Mai mult decât o lansare…Florina Mamina din nou la librăria Șt. O. Iosif

Afară ninge liniștit iar în interiorul spațiului cultural numit salonul de carte Șt. O. Iosif am primit vizita prolificei autoare brașovene, doamna Florina Mamina. Aceasta a poposit în librăria cu cele mai noi creații ale dânsei: volumele „Doar un cântec” și „O bancă în mijlocul mării”. Primul menționat este fără doar și poate o scriere autobiografică autentică, un curaj de a se dezvălui în fața cititorilor săi pe care autoarea și l-a asumat pe deplin. Asta nu înseamnă că celelalte cărți ale autoarei nu ofereau ceva din lumea interioară a dânsei, însă acest volum expune între paginile sale tot sufletul doamnei Mamina cu bune și cu rele. Cea de-a doua carte este o analiză pertinentă și introspectivă a trilogiei „Setea muntelui de sare” a marelui Marin Sorescu, totul plecând de la dragostea doamnei profesoare pentru textul „Iona”.

Florina Mamina
Florina Mamina

Am avut onoare și privilegiul de a deschide această lansare și am ales să trec, pe scurt, în revistă câteva din titlurile semnificative lansate de doamna Mamina. Cărțile dânsei au ajuns la numărul treizeci incluzând aici și cele două lansate azi. De asemenea, am vorbit despre importanța nostalgiei și a amintirilor – două teme recurente în opera doamnei Mamina – în viața cotidiană a omului, ele oferind un contra-balans sănătos zbuciumului prezentului.

lansare de carte
Horia Nilescu

Primul invitat care a luat cuvântul a fost jurnalistul Ioan Popa. Acesta și-a împărțit intervenția sa în două momente. În primul său discurs a vorbit despre fascinanta autobiografie a autoarei prezentă în volumul „Doar un cântec”. Acesta a încercat, precum autoarea în carte, să meargă pe urmele genealogice ale dascălului Florina Mamina realizând incursiuni atât în spații geografice (Basarabia și Oltenia – plaiurile natale ale mamei respectiv tatălui autoarei – dar și Parisul – orașul în care s-a stabilit fratele acesteia) cât și în timp (Marea Unire, Al Doilea Război Mondial, scindarea Basarabiei de România, situația actuală a celor două țări). Domnul Popa a avertizat viitorii cititori că această carte este mai mult decât a autobiografie, este o incursiune într-o viață intimă trăită pe deplin.
În a doua parte a lansării, domnul Popa a luat cuvântul din nou vorbind despre volumul „O bancă în mijlocul mării”. Acesta a lăudat densitatea prozei conținute în acest volum și a remarcat că pentru această carte, autoarea a abordat un stil foarte diferit față de cel folosit în cărțile sale de beletristică. Domnul Popa a făcut și o scurtă analizei a operei Soresciene analizate în carte. Folosind o paranteză mai largă a făcut o comparație între „Iona” și opera marelui scriitor american Ernest Hemingway „Bătrânul și marea”. La fel ca și bătrânul pescar Santiago ce a pornit în larg spre a prinde peștele cel mare, Iona are ambiții mărețe pe care speră să le găsească în inima mării. Însă dacă Santiago își atinge scopul, fie el numai și pentru o clipă, Iona se găsește în situația disperată de a fi înghițit de însuși peștele vânat. Cele două opere sunt asemănătoare în valoare însă Marin Sorescu nu a avut norocul lui Hemingway de a se naște într-o țară cu o expunere literară mondială sau de a scrie într-o limbă de circulație internațională.

lansare de carte
Ioan Popa

Părintele Vasile Prodea a vorbit despre frumusețea literaturii atunci când ea este bine scrisă dar mai ales atunci când ea este scrisă cu sufletul amintindu-și de vorbele lui Tudor Arghezi „Cartea frumoasă cinste cui te-a scris”. Doamna profesoară nu doar scrie ci așterne pe pagină povești, amintiri, nostalgii, reverii.

lansare de carte
Părintele Vasile Prodea

Domnul profesor Ștefan Aranyosi a ținut o pledoarie impresionantă pentru cartea tipărită în detrimentul tehnologiei ce pare mult mai la îndemână în zilele noastre. De asemenea a ținu morțiș să o numească pe colega sa de mai bine de douăzeci de ani, Florina Mamina, dascăl și nu profesor considerând că prima titulatură o depășește cu mult în valoare și semnificație pe cea de a doua.

lansare de carte
Ștefan Aranyosi

Domnul profesor Ion Popescu Topolog a vorbit despre nevoia de a considera această carte, „Doar un cântec”, drept un roman ci nu un volum autobiografic. Făcând apel la teoriile lui E.M. Forster legate de definirea unui roman prin ritmul pe care îl are, prin povestea pe care o spune și prin conflictul pe care îl dezvoltă. Cartea îndeplinește toate aceste condiții oferind cititorilor mult mai mult decât înșiruirea unor date autobiografice. Domnul profesor și-a amintit cu plăcere și de cântecul ce a stat la baza acestei scrieri, balada populară rusească „Liliacul sub fereastră freamătă”, observând că poporul rus a introdus în societatea românească și elemente pozitive cum ar fi pleiada de cântece precum acesta, melodii extrem de frumoase, ce acum fac parte și din repertoriul românesc. Discursul a fost încheiat cu felicitări aduse autoarei pentru aceste cărți de referință lansate astăzi.

lansare de carte
Ion Popescu Topolog

Directoarea Editurii Pastel, Gabriel Daraban, și-a amintit cu plăcere de colaborarea îndelungată pe care o are cu doamna Mamina. A menționat faptul că din cele treizeci de cărți ale acesteia, douăzeci și șapte dintre ele scoase la Editura Pastel. A mărturisit că îi place foarte mult scriitura doamnei Mamina, o scriitură curată, cinstită cum rar mai găsești. Surpriza plăcută i-a fost mare atunci când a descoperit volumul „O bancă în mijlocul mării”. În această carte, autoarea pare că a abandonat clasicismul alegând o abordare mult mai modernistă poate și în încercarea de a-i fi fidelă stilului mai dens și metaforic practicat de Marin Sorescu.

lansare de carte
Gabriel Daraban

Finalul i-a aparținut autoarei care pe fundalul melodiei „Liliacul sub fereastră freamătă” a rostit un discurs emoționant. Aceasta a mulțumit celor ce și-au rupt din timp să participe la lansare. De asemenea, autoarea a zugrăvit un portret cald și cât se poate de uman al familiei sale și în special al mamei sale, femeia cu voce de soprană din Basarabia ce obișnuia să cânte această melodie (tradusă în limba română) atât copiilor cât și pe post de fundal muzical atunci când își făcea de lucru prin casă. Deși imaginea familiei este una ce ține de intimitate, doamna Mamina a ales să-și împărtășească amintirile cu cititorii ei asumându-și acest curaj. Dânsa și-a însușit vorbele lui Camil Petrescu, folosite drept motto pentru „Doar un cântec”, care spunea că un scriitor își exprimă tot timpul trăirile prin scris. Și poate nu doar trăirile, ci și oamenii pe care i-a cunoscut și chiar obiectele neînsuflețite din jur cărora trebuie să le dea glas. Cu încă un rând de mulțumiri, autoarea și-a încheiat discursul.

lansare de carte
Florina Mamina

Lansările de carte ale doamnei Florina Mamina sunt întotdeauna emoționante. În ciuda acestor emoții ele încarcă spiritual pe cei din sală și le dau acestora o stare de bine. Lansarea din această zi nu a fost o excepție ba mai mult decât atât, ea ne-a oferit și o coloană sonoră cât se poate de potrivită în aceste zile mohorâte ce preced primăvara.

Articol realizat de Horia Nilescu.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *