A doua zi cu soare la Targul International de Carte si Muzica

Vremea orașului Brașov este recunoscută pentru capriciozitatea sa. Se pare însă, că aceasta favorizează cultura. Astfel, avem parte de o a doua zi a Târgului Internațional de Carte și Muzică însorită și armonioasă. Standurile de carte și muzică și-au așteptat și astăzi vizitatorii dornici de o plimbare lejeră prin lumea cărților și a sunetelor.

targ de carte
Târgul Internațional de Carte și Muzică

Primul moment al zilei a fost de fapt o dezbatere pe o temă apăsătoare pentru toți cei care locuiesc în spațiul bătrânului continent. Titlul dezbaterii a fost: ”Qvo Vadis, Europa?” iar participanții au fost: doamna Iulia Badea Gueritee (coordonatorul Departamentului de Presă al Reprezentației Comisiei Europene în România), domnul Vincent Lambotte (coordonatorul Departamentului de Comunicare al Reprezentației Comisiei Europene în România) și doamna Corina Micu (coordonatorul Oficiului de Relații Internaționale al Universității Transilvania).

targ de carte
Vincent Lambotte, Iulia Badea, Corina Micu, Augusta Oniță

Dezbaterea a beneficiat de o introducere amplă făcută de doamna Iulia Badea Gueritee care a început subliniind faptul că instituția pe care o reprezintă, Comisia Europeană, își dorește să fie peste tot în România și nu doar în București. Chiar dacă există detractori, efectele pozitive ale Uniunii Europene sunt cât se poate de vizibile în viața de zi cu zi: românii pot circula liber în statele membre legitimându-se doar cu buletinul țării lor, studenții beneficiază de burse de studiu în străinătate, moneda este aceeași aproape peste tot, procedurile legale sunt simplificate etc.

targ de carte
Vincent Lambotte, Iulia Badea, Corina Micu

Doamna Badea Gueritee a ținut să spună celor prezenți că cele cinci scenarii pentru viitorul Europei, sunt doar niște propuneri și nu este obligatoriu ca ele să fie aplicate de către cetățeni. Este posibil ca în urma unor convorbiri organizate cu cetățenii statelor membre, să apară un al șaselea scenariu. Pentru România în speță, anul 2019 va fi unul foarte important întrucât acela este anul în care va primi președenția Consiliului European. În anul 2019 vor avea loc alegeri europarlamentare, va avea loc Summitul European Estic dar mai ales va fi înfăptuită efectiv ieșirea Marii Britanii din structură. Acest an poate fi acela în care România își va putea vocifera nemulțumirea de a fi tratată ca o țară cu cetățeni de mâna a doua.

Domnul Vincent Lambotte a vorbit publicului în limba română despre platformele existente pe internet pentru a ajuta oamenii să-și găsească joburi în străinătate sau proiecte de voluntariat. Platforma încurajează și companiile, în egală măsură, să depună proiecte care să ajute la solidaritatea dintre statele membre. Brașovul este un oraș în acest angrenaj, fiind printre fruntași când vine vorba de numărul de studenți plecați în străinătate dar și de numărul de studenți care vin să studieze în orașul nostru.

Doamna Corina Micu a ținut să amintească celor prezenți că programul Erasmus vizează nu doar studenții ci și cadrele didactice. Pe lângă studenții și profesorii care vin din Uniunea Europeană, Brașovul mai primește și locuitori de pe alte continente, prin programul Erasmus Plus. Doamna Micu a vorbit despre cifrele impresionante care vorbesc edificator despre mobilitatea studenților și profesorilor din Brașov. În orașul nostru, studenții se integrează relativ repede atât la facultate cât și în viața cotidiană a orașului. Există chiar studenți desemnați pentru a-i ajuta pe cei de afară să se integreze în angrenajul orașului (cursuri, acte, petreceri etc). Cei care vin în Brașov sunt studenți cu note bune însă pe doamna Micu o interesează mai mult experiența cu care ei vin din țările lor, realizând astfel schimbul cultural.

După o veritabilă lecție de europenism, ne-am îndreptat atenția către viața culturală a orașului nostru. A fost vorba de lansarea cărții „Monografie Astra – 50, Etapele unui Parcurs Sinuos, Reconstituire din Interior” de Nicoale Stoie. Introducerea a fost făcută de către scriitorul și profesorul Ion Popescu Topolog care a numit acest volum: „o carte pe care după ce o citești, o pui realmente la suflet”. Revista culturală „Astra” a dominat viața intelectuală a celei de-a doua jumătate a secolului trecut  – publicația a fost activă între 1966 și 1989 iar mai apoi a fost resuscitată la sfârșitul anilor 90. Domnul Topolog a remarcat faptul că autorul a cuprins toată paleta culturală prezentă în acea perioadă în România. Domnul Topolog a apreciat, de asemenea, munca titanică de a concentra toată viața culturală a 24 de ani, în paginile unei cărți. Revista „Astra”, spune domnul profesor, a evitat cel mai mare pericol al unei publicații regionale și anume provincialismul. Nu numai că revista a evitat acest fenomen, ea a avut o deschidere universală foarte mare.

Autorul s-a declarat mulțumit că această carte a apărut pe piață, după ce a investit în ea un an jumătate de stat în bibliotecă (cel puțin șase ore pe zi) și cercetat arhive. Domnul Stoie este de asemenea mulțumit de faptul că monografia sa a fost răsplătită de cronici elogioase. Autorul nu a vrut să încheie înainte de a mulțumi celor care s-au implicat în resuscitarea revistei „Astra” după 1989 – printre ei scriitorul Doru Munteanu și regretatul Daniel Drăgan.

Am schimbat din nou registrul și ne-am orientat de data aceasta către viitori participanți ai Târgului Internațional de Carte și Muzică. Este vorba de proiectul „Și Lemnul Vorbește” coordonat de Rodica Cânda și concretizat într-o carte. Alături de doamna Cânda, s-au mai aflat doamna învățătoare Anca Buta, Gabriela Daraban (directorul Editurii Pastel) și artistul plastic Andrei Dimeny.

targ de carte brasov
Gabriela Daraban, Anca Buta, Rodica Cânda, Augusta Oniță, Andrei Dimeny

Doamna psiholog Rodica Cânda a vorbit despre geneza acestui proiect: după un alt proiect realizat împreună cu doamna Anca Buta – proiectul se numea „Crenguța Înflorită” – aceasta a avut ideea de a lucra pe emoția copiilor și metodele de stăpânire a acesteia. Copii se exprimă foarte mult prin gânduri, trăiri și sentimente așa că doamna psiholog și-a propus să încerce să ordoneze aceste exprimări pentru ca atunci când copii vor ajunge la vârsta adolescenței să fie capabili să controleze sau să dezvolte stări precum: furia, iubirea, tristețea, frica sau bucuria. Desenele pe lemn au început ca desene pe hârtie și mai apoi pe cartoane. Ele sunt o metodă artistică prin care copii sunt ajutați să-și exprime sentimentele și să încerce să înțeleagă de ce suntem triști sau bucuroși în anumite momente. Când a venit vorba de desenat, copii au fost împărțiți în șase grupe, în funcție de ce emoția trecută pe bilețelul pe care l-au tras la sorți. Pentru viitor este planificat un proiect al autocunoașterii.

Domnul Andrei Dimney a mărturisit că nu știe exact cu ce ar trebui să înceapă discursul său. Și-a amintit, însă, un citat al pictorului Georges Braque: „Iubesc regula care corectează emoția, la fel cum iubesc emoția care corectează regula”. Cu toții oscilăm între cei doi poli, important este că evoluând spre maturitate să știm să alegem corect între cele două, în diverse situații. Desenele copiilor sunt frumoase pentru că sunt directe. În lumea copiilor nu e loc de metaforele inutile ale adulților. La copii, culoare roșie nu reprezintă dragostea ci este dragostea.

Doamna învățătoare Anca Buta a fost încântată de faptul că, după 20 de ani de activitate, i s-a reconfirmat faptul că educația trebuie să plece din interior. Pictând, copii au învățat să se cunoască între ei, să-și exprime sentimentele și să-și gestioneze emoțiile.

Gabriela Daraban, directoarea Editurii Pastel, le-a mulțumit copiilor pentru că i-au dat ocazia să mai scoată o carte. Doamna Daraban a lăsat publicului gândul că maturizarea nu trebuie să însemne uciderea sufletului de copil.

A urmat lansarea cărții domnului profesor Topolog și anume volumul II al romanului „Tatăl și Fiul”.

Doamna Gabriela Daraban, directoarea Editurii Pastel, a fost profund impresionată de faptul că la experiența vastă de viață a autorului, acesta a găsit resursele necesare pentru a concepe o carte de 426 de pagini într-un timp atât de scurt. Totuși, editoarea a presupus că această forță creativă rezidă în faptul că substanța romanului își trage seva din experiența lui de viață. Ca și perioadă istorică, romanul tratează vremurile ocupației ruse. Doamna Daraban a mai remarcat dualitatea personajelor din carte: cei care au fost acuzați că nu au avut coloană vertebrală pentru că au ales să colaboreze cu „sistemul” însă numai pentru a-și putea ajuta consătenii.

 

Domnul profesor Ion Popescu Topolog a pornit discuția de la faptul că o carte se scrie întotdeauna atunci când îi vine vremea, mai ales în creația beletristică. Scriitori trebuie să fie suficient de copți pentru a ști să aștepte până când paginile încep să le umble prin suflet. Poate de aceea a trecut atâta timp de la apariția primului volum (conceput în 1987 dar lansat în 1993), cu toate că autorul nu s-a gândit niciodată în acest răstimp că ar putea exista un al doilea volum.

Prietenii noștri de la Facultatea de Litere din Brașov nu puteau lipsi din seria lansărilor de la Târgul Internațional de Carte și Muzică. Reprezentanții facultății au venit în fața publicului cu: ”O Istorie Antroponimică a Romanului Românesc Vol.I” de Mihai Ignat, antologia teatrală „Ziua Gândacului de Bucătărie” coordonată de același Mihai Ignat, „Caracterul Religios al Confucianismului” de Roxana Rîbu, „Kleinschreibungen. Literatur, Gesellschaft, Emanzipation” de Robert Elekes și cartea științifică de lingvistică „Limba Română ca Limbă Străină. Caiete Didactice pentru Limbaje de Specialitate” de Elena Buja, Gabriela Cusen, Mădălina Matei, Stanca Măda, Corina Micu și Răzvan Săftoiu.

Decanul Facultății de Litere, domnul Adrian Lăcătuș, a început discuția prin a preciza că scopul acestei lansări multiple este de a scoate literatura brașoveană din sferele academice restrânse.

Despre „O Istorie Antroponimică a Romanului Românesc Vol.I”, domnul Mihai Ignat a precizat că speră să fie doar primul volum dintr-o serie mai amplă. Acest volum cuprinde onomastica romanelor românești de la 1704 până în perioada imediat postbelică. Domnul profesor a ales în jur de 120 de romane nu neapărat cunoscute cât reprezentative din unghiul numelor personajelor, unghi ce poate părea secundar dar care aduce surprize legate de hermeneutica scrierilor. Cartea are și menirea de a scoate la suprafață romane românești care nu sunt înscrise în canonul literaturii noastre (în special cele pașoptiste).

Domnul profesor Caius Dobrescu a vorbit despre relația stranie pe care omul o are numele său propriu dar mai ales cu numele mic. Deși numele mic este foarte arbitrar, în mintea noastră ajungem să credem că acesta ne reprezintă personalitatea și ne justifică acțiunile.

Proiectul „Ziua Gândacului de Bucătărie” este un proiect de care domnul profesor Ignat este foarte mândru întrucât el este compus exclusiv din textele masteranzilor săi. Textele sunt și comice și dramatice dar și multe piese care amestecă cele două genuri. Domnul a ținut în mod special să citească numele tinerilor dramaturgi prezenți în antologie și a amintit publicului că va urma și o a doua parte ce va cuprinde textele ce nu au avut loc în acest prim volum.

facultatea de litere
Mihai Ignat

Doamna profesoară Rodica Ilie a dorit să dezvăluie publicului că în spatele acestui volum stă o muncă de ani de zile, ani în care domnul Ignat a citit peste 100 de texte. E important ca studenții să știe că scrierile lor vor avea o finalitate într-o publicare și bineînțeles o montare.

Despre cartea lui Robert Elekes, „Kleinschreibungen. Literatur, Gesellschaft, Emanzipation”, s-a spus că este o carte care denotă preocuparea autorului pentru istoria recentă, contemporaneitatea și tradițiile culturale ale modernității de expresie germană.

facultatea de litere
Lansări de carte Facultatea de Litere a Universității Transilvania Brașov

Cartea „Caracterul Religios al Confucianismului”, de Roxana Rîbu, a fost apreciată ca fiind o oglindă foarte corectă a filosofiei confucianiste. S-a vorbit de asemenea despre influența pe care această filosofie o are asupra gândirii pastorale din toată lumea.

Ultima lansare din cadrul Facultății de Litere a fost aceea a unei cărți specializate numită „Limba Română ca Limbă Străină. Caiete Didactice pentru Limbaje de Specialitate”. Cartea este un efort colectiv realizat de către profesorii Elena Buja, Gabriela Cusen, Mădălina Matei, Stanca Măda, Corina Micu și Răzvan Săftoiu. Lucrarea este rezultatul unei munci îndelungate care a avut ca scop ajutarea străinilor veniți în România, a expaților, în a se integra în țara noastră printr-o învățare corectă de limbă. În acest scop, cartea este împărțită în trei volume care vizează trei domenii mari de activitate în care cunoașterea limbii este vitală. Primul volum vizează medicina generală și farmacia, al doilea volum include științele economice și juridice iar al treilea volum privește științele socio-umane.

Oferta literară și științifică a fost, ca întotdeauna, una de mare calitate iar răspunsul publicului a fost pe măsură.

Următorul moment a stat sub semnul spiritualității. Doamna Maria Timuc a venit la Târgul Internațional de Carte și Muzică pentru a vorbi brașovenilor despre puterea pozitivismului. Introducerea acestei conferințe a fost făcută de către cunoscuta realizatoare de televiziune Cornelia Crevean. Aceasta a fost de părere că lucrările doamnei Mariei Timuc nu trebuie doar citite, ci trebuie absorbite. Noi cititorii, avem nevoie de informațiile din cărțile dânsei pentru alinarea sufletului. Informația este destinată atât celor pregătiți să o primească, cât și celor care vor să pătrundă în tainele pre-vieții și alternașterii.

targ de carte
Augusta Oniță, Cornelia Crevean

Doamna Maria Timuc și-a început discursul afirmând răspicat că absolut nimic nu este întâmplător. Gândindu-se despre ce ar vrea să vorbească publicului brașovean, a primit răspunsul de la astre când și-a dat seama că în perioada aceasta are loc nunta cosmică. În această perioadă, soarele și luna au cele mai răsfățate locuri pe cer. Ele sunt aliniate într-un asemenea fel în care vibrația transmisă oamenilor este una extrem de pozitivă care poate fi favorabilă în desfășurarea planurilor noastre. Doamna Timuc a insistat asupra faptului că numai gândurile pozitive duc la împlinirea planurilor și la depășirea momentelor dificile din viață.

A urmat o întâlnire, apropiată de sufletul nostru, cu doamna profesoară Carmen Gheorghe. Însă, de data aceasta, doamna Carmen Gheorghe se află în fața nu în calitate de cadru didactic ci în calitate de prozatoare. Evenimentul, lansarea romanului „La Inimi”, a fost deschis de către Dana Anghelescu, director Libris Editorial, care a atras atenția asupra concepției grafice de excepție care este perfect completată de calitatea literară ridicată a scriiturii.

dana anghelescu
Dana Anghelescu

Prima invitată care a luat cuvântul a fost doamna Adriana Marcu. Aceasta a vorbit despre titlul cărții care poate fi privit ca o invitație la întâlnire a cititorilor dar și ca o întâlnire a celor două personaje principale. Cele două personaje principale împart cartea în două mari capitole (fiecare având câte patru subcapitole): prima parte prezintă perspectiva feminină iar a doua parte pe cea masculină. De asemenea, „La Inimi” poate fi atât un loc cât și un local, atât casa spirituală a personajelor suspendată în decorpolizare cât și numele unui restaurant unde cei doi se întâlnesc pentru a-și înfiripa iubirea.

Domnul Adrian Vacariu a remarcat prolificitatea autoarei. Citind cartea a recunoscut multe fragmente din realitatea autoarei, pe care o cunoaște de câțiva ani buni. Cu toate acestea, domnul Vacariu nu ar numi romanul „La Inimi” o carte autobiografică, pentru că el vorbește despre visele și frământările unor personaje universale. Cartea este, în esență, o poveste fascinantă de dragoste, despre simplele dar indispensabilele gesturi cotidiene ce constituie viața noastră. Domnul Vacariu apreciază în mod deosebit contemporanii români, precum Carmen Gheorghe, pentru că pe aceștia îi poți întâlni și le poți afla punctul de vedere pentru a dobândi și o altă perspectivă a cotidianului pe care și tu, ca cititor, îl trăiești.

Doamna Carmen Gheorghe a adus mulțumiri celor care au ajutat-o în demersul ei literar. Cartea este despre inimi, iubiri, cafele si multe altele. Autoarea nu a dorit, însă, să vorbească despre carte pentru că dânsa nu îndrăznește să-și citească scrierile odată ce aceasta au fost publicate. Dânsa a dorit să vorbească mai mult despre condiția scriitorului din ziua de azi, scopul său în societatea modernă dar și despre un personaj important al cărții numit orașul Brașov.

Editura Libris Editorial încearcă să aducă în fața publicului autori tineri și scriitori debutanți care au ceva de spus în lumea literară. Astfel, în fața publicului brașovean s-au aflat Silviu Urdea (strongman profesionist care se află la cel de-al doilea său roman al genului thriller, intitulat ”Nu Mă Tem), Eliza Mazilu (scriitoare în vârstă de 16 ani din Constanța care a început să scrie în mediul online iar acum a publicat primul ei roman fantasy „Stele Întunecate. Tărâmul de Dincolo) și Dan Olăianoș (economist de meserie care a publicat recent prima sa carte „Între Două Vieți”, o colecție de nuvele ce vorbește despre reîncarnare).

 

lansari de carte
Dan Olăianoș, Eliza Mazilu, Silviu Urdea, Dana Anghelescu

Silviu Urdea i-a încurajat pe scriitorii nepublicați să creadă în ei și în scriitura lor. Autorul a dorit să-i combată pe cei ce spun că nu au timp pentru citit și scris. El a făcut sport încă de mic și între serviciu, sală și alte activități sportive a reușit să-și găsească timp și pentru lectură și scris. Reușita acestui lucru s-a datorat unei discipline riguroase care l-a ajutat să prioritizeze.

Dan Olăianoș a recunoscut că s-a apucat de scris pentru că a vrut să fie citit. Fiindcă amânarea lucrurilor cu adevărat importante face parte din natura umană, autorul admite că primul pas (decizia de a scrie prima pagină) a fost cel mai greu. Pentru el scrisul este o eliberare din cotidian, un spațiu în care se simte liber și protejat.

lansare de carte
Dan Olăianoș

Eliza Maziul face parte din noua generație de autori. Ea a început să scrie pe o platformă on-line până să își facă curajul să publice o carte în format clasic. Eliza a ales să scrie pentru a fi altfel față de ceilalți adolescenți pentru care cititul nu reprezenta o prioritate. Nici Eliza nu a fost inițial atrasă de citit însă la 12-13 ani – acum are 16 – a prins gustul lecturii care a condus-o către scris.

De la debutanți ai artelor am trecut la un veteran ai meseriei. Este vorba de maestrul Ion Dichiseanu, cel care anul acesta a primit premiul pentru întreaga activitate la Gala Premiilor Gopo. Cunsocut atât pentru activitatea sa teatrală cât și pentru palmaresul său filmografic, Ion Dichiseanu a venit la Brașov cu două cărți autobiografice: „Am Fost Rivalul Regelui: Povestea Mea De Iubire cu Sara Montiel” și „Adevărul, Mai Frumos Decât Legenda”.

Înainte de maestrul Dichiseanu, a vorbit doamna Onelia Pescaru. Îndragita personalitate a televiziunii și-a mărturisit pasiunea adolescentină pe care o are pentru marele actor încă de când acesta i-a dat viață lui Pierre Vaillant (personaj în miniseria ”Toate Pânzele Sus”). Citind cartea, doamna Pescaru și-a dat seama că viața bate filmul și cât de incredibil este că un băiat cu o situație modestă din Adjud a ajuns nu numai un actor imens ci și idolul, dar și amantul, atâtor și atâtor femei. Cea mai celebră dintre ele este bineînțeles cântăreața/actrița/sex simbolul spaniol Sara Montiel. Doamna Pescaru i-a amintit maestrului Dichiseanu de un episod petrecut la Brașov, pe stadionul de fotbal „Tractorul”. Atunci, în timpul unui meci, Ion Dichiseanu și Sarita Montiel, pe vremea aceea considerată cea mai frumoasă femeie din lume, și-au făcut apariția la stadion și au acaparat toată atenția.

Maestrul Ion Dichiseanu a mărturisit – ce-i drept cu jumătate de gură – că faima sa don juanică este puțin exagerată. Este doar un om care atunci când iubește, iubește intens. De orașul Brașov îl leagă multe amintiri frumoase printre care și întâmplarea povestită mai devreme de către Onelia Pescaru. Domnul Dichiseanu crede că Saritei Montiel i-ar fi plăcut cartea și ar fi primit textele din aceasta cu brațele deschise. Provocat de Onelia Pescaru, a recunoscut că ar ieși un film foarte frumos din povestea de dragoste a celor doi. Și apropo de Sara Montiel, domnul Dichiseanu a povestit despre un admirator al său din Spania care i-a plătit biletul de avion până în peninsula Iberică pentru a-l duce la mormântul acesteia. Domnul Dichiseanu și-a încheiat lansarea cu câteva povești suculente din lumea nevăzută a teatrului.

A urmat o altă lansare de factură internațională și anume colecția de povestiri bilingvă (română și spaniolă) a domnului profesor Lluis Alemany Giner numită „Icari Curioși”. Gazda evenimentului, Dana Anghelescu, a spus că acest volum conține povestiri culese de autor din multele călătorii pe care le-a efecuat. Ele provin din diverse regiuni și culturi ale lumii. Înainte de a lua cuvântul, autorul a primit un cadou muzical din partea organizatorilor și anume un pasaj flamenco interpretat de binecunoscutul chitarist Silvan Stâncel.

silvan stancel
Silvan Stâncel

Domnul profesor Lluis Aleamny Giner și-a justificat mărimea textelor sale – acestea au una, maxim două pagini – prin faptul că a vrut ca studenții să poată învața limba spaniolă cu ajutorul lor. În ceea ce privește conținutul poveștilor sale, autorul a spus că ele sunt doar niște însemnări pe care, mental, toată lumea le face atunci când se află într-o călătorie și vede ceva deosebit, impresionant. Titlul colecției vine, normal, de la personajul mitologic Icar, în care autorul a introdus un dram de umor. De altfel, umorul este prezent în toate povestioarele sale, chiar și în cele serioase. Autorul a părăsit scena promițând un al doilea volum la fel de interesant.

Din Spania înapoi în țară, cu profesor doctor Mircea Coșea și a sa carte „Banii României”. Așa cum a precizat și Dana Anghelescu, director Libris Editorial, domnul Mircea Coșea este un finanțist de renume specialist, printre altele, în prognoză economică.

Deși scrie în jur de trei editoriale pe săptămână, publicate în mediul on-line dar și în diverse reviste financiare, domnul Mircea Coșea a dorit să scrie această carte pentru a da o explicație răspunsului primit din partea celor de sus, indiferent de domeniul aparținător, și anume: „nu sunt bani”. Prin carte, Mircea Coșea a încercat să explice și celor din afară domeniului economic de ce nu sunt bani, de ce tinerii pleacă în străinătate pentru un salariu mai bun, de ce pensionarii nu se pot întreține din banii strânși după o viață de muncă etc. Statistic, România ocupă locul trei în Europa când vine vorba de resurse dar este ultima sau penultima la orice capitol economic. Explicația este cea pe care o știm cu toții: în țara noastră se fură foarte mult. Furtul din țara noastră este unul de elită: evaziune în alcool, societăți care își transferă 90% din profit în străinătate, contractele cu statul și licitațiile câștigate de niște grupuri de interese bine definite în hoție. Țara noastră are o ladă de zestre pe care nu poate să o deschidă. Prin zestre nu ne referim la zăcăminte naturale, ci la potențialul profesional și intelectual al oamenilor.

După o sesiune de întrebări pe teme economice și politice, domnul Mircea Coșea a lăsat publicul cu mesajul că noi oamenii suntem singurii ce putem schimba ceva în această societate.

Punctul culminant al zilei a fost atins odată cu începerea conferinței „Cum Trăim Fericiți cu Ajutorul Minții Noastre”. Conferința a fost susținută de nimeni alta decât Niculina Gheorghiță, una din cele mai cunoscute voci ale dezvoltării personale din Romania. Niculina Gheorghiță este psiholog clinician, terapeut licențiat Expert Bowen, care recent s-a mutat la Brașov unde își va deschide o clinică.

niculina gheorghita
Niculina Gheorghiță, Augusta Oniță

Niculina Gheorghiță și-a început prezentarea spunându-le celor prezenți că de curând a căutat în D.E.X. definiția cuvintelor prezente în tilul conferinței sale. Mai întâi a căutat cuvântul „fericire” și a aflat că aceasta înseamnă o stare de mulțumire intensă și deplină. Apoi a căutat definiția verbului „a trăi” și a aflat că acesta este sinonim cu verbul „a fi”. La final a căutat definiția cuvântului „minte” și a aflat că aceasta reprezintă modul în care creierul înțelege fenomenele din jur. Niculina Gheorghiță a continuat spunând că o persoană este singura responsabilă pentru realitatea proprie și că totul pornește de la un singur gând. De asemenea, alegerile pe care le facem în viață ne determină comportamentul. Niculina Gheorghiță le-a promis celor prezenți că până la finalul conferinței vor ajunge să înțeleagă fenomenele umane principale precum gândul și emoția. Gândurile sunt influențate de trăirile pozitive și negative iar scopul nostru ca oamenii este să rămânem doar cu cele pozitive. Este important să aflăm cât mai repede care este cauza gândurilor distructive pentru că, dacă facem asta, ne putem ajuta singuri în cele mai simple moduri. În momentul când vom rămâne doar cu gânduri pozitive, câmpurile energetice ce ne determină trăirile vor radia doar stări de bine. În acel moment niciun necaz nu ne va putea umbri fericirea.

Mai departe, Niculina Gheorghiță s-a axat pe cei șapte factori care ne împiedică să fim fericiți. De fapt, focalizarea nu a fost pe acești factori cât pe rezolvarea lor. Rând pe rând, Niculina Gheorghiță a luat acești factori și a explicat publicului care sunt pașii ce trebuie făcuți pentru ca aceștia să fie combătuți. Acești șapte factori sunt: neacceptarea de sine, judecarea de sine, lipsa dialogului cu sine, violența de sine inclusiv îndoiala, lipsa respectului de sine, lipsa autoaprecierii și lipsa autenticității. Timp de o oră, Niculina Gheorghiță a lucrat împreună cu publicul pentru a găsi răspunsuri la aceste probleme apăsătoare.

Finalul conferinței a fost rezervat întrebărilor din partea publicului care nu au fost puține. Niculina Gheorghiță le-a răspuns tuturor făcându-i să înteleagă fenomenele umane așa cum poate nu au mai făcut-o niciodată. Publicul a plecat îmbogățit și fericit că oameni precum Niculina Gheorghiță exista.

De Silvan Stâncel ne leagă o prietenie frumoasă și îndelungată. Încă de când ne-am cunoscut la Corona Folk Festival, am știut că avem în față un artist special care își doreste să cucerească lumea cu muzica sa 100% originală. 100% original a fost și spectacolul său din această seară, denumit „Muzici alese pentru cei aleși”. Silvan Stâncel a început ca și virtuoz al chitarei și ar fi putut să aleagă calea mai puțin complicată și să-și dedice cariera în a interpreta arii de chitară clasică de Rodrigo, De Falla sau Albeniz. Ar fi putut să aleagă calea jazz-ului și să fie un fel de Django Rheinhardt al României. Silvan Stâncel a ales însă să fie el însuși și să-și compună singur piesele în care să vorbească despre subiectele ce îl interesează. Astfel, în această seară nu l-am avut în față pe Silvan Stâncel interpretul, ci pe Silvan Stâncel cantautorul. Toate piesele din repertoriul său au textul și muzica compusă de el însuși. În 2013, Libris a avut onoarea să-i producă primul său album, „Blondă sau Brunetă”, iar în 2015 a lansat volumul de versuri „Incredibil Iubesc”, editat de Libris Editorial. Recent, Silvan și-a mai adăugat o distincție în palmaresul său și anume aceea de director al Bibliotecii Județene Alba.

Publicul a cântat alături de el iar voia bună a răsunat dinspre scena muzicală de la Business Park către toți ascultătorii.

A fost o a doua seară de târg minunată și extrem de reușită a căror momente nu le vom uita prea curând.

Articol realizat de Horia Nilescu.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *