Ne știi, suntem etern iubitori ai cărților, însă pe lângă afinitățile literare, de multe ori alegem lecturi scurte despre astre, literare și ele. Și pentru că nicio pasiune nu trebuie lăsată neîmplinită, ne-am apucat de citit…în stele și de pus pe hârtie recomandări pentru fiecare zodie în parte, în funcție de horoscopul lunii iunie.

Horoscopul Literar al Lunii Iunie 2023

Îți mărturisim că nu suntem experți, ci doar pasionați și jucăuși, așa că te invităm să citești despre semnul tău zodiacal cu îngăduință și umor.

Gemeni

21 mai – 21 iunie

Pentru cititorii din zodia Gemeni luna iunie este mai mult despre comunicare. Pare că îți dorești să-ți petreci mai mult timp construind sau îmbunătățind relații, așa că sezonul cald îți aduce contextul perfect. Ești curios și mereu în căutare de noi conexiuni, în care ești dispus să investești fără prea multe griji. Te preocupă poveștile celor cu care interacționezi, dar nu le lași din mână nici pe cele ale autorilor așa că un titlu care îți vine ca scris pentru tine în această perioadă este Anii de Annie Ernaux.

Rac

22 iunie – 22 iulie

Iunie este luna în care cititorii din zodia Rac vor poposi mai mult la raftul de Afaceri și Dezvoltare profesională. Te bucuri de un avânt în carieră pe care îl aștepți de ceva vreme, iar oportunitățile pentru un eventual nou loc de muncă apar fără prea multe eforturi din partea ta. Totuși, oricât de importantă este cariera, nu îți dorești să neglijezi viața personală, ba chiar mai mult, ești în căutare de variante care să-ți aducă împlinire pe ambele planuri. Titlul Nu sunt la birou! de Charlie Warzel și Anne Helen Petersen este așezat la raftul tău cu scopul de a te ajuta în găsirea echilibrului și în obținerea lui.

Leu

23 iulie – 22 august

Căldura lunii iunie ajunge direct în sufletul cititorilor din zodia Leu. Poți da vina pe lentila roz a ochelarilor de soare, însă în adâncul sufletului știi că romantismul ți s-a impregnat pe retină. Vezi în jurul tău numai oameni frumoși, ești deschis către conversații care se pot termina cu „Ce spui? Continuăm la o cafea?” și ești deschis să răspunzi afirmativ unor provocări lansate de persoanele care ți-au captat atenția. Și, ca să fie clar la ce raft bat astrele, un titlu pe care ți l-au pus în wishlist este În dragoste totul este permis de K. L. Walther.

Fecioară

23 august – 21 septembrie

Cititorii din zodia Fecioară devin aventurierii zodiacului luna aceasta. Temperaturile ridicate îți priesc și simți că este o perioadă bună pentru a oferi timp și îmbrățișări cât mai dese celor dragi, însă nu oriunde, ci dacă se poate la terminalul plecări din aeroport. Pare că bateria ta internă are încărcare solară, deci activitățile în aer liber nu doar că îți oferă doza recomandată de vitamina D, dar îți aduc și un aport semnificativ de energie. Dacă în ultima vreme ai simțit un disconfort care te-a convins să anulezi planuri, în iunie nu pare să rămână vreo zi fără program. Și pentru că majoritatea activităților necesită deplasări, cărțile sunt și ele pe lista ta de bagaje. Un titlu căruia îi stă mai bine pe nisip decât în bibliotecă este Quilt de Veronica D. Niculescu.

Balanță

22 septembrie – 22 octombrie

Anotimpul cald vine cu un bonus de energie pentru cititorii din zodia Balanță. Dacă până acum te-ai autodefinit ca fiind o persoană sedentară, în luna iunie activitățile fizice te fură din confortul casei. Desigur, având de a face cu o personalitate care îți pune talerele la treabă cu orice ocazie, vei reuși să găsești un echilibru în programul tău. Totuși, încearcă să fii cât se poate de spontan(ă) în alegeri, indiferent de context. Și pentru că orice drumeție are și ea pauzele ei, o carte care poate să facă față aventurilor de luna aceasta este Insule de pace de Helen Oyeyemi.

Scorpion

23 octombrie – 21 noiembrie

Cititorii din zodia Scorpion întâmpină vara cu bagajele făcute. Încă din prima zi a lunii te pregătești pentru câteva călătorii și ești dispus să mai adaugi pe parcurs bilete extra dacă este cazul. Ți-ai propus să ai o vară liniștită, cu deplasări multe, toate în scop de relaxare, în care singurele excese să fie cele de vitamina D și de lecturi. Ai o singură listă de to do pe care apare doar „reaplică SPF o dată la două ore”. Orele de lectură nu sunt menționate pentru că ești decis să-ți aloci majoritatea timpului liber cititului, iar pentru asta, astrele literare ți-au pregătit un raft întreg de cărți, în frunte cu titlul Hotelul Portofino de J. P. O’Connell. Restul recomandărilor îți vor fi arătate pe parcursul lunii, cel mai probabil prin anunțuri cu reduceri din partea librăriei tale preferate.

Săgetător

22 noiembrie – 21 decembrie

Luna iunie stă sub semnul începutului pentru cititorii din zodia Săgetător. Fie că ai făcut de curând o schimbare în viața ta sau că destinul te-a adus într-un punct în care ești pe cale să dai un reset, sezonul estival se arată prielnic pentru astfel de evenimente. Totul se întâmplă într-un ritm foarte alert și vei fi nevoit(ă) să iei decizii rapide, să te ghidezi după instinct și să acționezi fără prea multe analize pe subiect. Și pentru că orice carte are cititorul ei, titlul Dragoste în contratimp de Beth O’Leary este clar al tău luna aceasta. Personajele par a fi rupte din realitatea ta și viceversa, iar similaritățile găsite te vor face să treci ușor și cu umor peste orice impas.

Capricorn

22 decembrie – 19 ianuarie

Luna aceasta este posibil ca toți cititorii din zodia Capricorn să fie dați dispăruți și nu pentru că ar fi pe cale de dispariție, ci pentru că își doresc o perioadă de liniște și de reconectare la propria persoană. Simți că ai depășit perioada cea mai încărcată din anul curent și îți dorești să iei o pauză de la tot, mai puțin, evident, de la cărți. Cei dragi vor fi înțelegători cu alegerea ta, iar dacă dorința de te refugia în spațiul tău de confort este pe primul loc, atunci astrele literare nu au greșit când ți-au prezis alegerile literare. Titlul pe care îl poți adăuga pe lista ta este Măsura vieții de Nikki Erlick, o carte despre familie, prietenie, speranță și destin, numai bună pentru o perioadă de regenerare fizică și spirituală.

Vărsător

20 ianuarie – 19 februarie

Iunie este luna veștilor bune pentru cititorii din zodia Vărsător. Toate planurile par să încline în sus, iar panta ascendentă care pare că ți-a ocolit drumul în ultima perioadă se poziționează pentru o perioadă lungă în fața ta. Veștile bune vin și din bibliotecă, alături de titluri care să-ți dea un boost de energie. Astrele literare aduc în schema ta astrală cartea Creierul fericit de Loretta Graziano Breuning care te va ajuta cu siguranță la menținerea stării generale bune pentru un timp îndelungat.

Pești

20 februarie – 20 martie

Prima lună de vară deschide un sezon lipsit de griji pentru cititorii din zodia Pești. Spontaneitatea este prima care se instalează pe raftul tău, așa că iunie se anunță a fi o lună cu multe amintiri de povestit în autobiografia pe care poate la un moment dat vei alege să o publici. Lista de dorințe a lui Mike de Royd Tolkien este romanul care se potrivește nevoilor tale literare din această perioadă, fiind un jurnal al unei călătorii în afara zonei de confort, plin de umor și sfâșietor pe alocuri.

Berbec

21 martie – 20 aprilie

La începutul verii cititorii din zodia Berbec sunt concentrați pe carieră și pe a lăsa lucrurile în ordine înainte de vacanța îndelungată pe care o plănuiesc de ceva vreme. Simți că ai un nou suflu de energie, idei care par să-ți aducă aprecierea colegilor sau a partenerilor de afaceri și îți dorești să duci la bun sfârșit proiectele începute în trecut cărora nu le-a fost încă scris ultimul capitol. Titlul pus la raftul tău de către astrele literare este, luna aceasta, Cum se fac lucrurile mari de Bent Flyvbjerg și Dan Gardner.

Taur

21 aprilie – 20 mai

Iunie este pentru cititorii din zodia Taur luna descoperirilor. Fie că acestea sunt de natură socială, romantică sau literară, ești dispus să intri în jocul cunoașterii din chat-uri până în bibliotecă. Există șanse mari ca luna aceasta să găsești persoana pe care o aștepți de ceva timp, alături de care să-ți petreci vara și de ce nu, toate anotimpurile care vor veni, așa că lasă-te citit(ă) și admirat(ă) asemeni unei cărți rare, de colecție. Fii deschis(ă) către orice oportunitate pentru că astrele sunt de partea ta. Și dacă tot le-am amintit, ele sunt conștiente că planul pe care ți l-au pregătit îți va lăsa mai puțin timp pentru citit, însă o carte pe lună este minimul de care nu dorești să treci. Titlul Imposibil de Sarah Lotz este exact la raftul tău luna aceasta.

Articol apărut în Gazeta Libris, numărul 19, iunie 2023. Gazeta Libris se distribuie gratuit în coletele Libris.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *