Proiecția lunii martie – Pianul

Proiectia lunii martie - Pianul
Proiecția lunii martie – Pianul

Câte o clapă pentru fiecare lecție. Acesta este trocul pe care îl acceptă Ada McGrath (Holy Hunter) – o văduvă din Scoția ce sosește în sălbatica Noua Zeelandă împreună cu fiica ei Flora (Anna Paquin) spre a începe o căsătorie aranjată – pentru a-și recupera mult iubitul instrument. Ada a încetat să mai vorbească încă din copilărie din motive pe care nici ea nu le cunoaște prea bine. Povestea intuiește că ar fi vorba de o traumă a copilăriei însă nu este foarte clară în acest aspect. Pianul și muzica pe care acesta o produce sub mâinile Adei a fost tot timpul forma de exprimare în care aceasta s-a simțit cel mai bine. Însă iat-o acum în sălbăticia neo-zeelandeză, pusă în situația de a accepta o căsătorie pe care nu și-o dorește de dragul iluziei că avea un cămin ce îi va oferi un sentiment fals de apartenență. Căsătoria aranjată de tatăl său este cu fermierul Alisdair Stewart (Sam Neill), un om brutal pentru care pianul reprezintă doar corvoadă pe care trebuie să o care o lungă bucată de drum de la țărm la casa sa. Pentru a scăpa de această corvoadă, Alisdair vinde pianul unui excentric pe nume George Baines (Harvey Keitel), un alb analfabet care trăiește alături de băștinașii maori. Ada este determinată să își recupereze pianul așa că se lasă sedusă de către Baines într-un joc pasional și periculos cu o miză mult mai mare decât pare la prima vedere.
„Pianul” este regizat de Jane Campion, o cineastă din Australia care s-a bucurat de faimă internațională odată cu lansarea acestui film. „Pianul”, lansat în 1993, a câștigat trei premii Oscar importante: cea mai bună actriță în rol principal pentru Holly Hunter, cea mai bună actriță în rol secundar pentru Anna Paquin care avea vârsta de 11 ani la acel moment și premiul pentru cel mai bun scenariu original acordat lui Jane Campion. Acesta din urmă este un premiu care a intrat în istorie prin faptul că Jane Campion a devenit prima femeie care să câștige prestigioasă statuetă pentru o altă categorie înafara celor de actorie – până acum doar două femei au reușit acest lucru, cealaltă fiind Sofia Coppola pentru „Lost in translation”. De asemenea, Jane Campion a devenit prima femeie din istoria premiilor Oscar care să fie nominalizată la categoria de regie. Deși premiile există încă din anul 1929, prima și singura femeie care să câștige statueta pentru regie a fost Kahtryn Bigelow în 2010 pentru „The hurt locker”, 81 de ani mai târziu. Reperele istorice pe care acest film le-a creat merg mai departe de atât: Jane Campion a fost prima și până acum singura regizoare care să câștige mult râvnitul Palm D’Or la festivalul de la Cannes.

Dincolo de toate barierele dărâmate, „Pianul” rămâne în esență o dramă romantică foarte bine realizată, jucată, instrumentată și fotografiată. Regia este subtilă și nu impune spectatorilor puncte de vedere proprii ci doar le prezintă spre propria analiză a fiecăruia. Jocul actoricesc, în special cel feminin, este excepțional: Holly Hunter face un rol mut ce exprimă mai mult decât ar putea-o face cuvintele, Anna Paquin întruchipează inocența doar prin simpla ei prezență iar Sam Neill și Harvey Keitele se achită cu brio de sarcinile întruchipării bărbatului violent, respectiv bărbatului sensibil. Coloana sonoră este impecabilă și în ciuda tentației oferă mult mai mult decât muzică de pian. Imaginile sunt un deliciu. Prima parte a filmului, care conține celebra scenă cu căratul pianului de-a lungul unei plaje exotice virgine, oferă veritabile tablouri ce rămân întipărite în mintea spectatorului multă vreme după ce filmul a luat sfârșit.
Vă așteptăm așadar pe data de 9 martie 2018 (vineri), la ora 20:00, la librăria Șt. O. Iosif, pentru a deschide sezonul de primăvară cu un film romantic ca niciun altul: „Pianul”, un film de Jane Campion. Intrarea este liberă!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *