunului, principala zi de oferit cadouri din această țară. După ce se deschid cadourile, toată lumea ia o ceașcă de ciocolată fierbinte și se relaxează pentru tot restul serii citind cărțile primite.

Dragostea pentru lectură este adânc înrădăcinată în cultura islandeză și, din moment ce cititul și scrisul merg mână în mână, nu este o surpriză faptul că, potrivit UNESCO, populația Islandei, cu aproximativ 330.000 de locuitori, se mândrește cu cei mai mulți scriitori, cele mai multe cărți publicate și cele mai multe cărți citite din lume. Proverbul islandez „ad ganga med bok I maganum” descrie cel mai bine dragostea pentru cărți, adică „toată lumea naște o carte”.

Dacă tradiția islandeză te atrage și te gândești să începi de anul acesta să oferi cărți de Crăciun, iată și alte câteva motive pentru care cărțile pot fi cadouri excelente pentru cei apropiați și nu numai:

1.     Cărțile susțin sănătatea psihică

În această perioadă când majoritatea suntem ușor dependenți de ecrane, cărțile oferă o alternativă sănătoasă atât pentru ochii, cât și pentru mințile noastre. S-a demonstrat faptul că provocările mentale, cum ar fi cititul unei cărți, pot ajuta la păstrarea sănătății creierului și la evitarea simptomelor de Alzheimer la bătrânețe. Cititul este, de asemenea, legat de o durată de viață mai lungă.

2.     Cărțile sporesc inteligența

Cititul nu este numai educativ, oferind perspective asupra lumii și a istoriei, ci ne poate face mai inteligenți intelectual, dar și emoțional. Conform diverselor studii lectura și inteligența au o relație strânsă, aproape simbiotică.

3.     Cărțile pot rezista toată viața

Gadgeturile, jucăriile și hainele se vor uza în timp însă cărțile pot rezista testului timpului și pot arăta grozav pe un raft foarte mulți ani, așteptându-și cititorii de-a lungul mai multor generații.

4.     Vânzarea de cărți susține autorii

Cumpărând cărțile autorilor preferați te asiguri că aceștia vor putea publica în continuare mai multe cărți. Oricum cumpărăm multe lucruri de Crăciun, de ce să nu includem cărți pe listă și să ajutăm autorii?

5.     Cărțile te poartă într-o călătorie mereu nouă, în spațiu și timp

O carte este ca o vacanță binemeritată. Cărțile ne pot purta în locuri în care nu am fost niciodată și ne pot oferi experiențe de neuitat.

6.     Cărțile pot inspira și încuraja

Unul dintre cele mai bune lucruri despre cărți este că ele au puterea de a ne schimba viața. Poveștile ne ajută să ne dăm seama că nu suntem singurii care trecem prin provocări în viață, ne dau speranță și ne încurajează să trăim o viață mai bună. Ce alt cadou mai face asta?

7.     Cărțile hrănesc hobby-urile

Cu toții avem hobby-uri și pasiuni de care nu ne ocupăm în mod activ atât cât ne-am dori. Unii dintre noi nu mai găsesc timp sau energie pentru a se ocupa de hobby-uri cu trecerea timpului. Cel mai bun mod de a hrăni un hobby este citind și aflând mai multe lucruri despre respectiva pasiune. Toți avem pe cineva în lista noastră de Crăciun care este interesat de marketing digital, scris, design sau creații handmade. Iar cel mai bun mod de a-i încuraja pe cei dragi este oferindu-le cărți cadou cu informații prețioase despre hobby-ul lor.

8.     Cărțile oferă o gamă inepuizabilă de subiecte

Există o diversitate mare de cărți scrise pentru fiecare subiect în parte. Chiar dacă vrei să cumperi o carte pentru o persoană pretențioasă, sigur vei găsi ceva. Iar dacă nu știi neapărat ce pasiuni are cel drag, un card cadou poate fi alegerea potrivită.

9.     Cărțile sunt cadouri convenabile la preț

Există cărți pentru orice buget. Atunci când cumperi o carte sau mai multe nu trebuie să-ți faci griji că îți vei depăși bugetul, deoarece diversele ediții oferă avantajul de a găsi cartea dorită la un preț convenabil. Dacă nu te-ai hotârât încă asupra listei de cărți pentru cadourile de anul acesta, libris.ro te ajută să alegi ușor noutăți, cărți pentru cei mici, dar și pentru cei mari, de la cărți de business și dezvoltare profesională, la cele de psihologie și dezvoltare personală. Poți găsi surprize frumoase și pentru gașca de la birou sau cadouri excelente pentru un Secret Santa inedit între prieteni. Nu uita să adaugi un puzzle sau un board game. Cei mici se pot bucura de enciclopedii create special pentru ei, iar cei îndemânatici pot oricând să se bucure de o carte cu activități.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *