Caietul de vacanță: o minunată lume a cunoașterii și stimulării creierului

Să ne reamintim cu melancolie și bucurie în suflet de copilărie, această frumoasă perioadă a poveștilor, a jocurilor, a explorării.

Atunci când ne aflăm în perioada copilăriei, suntem precum o foaie albă de hârtie pe care părinții noștri scriu povești de toate felurile, iar la fel procedăm și noi în raport cu copiii noștri. Pentru ca această poveste să fie țesută cu succes, pozitivitate, bunăstare interioară și maturitate emoțională, este nevoie de stimulare continuă în ceea ce privește creierul copilului.

Cunoaștem deja cum numeroase studii au demonstrat că perioada cuprinsă între 0 și 10 ani reprezintă o perioadă importantă în dezvoltarea creierului unui copil. Mai mult decât atât, în primii 3 ani din viață creierul unui copil este de două ori mai activ în comparație cu cel al unui adult. Este esențial, așadar, ca stimularea creierului să fie optimă atât din punct de vedere calitativ, cât și din punct de vedere cantitativ.

Putem să intuim că educația pe care o primește copilul în școală, uneori nu este atent sincronizată cu aceste perioade esențiale de învățare ale copilului. De aceea, specialiștii în educație vin în ajutorul părinților și le sugerează să completeze experiența de învățare a copilului cu noi informații, situații, materii și jocuri, pe care copilul să le asimileze în mod temeinic. Una dintre aceste metode de completare a experienței de învățare și asimilare este reprezentată de caietele de vacanță

Vacanța reprezintă momentul ideal pentru a le trezi copiilor interesul și curiozitatea de a descoperi anumite materii, încurajându-i, astfel, să-și îmbogățească cultura generală și cunoștințele.

De la limba română, engleză, franceză, până la matematică și materiile transdisciplinare, caietul de vacanță este un instrument util cu teme care mai de care mai atrăgătoare, prin intermediul căruia copilul își recapitulează și așază tihnit cunoștințele dobândite la școală și își fixează atent deprinderi de a scrie, de a citi, de a învăța o limbă străină, de a rezolva probleme ușoare.

De asemenea, cu ajutorul caietului de vacanță copilul își exersează logica, spiritul de observație, trezește în el jocul, dezvoltându-și abilități de comunicare.

Cu alte cuvinte, copiii sunt înzestrați cu o capacitate de învățare formidabilă și de aceea este important ca încă de la vârste fragede să le insuflăm copiilor noștri curiozitatea, pasiunea pentru cărți și să le susținem procesele de stimulare a inteligenței intelectuale și emoționale prin folosirea caietelor de vacanță.

Parcurge alături de copilul tău o minunată lume a cunoașterii!

Articol realizat de Melania Strâmbeanu.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *