Calendarul indică data de 23 martie însă la Brașov avem parte de o iarnă ca-n povești cu ninsoare feerică și o imensă pătură albă ce învăluie tot orașul. La Aula „Sergiu T. Chiriacescu”, Târgul Internațional de Carte și Muzică continuă nestingherit și neobosit. Ziua a doua a târgului nostru și-a deschis larg porțile încă de dimineață, întâmpinându-și vizitatorii cu cele mai interesante noutăţi literare și artistice.

targ de carte

Începutul zilei a fost marcat de discursul asupra istoriei, mai precis a unei istorii nișate a culiselor regimului comunist aspru din anii `80; un subiect încă foarte sensibil pentru mulți dintre cei care vor, cu orice preț, să știe adevărul despre acea perioadă. În fața publicului brașovean a venit Aurel I. Rogojan, autorul popularei și controvesatei cărți „Iulian N. Vlad. Confesiuni pentru istorie”. Domnul Rogojan nu a încercat în nici un fel să-l grațieze pe binecunoscutul general de securitate al anilor `80, prezentând câteva fapte asupra cărora nu putem avea niciun dubiu că au aparţinut acelei perioade cenușii din istoria țării noastre. S-a vorbit despre diferența fundamentală dintre război secret și revoluție, despre tot ce a ieșit la iveală până acum în legătură cu revoluția sau presupusa revoluție din 1989. Domnul Rogojan i-a asigurat pe cei prezenți că, în ciuda faptului că nu se va ști prea curând tot adevărul despre acei ani, istoria se va face încetul cu încetul cunoscută pentru toți într-o formă cât se poate de detrunchiată și nedeformată.

Ziua a continuat cu o lansare care și-a îndreptat atenția către cei mici. O veche prietenă a Târgului Internațional de Carte și Muzică, doamna psiholog Rodica Cânda, alături de minunații copii ai clasei a II-a a Școlii Generale Nr.12 și de copii de la Atelierul de pictură creativ și expresiv, ne-au făcut bucuria de a aduce în Aula Magna cea mai recentă expoziție a sa „De 100 de ani, dragă Românie”. Sub îndrumarea doamnei Cânda și a doamnei profesoare Anca Buta, copii și-au exprimat prin pictură cele mai sincere gânduri legate de centenarul țării noastre îmbrățișând cu drag valorile acesteia. După o scurtă prezentare a expoziției, copii au fost răsplătiți cu diplome și aplauze.

Aflându-ne în anul centenarului, atenția tuturor este îndreaptă asupra istoriei. Istoria Brașovului a constituit tema centrală și în lansarea cărții „Junii din Șcheii Brașovului”, aparținând părintelui Vasile Oltean. Editată de Libris Editorial, cartea atinge subiectul istoriei junilor, depășeșind manifestările stradale organizate de Duminica Tomii, pe care le cunoaștem cu toții. Părintele Oltean a dezvăluit celor prezenți multe din obiceiurile păgâne ale junilor, necunoscute pentru mulți – îngroparea vătafului, atacarea zidurilor cetății, obiceiul Postăvarului etc. Domnul Oltean a vrut ca aceste obiceiuri, alături de alte informații ale istoriei locale pe nedrept uitate, să fie prezente în cartea sa pentru ca măcar cei interesați să nu uite niciodată.

Nicio ediție a Târgului Internațional de Carte și Muzică nu poate fi completă fără participarea Facultății de Litere din Brașov, instituţie de a cărei colaborare necondiţionată ne-am bucurat încă de la început. Alături de domnul decan Adrian Lăcătuș, profesorii de la filologie au prezentat publicului larg cele mai recente creații: „Cavalerii doamnei în negru” și „Ochiul dragonului” de Ruxandra Ivăncescu, „Imperiul Phantasia”, proiect coordonat de aceeși Ruxandra Ivăncescu, „Opera poetică” de Romulus Bucur și „(Re/De) Contextualism. Structure, use and meaning” de Elena Buja, Stanca Mădă și Mona Arhire.

Lansările din domeniul spiritualității nu puteau lipsi de la Târgul Internațional de Carte și Muzică. Sub egida editurii Bizantine s-a lansat cartea „Veșnicul astăzi. Călătorind împreună cu biserica în lumea praznicelor” de Arhimandrit Zaharia Zaharov. Pe scenă s-a mai aflat părintele Cristian Muntean care a vorbit în termenii superlativului despre carte și despre autor. S-a insistat asupra concepției termenului de taina persoanei, un concept care, în opinia părintelui Muntean, este foarte bine exploatat de către autor, atât în cartea aceasta, cât și în celelalte lucrări ale sale.

Editura Eikon a revenit în zona de lansări a târgului cu trei cărți semnante de doamna Mariana Sipoș, „Mersul pe ape”, „Destinul unui disident: Paul Goma” și „Dosarul Marin Preda – viața și moartea unui scriitor în anchete, procese-verbale, arhive ale securității, mărturii și foto-documente”. Povesea de viață a doameni Sipoș este una cu adevărat impresionantă: a lucrat în televiziunea națională română, a publicat un roman care a fost cenzurat în anii comunismului, l-a cunoscut foarte bine pe marele Marin Preda etc. Doamna Sipoș a povestit franc, candid și nonșalant despre relația sa cu securitatea, despre Augustin Buzura, Nicolae Breban, Paul Goma și, mai ales, Marin Preda pe care l-a admirat enorm. Doamna Sipoș i-a îndemnat pe cei prezenți să îi citească cartea pentru a-și pune și ei semnele de întrebare pe care și le pune și ea când se gândește la moartea mentorului și prietenului ei.

Am revenit pentru o clipă în lumea copiilor și am vorbit despre aceştia și lumea lor magică alături de binecunoscuta autoare și jurnalistă Iulia Badea-Guéritée. În contextul actual al globalizării, cartea pentru copii „Povești de adormit prințese” și-a găsit locul în inimile cititorilor datorită edițiilor bilingve (franceză, engleză, spaniolă) de care benificiază. Un alt atuu al cărții îl constituie conceptul grafic care facilitează lectura interactivă și, de ce nu, la învățarea limbilor străine. Mesajul lansării a fost unul cât se poate de clar, anume întoarcerea adulților în lumea copilăriei, descris ca unul dintre cele mai frumoase sentimente pe care individul le poate experimenta.

A urmat o întâlnire extrem de interesantă între doi autori aflați sub sigla Libris Editorial. Este vorba de Cosmin Neidoni și Cezar Pârlog și cărțile lor „Viața la 40 de ani”, respectiv „Ce mult te-am iubit”. Cei doi au purtat un dialog literar pe marginea celor două cărți, fiind pe rând intervievatori și intervievați. Cosmin Neidoni a accentuat faptul că s-a simţit incitat de cartea lui Cezar Pârlog încă de când a citi titlul cărții acesteia, mărturisind că fraza „ce mult te-am iubit” îi trezește multe amintiri legate de iubiri din tinerețe pierdute sau neîmpinite, iubiri care se regăsesc în istoricul personal al fiecărui bărbat. De asemenea, titlul i-a amintit de celebra melodie a Ilenei Șipoteanu și de celebrul roman al lui Zahariu Stancu. În opinia lui Cosmin Neidoni, marele merit al lui Cezar Pârlog este acela de a fi scris o carte care poate fi citită fragmentar și totodată savurată pe deplin. De cealaltă parte, Cezar Pârlog a apreciat misterul feminin prezent în cartea „Viața la 40 de ani”, susţinând că este cel mai fascinant mister pe care îl poate trăi un bărbat; este un mister care ne dă multe bătăi de cap dar fără de care nu putem trăi.

Un moment scurt dar intens a fost oferit pe scena târgului de către autorul Ștefan Mitroi, acesta având o pledoarie impresionantă care susţine cartea sa, un discurs despre iubire (de oameni și de lectură) și despre frumusețea oamenilor. Acesta a încercat să concentreze, în timpul limitat pe care l-a avut la dispoziție, esența literaturii de calitate și scopul pentru care aceasta trebuie prețuită acum, nu postmortem.

targ de carte

Poate cel mai așteptat moment al zilei a venit în primele ceasuri ale serii când Niculina Gheorghiță și-a început conferința centrată asupra ideii de iubirii în cuplu, conferință pe care a pregătit-o special pentru publicul brașovean. Zona de lansări din cadrul Aulei a devenit neîncăpătoare atunci când conferința a demarat. Niculina Gheorghiță a pledat pentru o viață de cuplu bazată pe comunicare absolută, pe transmiterea corectă, clară și directă a mesajelor (fie ele pozitive sau negative) dar, mai ales, pe sinceritate. Dezvoltarea acestor subiecte a captivat atenția auditoriului care a părăsit sala cu conștiința faptului că sufletul și mintea le-au fost îmbogățite.

Seara s-a încheiat cu o lansare de zile mari: volumul „Licantropia poftei, poemele vârstei de mijloc” al îndrăgitului poet brașovean Laurențiu-Ciprian Tudor. Alături de poet s-au aflat pe scenă profesorul Virgil Borcan, poetul și actorul Adrian Munteanu și violonistul Valentin Șerban. Poezia de bună calitate a invadat spațiul universitar din centrul Brașovului prin lectura cu voce tare, dedicată celor prezenţi, susţinută de autorul cărţii și  de invitații săi, aceştia citind câteva fragmente din poftele licantrope ale lui Laurențiu-Ciprian Tudor. Pe lângă momentele de poezie, critică literară și muzică, autorul a insistat ca lansarea să aibă și un moment de remember dedicat celui căruia mulți dintre autorii Grupului de litere, sunete și culori „Caii verzi de pe pereți” îi datorează începuturile literare, marele scriitor Daniel Drăgan.

Am încheiat cu succes și cea de-a doua seară a Târgului Internațional de Carte și Muzică. Am avut istorie, am avut poezie, am avut dezvoltare personală și spirituală, am avut activități cu şi pentru copii. Pe scurt, totul a reprezentat un regal literar şi artistic marcând o zi a unui târg cultural, un spectacol al de excepţie al talentelor şi a pasiunii faţă de carte şi domeniile conexe ale acesteia. Ne vom revedea cu siguranță și mâine.

Articol realizat de Horia Nilescu.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *