Ne știi, suntem etern iubitori ai cărților, însă pe lângă afinitățile literare, de multe ori alegem lecturi scurte despre astre, literare și ele. Și pentru că nicio pasiune nu trebuie lăsată neîmplinită, ne-am apucat de citit…în stele și de pus pe hârtie recomandări pentru fiecare zodie în parte, în funcție de horoscopul lunii martie.

Horoscopul Literar al Lunii Martie 2023

Îți mărturisim că nu suntem experți, ci doar pasionați și jucăuși, așa că te invităm să citești despre semnul tău zodiacal cu îngăduință și umor.

Pești

20 februarie – 20 martie

În luna martie cititorii din zodia Pești sunt preferații planetelor. Saturn și Mercur îți trec pragul la început de primăvară și, ca să fim cât se poate de transparenți, s-ar putea ca prezența lor să-ți șifoneze pe alocuri paginile, din cauza influențelor diferite pe care le au cele două. Totuși, tu ești singurul cârmuitor al existenței tale, așa că ești cât se poate de capabil să alegi cum și ce să simți. În cele ce urmează îți lăsăm în scris cele două variante de petrecere a timpului pentru majoritatea lunii martie. Prima opțiune vine cu o tendință de izolare, dar de care este posibil să ai nevoie după o perioadă aglomerată, cu refugiu în confortul casei tale, cât mai aproape de bibliotecă. Cea de-a doua opțiune lasă singurătatea pentru alt capitol și pune în prim plan o nouă relație amoroasă sau îmbunătățirea celei existente. Tu știi cel mai bine ce ți se potrivește, iar noi știm cel mai bine ce se mai citește, așa că un titlu care merge ca tipărit pentru tine în perioada aceasta, indiferent de ce alegi să faci este Iubire ca la carte de Emily Henry.

Berbec

21 martie – 20 aprilie

Începutul primăverii nu doar că topește zăpezile, ci și sufletele cititorilor din zodia Berbec. În martie te vei surprinde făcând un grafic cu toate zilele în care ai râs până la lacrimi, cu toate momentele în care ai plâns de drag și, evident, cu toate orele pe care le-ai petrecut gândindu-te la persoana de care îți e dor. Poate că este un comportament neconform cu caracteristicile zodiei, însă schimbarea anotimpului vine cu un puternic val de sentimente pentru tine, care, de altfel este cât se poate de înduioșător pentru cei din jurul tău. Îmbrățișează fiecare stare, bucură-te de fiecare lucru pe care îl simți și trăiește până la cel mai extenuant „vai, ce am mai râs”. Pe lângă lacrimile vărsate la video-uri cu pisici și căței, lăsăm aici o recomandare care să-ți trezească toate simțurile, numai bună pentru perioada sensibilă pe care o traversezi – Englezul din Gara de Nord de Tatiana Niculescu.

Taur

21 aprilie – 20 mai

Cititorii din zodia Taur se opun tendinței de visare dată de venirea primăverii și se ancorează mai bine ca niciodată la realitate. Astrele știu că este nevoie ca măcar o parte din cititori să aibă acces la rafturile de jos, așa că luna aceasta te țin cu picioarele pe pământ. Ești orientat către carieră, către rezultate bune și rapide la locul de muncă și cauți soluții pentru rezolvarea eventualelor supărări născute în trecut în viața personală. Ești obiectiv și pragmatic în cea mai mare parte a lunii în legătură cu tot ceea ce alegi să faci, fapt care vine cu aprecierea celor alături de care lucrezi sau îți petreci timpul. În acest sens, o carte pe care astrele literare o așază la raftul tău luna aceasta este Mecanismul cauză-efect de Lucian Corbu.

Gemeni

21 mai – 21 iunie

Așa cum toate vietățile par să prindă viață în luna martie, la fel și cititorii din zodia Gemeni încep să-și dezmorțească încheieturile. Te simți plin de viață, cu energia corpului la cote maxime și iei în considerare începerea unui nou sport sau reînnoirea abonamentului de la sală. Aerul de primăvară îți priește, iar mișcarea pare să-ți dea o stare de bine, pentru care ai tot tânjit în ultima perioadă. Acum, dacă tu alegi ca parte din antrenamentul tău să fie datul paginilor, noi suntem de acord că genul acesta de exercițiu este cât se poate de valabil și lăsăm recomandarea astrelor literare pentru 5 serii a câte 10 pagini pagini pe zi. Cartea în discuție este Oameni de porumb de Miguel Ángel Asturias.

Rac

22 iunie – 22 iulie

Martie este pentru cititorii din zodia Rac luna de relansare. Fie că începi un nou capitol în carieră sau în viața personală, astrele îți șoptesc să îndoi colțul încă de la prima pagină a acestei primăveri pentru că va fi una de care îți vei dori să îți amintești. Ideile apar ca titlurile în bibliotecă după un târg de carte, adică în cantități mari și într-un timp scurt, așa că tot ce trebuie să faci este să ai mereu aproape ceva pe care să le notezi. Totuși, cu atâtea noi perspective personale s-ar putea să pierzi din vedere priveliștea care se vede prin ochii celorlalți. Comunică pe cât de mult posibil cu cei din jurul tău, cere feedback sau sfaturi atât cât simți că este necesar, menține o realitate obiectivă și adaugă în lista de lecturi cartea Prin celalalt capăt al telescopului de Rabih Alameddine care să traducă metafora despre care vorbesc astrele.

Leu

23 iulie – 22 august

Pentru cititorii din zodia leu, martie vine cu energie jucăușă. Nu iei lucrurile prea în serios, iar asta aduce doar beneficii atât timp cât nu lași lejeritatea să pună stăpânire pe deciziile cu greutate. Chiar dacă la prima vedere cărțile nu sunt considerate ca fiind chiar cele care ar pleca ultimele de pe ringul de dans în cazul unei petreceri, avem câteva titluri în minte care ar putea să-ți schimbe părerea. Titlul Cum să-ți dai seama dacă pisica ta plănuiește să te omoare este petrecărețul făcut din hârtie care e gata să te facă să râzi așa cum știm că ai nevoie în perioada aceasta.

Fecioară

23 august – 21 septembrie

Chiar dacă poate fi puțin înfricoșător, martie este, și în cazul fecioarelor, luna schimbărilor. Știm că rădăcinile se desprind greu, însă oportunitatea schimbării locului de muncă nu trebuie trecută cu vederea. Astrele prevăd rezultate bune în cazul celor care se gândesc să iasă din zona de confort, așadar acum este momentul să dai pagina. Titlul care poate să-ți vină în ajutor pentru un nou început este Douăsprezece și jumătate de Gary Vaynerchuk

Balanță

22 septembrie – 22 octombrie

Cititorii din zodia Balanță vor avea parte de un început de primăvară foarte dezechilibrat, însă te sfătuim să citești în continuare pentru că este vorba de un dezechilibru pe care toată lumea și-l dorește. Pare că Venus a rămas te-a lăsat cu o restanță în februarie, așa că aduce iubirea luna aceasta, iar tu pici fix pe subiect. Fie că ai deja pe cineva care să te ajute cu rearanjatul cărților în bibliotecă sau încă nu ai ajuns la capitolul în care „they meet the one”, începutul primăverii păstrează mulți fluturași și pentru emoțiile tale. Bucură-te de toate evenimentele sociale, comunică atât cât poți de mult, implică-te în tot felul de activități și vei vedea că totul are un sens. Și dacă tot vorbim despre îndrăgosteală, poate o întâlnire cu poeziile lui Gabriel Cărtărescu îți vor aduce o nouă poveste de iubire cu genul liric. Așezăm pe raftul de must read titlul sugestiv mâine o să fiu fericit.

Scorpion

23 octombrie – 21 noiembrie

Prima lună a primăverii începe cum nu se putea mai bine pentru cititorii din zodia Scorpion și își păstrează tonalitatea pe durata celor 30 de zile. Romantismul ocupă mare parte din sinopsisul capitolului „Martie”, atât pentru cei care au deja un partener, cât și pentru cei care încă se plimbă printre rafturi, în căutarea acelui happy end. Astrele prevăd câteva lecturi luna aceasta care-și fac loc în programul tău, iar titlul pe care un îndrăgostit sau un viitor îndrăgostit ar trebui să-l citească este intitulat Ideea de tine, semnat de Robinne Lee. La locul de muncă lucrurile merg la fel de bine ca în viața personală.

Săgetător

22 noiembrie – 21 decembrie

Martie dă startul unei perioade cu evenimente și călătorii neplanificate în cazul cititorilor săgetători. Astrele te sfătuiesc să privești această lună ca pe o carte fără cuprins și să dai fiecare pagină cu optimism, așa cum îți este caracteristic. Neprevăzutul are multe surprize plăcute și cu siguranță le vei descoperi ușor dacă rămâi conectat la povestea ta. Astrele îți recomandă să nu citești printre rânduri semnele care îți apar în cale și îți așază pe raftul de recomandări titlul Simbolizarea și actele simbolice de Valeria Salomé și Jacques Salomé.

Capricorn

22 decembrie – 19 ianuarie

Martie are pentru cititorii din zodia Capricorn deviza „Citește sau fii citit”, iar luna aceasta preferi fără doar și poate să fii tu cel care răsfoiește, fără să lași pe nimeni să-ți vadă trăirile. Contrar a ceea ce aduce atmosfera de primăvară pentru restul zodiilor, tu cauți liniște. Simți nevoia de a face câțiva pași înapoi pentru a-ți recâștiga energia consumată în ultimele luni pe cont propriu, iar astrele prescriu câteva zile de relaxare cu titluri precum Asasinul orb de Margaret Atwood.

Vărsător

20 ianuarie – 19 februarie

Martie pare că aduce energie în multe case de cititori, inclusiv în cea a vărsătorilor. Weekend-urile sunt deja împărțite între familie, prieteni și excursiile pe care le așteptai de ceva vreme. În timpul săptămânii vei dori să te ocupi de hobbyurile tale, să descoperi unele noi sau să le preiei de unde le-ai lăsat pe cele vechi. Tu știi foarte bine că și plictiseala e semn de sănătate, dar te-ai hotărât ca luna aceasta să profiți de fiecare moment, așa că îți pregătești și lista de lecturi ca să-ți ajungă până în aprilie. Astrele literare recomandă spre lectură titlul Aproape OK de Leesa Cross-Smith.

Articol apărut în Gazeta Libris, numărul 16, martie 2023. Gazeta Libris se distribuie gratuit în coletele Libris.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *