Raluca Zenga: „Maternitatea nu este o destinatie, ci o lunga calatorie plina de aventura”

„Maternitatea nu este o destinație, ci o lungă călătorie plină de aventură”, spune Raluca Zenga, soția lui Walter Zenga și mamă a doi copii, Samira și Walter Jr.

raluca zenga interviu
Raluca Zenga

 

Cum să ne „echipăm” emoțional și fizic pentru o sarcină? Cum ne pregătim pentru naștere și întâmpinarea pe lume a bebelușului nostru? Ce ne facem când are colici, când îi ies primii dintișori și cum să începem diversificarea alimentară? Cum putem deveni mămici relaxate, sigure pe sine și… ZEN?

Aflați toate acestea și mult mai multe în MANUALUL MĂMICII ZEN, scris cu drag și un strop de umor pentru orice viitoare sau actuală mămică!

În puținul timp care îi mai ramane în urma activităților desfășurate cu copiii săi, Raluca Zenga încearcă să descifreze misterele maternității. Deși pare a se ocupa cu predilecție de forme de plastilină și găsit șosete desperecheate prin casă, autoarea este pasionată de orientalistică, de pictură și de astrologie, cu un interes aparte pentru nutriție și fitness. Iubește filosofia hippie, și-ar dori o călătorie în timp, în anii ’70, și aspiră la desăvârșirea unei existențe armonioase și echilibrate: ZEN-ul nostru cel de toate zilele!

mamicii zen zenga
MANUALUL MĂMICII ZEN

 

LIBRIS.RO: Talentul tău literar și valoarea informațională bogată sunt două atribute incontestabile ale volumului „Manualul mămicii Zen”. Cum de s-a îndreptat atenția ta spre subiecte legate de maternitate iar prima carte publicată a fost în acest domeniu?

 RALUCA ZENGA: „Manualul mamicii ZEN” nu a fost o idee care s-a născut întâmplator, ci drept răspuns la numeroasele mele dileme de proaspăt părinte, tânară femeie fără nicio experiență în ale maternității, anxioasă, temătoare. O ucenică stângace care a îmbrățișat cu mâini tremurânde noua responsabilitate, deși nu se simțea suficient echipată pentru a face față acestui mare examen. Am simțit nevoia de a-mi exprima toate aceste trăiri și emoții în scris, în file de jurnal, de a comunica sincer tot ceea ce am simțit eu la momentul respectiv, și așa a luat ființă cartea mea. Sentimente autentice, necosmetizate, fără iluzia maternității drept o călătorie lină pe un nor de vată de zahăr!

LIBRIS.RO: Termenul „Zen” ne duce cu gândul la filosofia japoneză dar cum este, de fapt, o mămică Zen?

RALUCA ZENGA: O mamă ZEN este în primul rând o persoană echilibrată, pozitivă, înzestrată cu multă empatie, ceea ce o face la rându-i tolerantă, răbdătoare cu capriciile naturii umane și foarte înțelegătoare. Dacă a trecut prin multe, și a ieșit învingătoare, sau pur și simplu supraviețuitoare, a obținut oricum capacitatea de a accepta că lucrurile nu vor merge întotdeauna perfect, vor exista mereu piedici și momente de criză, dar asta nu trebuie să ne descurajeze sau să ne îndepărteze de scopul nostru.

Ești ZEN când ai credința că pentru orice problemă există o soluție, când conștientizezi că după fiecare noapte nedormită există răsăritul frumos ca un triumf și ca un zâmbet de copil. O practică ZEN este te dedici cu dragoste și devotament rolului de MAMĂ, fiind îngăduitoare cu tine însăți și având și grijă de propriile nevoi, fără anularea de sine.

LIBRIS.RO: Declarai că „Maternitatea nu este o destinație, ci o lungă călătorie plină de aventură”. Care a fost pentru tine cea mai solicitantă experiență din viața de mămică?

RALUCA ZENGA: Cu siguranță anul în care a venit pe lume iubitul meu băiețel, iar fetița mea, Samira, avea doar doi ani și patru luni. Întreaga perioadă de acomodare cu un bebeluș și un preșcolar vivace, reclamând vocal
atenția aparent pierdută este o nebuloasă pentru mine, o pagină confuză și intens emoțională din jurnalul de călătorie al experienței mele de mamă. Am trăit deseori cu senzația că nu fac nimic bine, că greșesc abordarea, că îl nedreptățesc pe unul sau pe celălalt de prezență și iubire exhaustivă: momente când plângeau amândoi, zile tensionate în care mi se părea că singurul lucru pe care îl fac este să alăptez, să schimb scutece și să adorm copii de cinci ori pe zi, și singura consolare era ora de somn în care, deși îmi propuneam să fac ceva constructiv, nu reușeam decât să zac ca o legumă sau să navighez forumuri de mame pe internet! Citeam adesea interviuri în care viața mamelor respective, chiar cu mai mulți copii mici de vârste apropiate, era descrisă drept un paradis domestic, un tablou de familie tihnit, sub semnul armoniei. „Oare nu vrea nimeni să spună adevărul, sau să vorbească și despre partea mai puțin idealizată, cea de sub glazura asta de ciocolată cu lapte?” mă întrebam.

LIBRIS.RO: Ești o persoană cu multă expunere mediatică așa că te rugăm să ne împărtășești care a fost cel mai emoționant feed-back primit de la cititori?

RALUCA ZENGA: Faptul că am scris o carte din postura de persoană „expusă mediatic”, cu bune, cu rele și cancanuri de presă, nu reprezintă întotdeauna un avantaj: publicul poate fi intimidat, confuz, sau, pur și simplu, respinge din start ideea că o soție de fotbalist/antrenor faimos, desprinsă din pagini de revistă (și cu câteva apariții pasagere la televizor!) poate ieși la rampa literară cu o operă de însemnătate! Eh, cine mai este și asta de s-a apucat de scris cărți, ce știe ea să mă învețe pe mine într-un „Manual”?! De aceea cel mai mult m-am bucurat când cititorii mei au lăsat prejudecățile la o parte și m-au abordat, cu prietenie, cu recunoștință și apreciere, declarându-se surprinși de conținutul substanțial al cărții mele, de umorul și naturalețea cu care este scrisă, întrebându-mă totodată când urmează continuarea „Manualului mămicii ZEN”! Pe mine mă bucură și mă înduioșează orice mesaj primit in persoana sau pe pagina oficială de facebook a cărții, orice fotografie pe care o mămică fericită mi-o trimite cu bebelușul său în brațe!

LIBRIS.RO: Lecturarea volumului mi-a stârnit interesul de a citi continuarea teoriilor și practicilor aplicate în creșterea copiilor. Va apărea în curând un al doilea volum din ciclul „Manualul mămicii Zen”?

RALUCA ZENGA: Mă gândeam că mă vei întreba asta! Îmi doresc cândva să pot acumula suficientă experiență și înțelepciune pentru a o transpune în partea a doua a „Manualului”, în care să tratez viziunea mea asupra copilăriei, asupra anilor în care ni se formează spiritul, ni se conturează personalitatea, și cum putem susține și ajuta în cel mai natural și blând fel cu putință acest proces din postura de părinte, trăind în vremuri complexe. Deocamdată, și poate ușor surprinzător, următoarea mea carte este un volum de poezie!

Interviu realizat de Dana Anghelescu, pentru www.libris.ro.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *