Celebrarea traditiilor valoroase… in duminica Targului

Timp de trei zile am celebrat diversitatea primăverii, oglindind-o în evenimentul cu tradiție de la Brașov, un eveniment care continuă, și la a XIV-a ediție, să exprime încrederea în scriitorii de azi și de mâine, în cititorii de azi și de mâine, în perena putere de inspirație și de modelare identitară a cărții și a muzicii. Duminica Târgului, ultima zi a buneivestiri culturale de la poalele Tâmpei din 2017, a întregit această desfășurare variată care a cuprins un adevărat maraton al lansărilor de carte și cd-uri, recitaluri de muzică și poezie, întâlniri între creatorii și consumatorii de cultură. În duminica Târgului am echilibrat balanța între prezentul provocator și trecutul valoros, împletind evenimentele dedicate literaturii de azi și evenimentele dedicate celebrării moștenirii tradițiilor românești.

targ de carte

Primul final de săptămână al lunii aprilie care s-a suprapus cu desfășurarea celor mai pline zile ale Târgului a atras, la Business Park Brașov, cititorii și spectator matinali care au avut ocazia să descopere silențioasele prezențe copertate de la standul expozanților, dar și surprizele pregătite în spatiul dedicat evenimentelor.

Am deschis seria evenimentelor din ultima zi a buneivestiri culturale de la Business Park Brasov cu un program artistic pregătit de copiii de la Grădinița Iolanda care ne-au impresionat prin virtuozitatea coregrafică, fie că a fost vorba de dansuri clasice sau de dansuri românești.

RAUL ENACHE, elev al Colegiului Național Dr Ioan Meșotă Brașov care a urmat cursuri de chitară acustică la Palatul Copiilor sub îndrumarea profesoarei Rozalia Șanta ne-a tradus spiritul primăverii într-o versiune muzicală, interpretând două piese cunoscute: Copilărie, pe versurile poetului Adrian Maftei, respectiv celebrul cântec haiducesc Andri Popa.

Dimineața dedicată copiilor a continuat cu o lansare de carte simpatică: DANA PREDU și fiica ei, Ioana de numai câteva luni au adus la Brașov, direct de la București o carte scrisă pentru toți prichindeii iubitori de poezie. Volumul MAMI, TE VREAU LÂNGĂ MINE cuprinde planșe de joc dar și  poezii-poveste pe care Dana Predu le-a scris în perioada primei experiențe maternale.

Centrul expozițional Business Park Brașov a devenit destinația predilectă a brașovenilor într-o nouă zi de primăvară, chiar în timp ce copiii de la KIDS MUSIC PRODUCTION își interpretau piesele pregătite pentru duminica Târgului. SANDRA STĂNILĂ, o tânără cu experiență muzicală bogată, cu participări la numeroase concursuri a cântat memorabil șlagărul Strada Speranței, ALEXANDRA BĂNCILĂ, câștigătoare a locului 1  la Concursului Mamaia Copiilor 2105 a interpretat E bine, bine, e foarte bine și piesa În rândul 4,  MARIA STROE, recompensată cu un premiu la un festival de muzică din Sankt Petersburg a abordat piese internaționale precum: Padam, padam și At last. Momentul artistic a fost încheiat pe ritmuri contemporane, de CĂTĂLINA NEACȘU.

Atmosfera muzicală din Târg a fost întreținută și de DENIS COSTEA care, deși are doar 11 ani, a dovedit o prezență scenică demnă de un one man show, Participant și la concursul Romanii au talent, Denis Costea ne-a demonstrat că stăpânește la fel de bine interpretarea vocală și instrumentală.

A urmat un nou moment în care Libris Editorial  a propus un titlu dedicat copiilor, născut tot din experiența intimă a maternității. SORINA BASCOVEANU a lansat volumul PRAF DE LUNĂ, o colecție de versuri inspirată de condiția maternală asumată de autoare. PETRONELA ROTAR a apreciat-o pe Sorina Bascoveanu drept un model pentru mame, o personalitate care reușește să suprapună maternitatea peste feminitate, cu o mare putere de împărtășire iar volumul PRAF DE LUNĂ este o carte care transpiră foarte multă dragoste, unul dintre lucrurile fundamentale pe care le putem oferi copiilor. SORINA BASCOVEANU a mulțumit tuturor celor care au ajutat-o să publice acest volum, un volum născut și dăruit din familie, cu totul.

I-am invitat pe brașoveni să descopere un proiect editorial deosebit, publicat sub aceeași siglă Libris Editorial. FEMEI IMPERFECTE este un volum semnat de nu mai puțin de 8 bloggerițe din toată țara, un adevărat colectiv național feminin: Alexandra Cristea, Andreea Ignat, Andreea Marinciu, Carmen Păun, Irina Butnaru, Nancy Samargiu, Raluca Luca, Smaranda Biliuți. NANCY SAMARGIU a amintit că această inițiativă s-a născut din dorința de a oferi o alternativă la publicațiile destinate femeilor care, într-o anumită măsură încorsetează, pentru vorbi despre femeia modernă așa cum e ea în realitate. ANDREEA IGNAT a recapitulat momentele care au condus la apariția cărții: apariția blogului belva.ro, o revistă online pentru femei  a fost de fapt preambulul publicării acestui volum în care mai multe bloggerițe vorbesc despre provocările femininului contemporan, în dimensiunea sa imperfectă: dificultățile maternității, imposibilitatea de a avea un copil, traumele trecutului etc.

A urmat un nou moment dedicat publicului feminin: lansarea volumului  MIERCURI, RESPIRĂM (Editura Univers), semnat de populara bloggeriță IOANA CHICET MACOVEICIUC (Prințesa Urbană). PETRONELA ROTAR a remarcat faptul că, deși autoarea s-a făcut cunoscută prin cărțile pentru și despre copii, volumul lansat este mai degrabă despre femei, posibil prima carte autohtonă din nișa chick-litului, o carte cu 5 personaje bine creionate în care orice mamă se poate identifica. IOANA CHICET MACOVEICIUC a valorificat o parte din experiența maternală în scrierea acestui volum, dorindu-și de fapt să pregătească o carte capcană: o carte prin care mamele care se pun mereu la finalul listei de priorități să își ofere o pauză de măcar 5 minute pentru ele, pentru lectură, să se redescopere, să se elibereze de dificultățile cotidianului maternal.

Vizitatorii au fost atrași în fața scenei de coregrafia profesionistă a Clubului FANTASY DANCE STUDIO SIBIU care a oferit, prin cele trei perechi prezente la Târgul Internațional de Carte și Muzică de la Brașov, reprezentații grațioase cu dansuri latino și  standard.

Aproape de mijlocul zilei am pregătit un moment festiv, prin care am celebrat pasiunea pentru citit. Librăria online www.libris.ro a lansat în luna martie, așa cum ne-a amintit Loredana Tudor, o provocare către blogosferă, la care au răspuns nu mai puțin de 81 de semnatari care au publicat pe  platformele virtuale propriile texte care evocă momentele și experiențele care au stat la baza cultivării propriului obicei de lectură. Jurizarea a fost o provocare la fel de mare pentru cei de la Libris, dată fiind calitatea textelor înscrise în concurs. În cele din urmă, pe lângă primele trei locuri premiate, Libris a decis să mai acorde încă 6 premii în vouchere de câte o sută de lei. Textele celor premiați vor fi publicat în următorul număr al Revistei Culturale Libris.

O nouă lansare sub sigla Libris Editorial a adunat cititorii interesați de politică și relații internaționale. PUNCTE DE VEDERE POLITICE ȘI GEOPOLITICE este titlul semnat de Florin- Vasile Șomlea care cuprinde materiale publicate anterior pe blogul autorului, o întâmpinare critică și solidă adresată felului în care mass media alege să evoce evenimentele internaționale contemporane: fie folosind o strategie bagatelizantă, fie prezentări snoabe, în limbaj încifrat, academic.

Imediat după ora prânzului a început sărbătoarea folclorului românesc, Ansamblul MĂGURA CODLEA din  ne-a oferit o reprezentație cu jocuri din zona Brașovului, inclusiv Dăișoara din Făgăraș.

Prietena longevivă a evenimentelor organizate de Libris, prezentă și la edițiile anterioare ale fEstivalului e cArte și Muzică, la edițiile anterioare ale Târgului Internațional de Carte și Muzică de la Brașov, MARIA BUTILĂ a fost nelipsită și în 2017, aducând tâlcul și melodicitatea zonei mureșene la poalele Tâmpei, într-un minirecital dublat de dansul ansamblului folcloric.

Între reprizele muzicale am propus publicului din Târg o nouă premieră: inaugurarea colecției TRADIȚII, din cadrul Editurii Libris Editorial, o colecție care vorbește despre oameni remarcabili în domeniul valorificării patrimoniului cultural național. Primul volum din cadrul acestei colecții este MARIA GOLBAN ȘOMLEA- FOLCLOR NEPIERITOR , semnat de Florin Vasile Șomlea. Despre acest volum etnologul Adriana Ion a sugerat că este o carte document, o carte plină de sensibilitate, la fel ca autoarea, a cărei existență se poate subsuma subtitlului volumului: folclor nepieritor. SILVANA ENACHE, Redactor Libris a găsit metafore potrivite pentru a caracteriza nivelul performanțelor artistice ale autoarei: Maria Golban Șomlea este una dintre spicele care încolțesc și înfloresc cu câte un proiect frumos în fiecare an, astfel încât cununa tradițiilor românești să nu piară. Politolog cu pregătire sociologică, Florin Vasile Șomlea care a condus și o instituție culturală clujeană a semnat acest volum care vorbește despre o carieră fără compromisuri, întinsă pe mai bine de 30 de ani, al unei personalități explorate dintr-o perspectivă subiectivă, obiectivă și afectivă (volumul cuprinde interviuri, date biografice, fotografii dar și o mulțime de testimoniale).

Cel de-al doilea volum inclus în colecția TRADIȚII a Editurii Libris Editorial, lansat tot la ediția 2017 a Târgului este DE LA LUME ADUNATE, semnat de Mihai Teodor Nașca. În opinia Mariei Golban Șomlea, autorul face parte din acea specie rară de prețuitori ai culturii tradiționale care reușește să aducă din vetrele satelor ceea ce are mai fermecător satul românesc și, prin colecția interviurilor publicate sub un singur titlu, aduce mai aproape elemente valoroase despre port, cântec și tradiții populare.

Lansările de albume folclorice au fost precedate de un prolog dansant, cu jocuri populare pregătite de ANSAMBLUL MĂGURA CODLEA care au încins scena și au atras aplauzele spectatorilor.

ansamblul magura
ANSAMBLUL MĂGURA CODLEA

În buna tradiție a Târgului Internațional de Carte și Muzică, am adus în atenție cele mai noi albume folclorice ale tinerilor dornici să păstreze vie tradițiile românești. După cum a remarcat Horia Nilescu, primul album lansat la ediția din 2017 a fost cel al lui PETRICĂ ȚĂRAN, un interpret originar din Sărmașu, județul Harghita. Albumul CÂND ERAM COPIL ÎN SAT cuprinde 15 piese ale căror versuri și linie melodică reprezintă compoziții proprii ale artistului care a participat la concursuri naționale de folclor. Acest album, așa cum a remarcat Silvana Enache, completează frumos colecția de sute de albume valoroase realizate de Casa de Producții Libris Brașov.

De la Bistrița, în fața publicului brașovean a venit DIANA GERMAN, o tânără care cântă din fragedă copilărie și care a absolvit studii muzicale în inima Ardealului. Albumul CINE-N LUME FRAȚI NU ARE, albumul de debut al Dianei German,  cuprinde piese care ilustrează vatra folclorică a Mureșului superior,și reprezintă un cadou pe care interpreta îl oferă iubitorilor de folclor.

De la o debutantă entuziastă, publicul a avut ocazia să se întâlnească cu un veteran al folclorului românesc. Din zona Clujului a venit în fața publicului adunat la Business Park Brașov o personalitate a cărui inimă bate de două ori: o dată pentru muzică și o dată pentru poezie. Născut în satul Gârbăul Dejului, absolvent al Liceului Militar, cu studii în antropologie și filosofie, OVIDIU PURDEA SOMEȘ duce, din anii 90, o viață dublă: una de militar și una de artist al Văii Someșului. Al 4-lea album al interpretului clujean se intitulează CÂNTECE ȘI DORURI DIN ARDEAL și, așa cum a evocat chiar Ovidiu Purdea Someș, a pregătit acest material discografic gândindu-se ce piese ar cânta în fața judecății divine. Nu doar un recital de folclor, ci un performance la superlativ care a inclus muzică, clipuri video, glume, poezie, reprezentația lui Ovidiu Purdea Someș a mers direct la inima celor prezenți.

Tot din zona Clujului, la Târgul Internațional de Carte și Muzică de la Brașov a venit o altă colaboratoare longevivă a echipei Libris, o artistă pentru care seriozitatea și munca au rămas mereu pe primul loc. Născută într-o familie cu mare respect pentru tradițiile românești, desăvârșindu-și studiile la Cluj Napoca, păstrându-și sufletul mereu aproape de folclorul românesc, LUCIA POTRA și-a atras aprecierea publicului și a colaboratorilor de-a lungul carierei sale și, desigur, recitalul susținut la Business Park Brașov a fost întâmpinat cu zâmbete și aplauze din partea audienței.

Spre finalul zilei, CRISTINA GHEORGHIU, al cărei album a apărut tot sub sigla Casei de Producții Libris,  o artistă originară din județul Suceava, solist vocal gradul 1 în cadrul Ansamblului Ciocârlia, cu numeroase colaborări radio și tv,  a adus la Brașov belșugul moștenirii folclorice bucovinene într-o reprezentație memorabilă.

În aplauzele publicului, după 4 zile dense în evenimente, am încheiat cea de-a XIV-a ediție a Târgului Internațional de Carte și Muzică de la Brașov. A fost un început de primăvară minunat, atât din punct de vedere meteorologic, cât mai ales din punct de vedere cultural. Cititorii și melomanii care au ajuns la Business Park Brașov și în 2017 s-au simțit cetățeni cosmopoliți ai republicii universale a culturii. Aniversarea celor 60 de ani de la formarea Uniunii Europene a fost oglindită și în acest spațiu ilustrativ pentru spiritul care reunește comunitatea celor 27 de state ale bătrânului continent: spațiul întâlnirii diversității culturale, al întâlnirii dintre prezent și trecut, al afirmării identităților locale și naționale. Ne revedem la ediția a XV-a a Târgului Internațional de Carte și Muzică de la Brașov!

Articol realizat e Sever Gulea.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *