Printre autori şi cărţi…sâmbăta la Târg

Deși primăvara s-a dovedit nehotărâtă, chiar și la finalul lunii martie, atmosfera culturală de la Aula Universității Transilvania i-a atras pe brașoveni în prima zi a weekendului care a adus și numeroase evenimente la cea de-a XV-a ediție a Târgului Internațional de Carte și Muzică de la Brașov. Literatură, dezvoltare personală, istorie, poezie, muzică, lansări de carte, sesiuni de autografe și, desigur, întâlnirile memorabile cu personalități din lumea cărții și a muzicii – iată combinația de elemente mereu convingătoare pe care o promovăm de aproape două decenii și care conturează personalitatea Târgului de la Brașov. Această combinație a animat curiozitățile cititorilor și  i-a cucerit încă de la primele ore ale dimineții pe brașovenii care au fost prezenți în număr mare în Aula Universității Transilvania.

targ libris

Pe lângă noutățile editoriale, ofertele speciale pregătite de expozanți la standurile editoriale și în a treia zi a Târgului, încă de la ora 10, vizitatorii din a treia zi a evenimentului care aduce si in 2018 bunavestire culturala la Brasov au putut lua parte la primele evenimente.

targ libris

Dimineața a avut un ton poetic în cadrul primelor lansări de carte ale zilei. I-am invitat pe cei prezenți la ore matinale să (re)descopere scriitori de azi și de mâine prin volumele lansate sub sigla LIBRIS EDITORIAL, un proiect care caută să apropie publicul de autorii români, cultivând curiozitatea, depășirea prejudecăților și a temerilor în privința literaturii române. În cadrul unei întâlniri întinse pe o oră, brașovenii au asistat la un recital de poezie și au fost invitați să descopere cărți semnate de Gabriela Hornoiu, Lăcrămioara Stoie, Corina Ligia Pătrașcu, Adelina Cristina Bălan, Ramona Muller, Romita Mălina Constantin.

DANA ANGHELESCU, Director Libris Editorial,  şi-a exprimat bucuria de a putea aduce în faţa publicului cinci volume minunate de poezie, semnate de doamne cu personalităţi puternice. LAURENŢIU CIPRIAN TUDOR le-a invitat pe autoare în faţa publicului, pentru a alcătui un cerc al poeţilor nedispăruţi, într-un gest simbolic, cald,  de sfidare a iernii care s-a statornicit la poalele Tâmpei. În opinia secretarului de redacţie al revistei Libris, CORINA LIGIA PĂTRAŞCU ne oferă în volumul VÂND ROCHIE DE MIREASĂ o  carte despre dragoste şi renunţare, o carte în care se simte întâlnirea surprinzătoare dintre poezie şi psihoterapie.  DINCOLO DE CORTINĂ, cartea semnată de GABRIELA HORNOIU, mama regretatei tinerei braşovence, Daria Hornoiu, cuprinde fragmente de exorcizare ale unei poete care a reuşit să-şi preschimbe suferinţa în vers. LĂCRĂMIOARA STOIE propune publicului în 78 de poeme cuprinse sub titlul JURNALUL CUVINTELOR TĂCUTE o lecţie de feminitate, o poezie ca a expresie a nevoii de a mărturisi. RAMONA MULLER a adus în cititorilor volumul DUMNEZEU ÎN VOCATIV, o carte cu un titlu rafinat, o carte cu o prefaţă semnată de reputatul critic literar Christian Crăciun. ROMIŢA MĂLINA CONSTANTIN ne-a propus PARTITURĂ PENTRU FERESTRELE COPACILOR, o poezie sensibilă, curajoasă care traversează liric cu nonşalanţă teme precum erotismul sau dragostea. Dincolo de prezentările elogioase, am dat glas celui mai convingător ambasador al trăirilor şi inspiraţiilor autoarelor: recitalul de poezie susţinut de invitatele noastre.

Seria de evenimente a continuat cu o lansare dedicată psihologiei şi pedagogiei a unui volum publicat în respectabila colecţie ştiinţifică dedicată ştiinţelor umaniste, a Editurii Polirom, celebra colecţie galbenă. AUGUSTA ONIŢĂ a amintit, în deschidere, faptul că Libris are o colaborare longevivă cu Facultatea de Psihologie a Universităţii Transilvania din Braşov, o facultate cu deshidere spre public prin evenimentele precum Dialoguri despre educaţie, desfăşurate în mai multe ediţii la Librăria Şt.O.Iosif Braşov. Prof univ dr TOADER PĂLĂŞAN, Prodecanul Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei din cadrul Universităţii Transilvania Braşov a evocat preocupările profesionale ale autoarei şi expertiza sa în domeniul pedagogiei. Volumul INTEGRAREA CURRICULARA ŞI DEZVOLTAREA CAPACITĂŢILOR COGNITIVE ne oferă o imagine clară şi direcţionată limpede asupra relaţiei dintre cercetările psihologiei cognitive şi neuroştiinţe şi modul în care educaţia pe poate prelua şi transfera în actul didactic. Conf univ dr ANCA POPOVICI BORZEA, întoarsă în oraşul natal cu ocazia aceste lansări, a subliniat că acest volum s-a născut pe parcursul studiului care i-a fundamentat teza de doctorat şi a punctat importanţa zonei de proiectare curriculară, atâta timp cât această zonă centrează finalitatea sistemului educaţional. Lansarea a fost urmată de o sesiune de întrebări şi răspunsuri antrenante.

De la domeniul academic i–am invitat pe braşoveni să pătrundă în lumea copilăriei. O carte pentru cei mici şi cei mari, SĂ VEZI CE ÎŢI FAC, CUCOANĂ RĂCEALĂ! este un volum semnat de Andreea Dragomir, un blogger de succes, aşa cum ne-a amintit DANA ANGHELESCU, Director Libris Editorial. Este vorba de o poveste care personifică o boală de care suferă adesea cei mici, o poveste care poate ajuta mămicile să lupte mai uşor cu răceala, să îi implice activ pe copii în a traversa mai facil experienţa neplăcută a bolii.

Din cauza condiţiilor meteorologice, o parte dintre autorii aşteptaţi nu au mai ajuns la Târgul Internaţional de Carte şi Muzică, însă cititorii au avut ocazia să le găsească volumele provocatoare la standul editurilor. Combinaţia de jurnal de călătorie, reportaj social, povestea despre alegeri asumate şi transformări posibile, semnată de Elana Stancu şi Cosmin Bumbuţ, intitulată ACASĂ, PE DRUM- 4 ANI TELELEU este o carte care ne invită să trăim autentic, într-o manieră deschisă spre înţelegere şi empatie. TREI SĂPTĂMÂNI ÎN ANZI este, de asemenea, un hibrid de jurnal-reportaj, cronica expediţei curajoase în America de Sud, întreprinsă de Marius Chivu care evocă acel fel de a călători care acceptă provocarea necunoscutului şi ne aminteşte că pentru a pleca la drum nu avem nevoie de aplicaţii ci doar de aplecare.  CARTEA RÂSULUI ŞI A CERCETĂRII semnată de Radu Paraschivescu pune reflectorul analizei nemiloase pe o altă obsesie contemporană pe care românii o prelucrează cum ştiu mai bine, excesiv şi kitchos: preocuparea pentru starea de sănătate, a stilurilor şi obiceiurilor de viaţă şi soluţiilor miraculoase. Acest volum disponibil la standul Editurii Humanitas pune sub analiza sarcastică credulitatea, infantilizarea prin reclamă şi pericolele pseudoştiinţei. Cartea Tatianei Niculescu, TĂIEREA FECIOARELOR propune o temă controversată, aşa cum ne-a obişnuit jurnalista BBC şi semnatara volumului Spovedanie la Tanacu. TĂIEREA FECIOARELOR este povestea unei fetiţe care se pregăteşte pentru ritualul exciziei genitale, condus exclusiv de femei şi este inspirat dintr-o călătorie a scriitoarei pe continentul african.

Am avut parte şi de o revanşă a imprevizibilului plăcut de data aceasta, chiar la ora prânzului. Cunoscutul autor şi blogger RADU F CONSTANTINESCU aflat în calitate de vizitator la evenimentul de la Aula Universităţii a fost invitat să devina, spontan, invitat. Radu F Constantinescu a ţinut o pledoaria convingătoare pentru lectură, îndemnând pe toţi cei prezenţi să citească, să exerseze acest act de rezistenţă în faţa superficialului.

I-am invitat pe vizitatori la seria de evenimente centrată în jurul volumelor publicate de Editura Polirom. Deşi doamna CARMEN MUŞAT, redactor şef la Revista Observator Cultural nu a mai putut ajunge la Braşov din cauza condiţiilor meteorologice, cadrele didactice de la Facultatea de Litere a Universităţii Transilvania Braşov au discutat în faţa publicului despre volumul FRUMOASA NECUNOSCUTĂ – LITERATURA ŞI PARADOXURILE TEORIEI, un volum care aduce în atenţie problematici precum: canonul literar, teoria literaturii, moartea autorului etc.

Braşovenii au avut ocazia apoi să se întâlnească apoi cu o scriitoare contemporană marcantă, la fel de abilă în construcţia de ficţiuni dar şi în cercetarea istorico-filosofică. Doamna MARTA PETREU, o scriitoare care nu s-a temut să abordeze riguros şi argumentat probleme controversate ale dezbaterilor publice ale ultimelor decenii: problema evreiască şi românească, problema legionară şi intelighenţia românească, problema totalitarismelor. Doamna MARTA PETREU ne-a adus în atenţie cel mai recent roman publicat la Editura Polirom, intitulat SUPA DE LA MIEZUL NOPŢII,  o poveste despre partea uneori luminoasă, alteori întunecată a relaţiilor dintre oameni, despre toxicitatea şi legătura strânsă pe care o generează traumele şi vulnerabilităţile pe care le purtăm. ADRIAN LĂCĂTUŞ  a punctat câteva repere profesionale din biografia Martei Petreu, o scriitoare prolifică de poezii şi proze, de eseuri provocatoare şi curajoase care generează mereu dezbateri. De asemenea, vorbitorul a observat că acest roman, realist şi mitic deopotrivă,  prilejuieşte o înţelegere a realităţilor unor decenii importante din istoria României şi a Transilvaniei, atunci când cititorul reuşeşte să perceapă personajele în anvergura lor complexă. Romanul SUPA DE LA MIEZUL NOPŢII este apreciată ca fiind una dintre marile cărţi de proză ale anilor noştri. RODICA ILIE a mărturisit că a citit acest roman cu dublu ochi: ochiul cititorului simplu şi ochiul teoreticianului. Este o naraţiune ofertantă şi pentru cititorul obişnuit şi pentru cel pretenţios: pe de o parte, se citeşte uşor, fiind redactată la persoana I, prin mai multe voci şi integrează şi experienţa lirică sau dramaturgică pe care autoarea le-a exersat. Dincolo de a fi un roman cu iubire şi ură, despre îndrăgostire şi dezabuzare în relaţia de cuplu, SUPA DE LA MIEZUL NOPŢII are şi o construcţie simbolică, putând fi apreciată şi ca o poezie de limbaj, cu încărcătură erudită şi elegantă. Marta Petreu a vorbit despre experienţa conceperii acestui roman, o experienţă sincopată a scrierii şi  a rescrierii, despre destin.

De la literatură autohtonă am propus vizitatorilor o incursiune în literatura universală contemporană, prin lansarea romanului FIICA ESTULUI, semnat de Clara Uson, publicat în traducerea românească a Marianei Şipoş, în Colecţia Biblioteca Polirom. O scriitoare născută la Barcelona, care a profesat ca avocat înainte de a se dedica literaturii, Clara Uson a semnat mai multe romane în limba spaniolă, dintre care FIICA ESTULUI a fost publicată în 7 ediţii succesive şi a fost recompensată cu cu Premio del Critica. E vorba de o poveste inspirată de războiul din Iugoslavia, cu atât mai impresionantă cu cât e semnată de o scriitoare din afara spaţiunului balcanic, un roman care o aduce în atenţie pe Ana Mladic, fiica generalului Radko Mladic responsabil de masacrul de la Srebenica. Despre această poveste care surprinde relativitatea ideilor de bine şi de rău, mecanismele psihologice care mobilizează şi legitimează motivaţia de a ucide. Despre acest volum GEORGETA MOARCĂS, de la Facultatea de Litere Braşov a amintit că este un roman extrem de puternic, un roman despre pericolele războiului, urii şi naţionalismului dar şi un roman despre universul balcanic şi al particularităţilor sale. MARIANA SIPOŞ, scriitoare, jurnalistă, traducătoarea romanului Clarei Uson în limba română ne-a povestit despre provocările autoarei în documentarea acestei poveşti, despre alegerea traducerilor pe care le face, bazată exclusiv pe pasiunea pe care i-o trezeşte textul.

I-am invitat pe vizitatori să descopere alţi autori români publicaţi sub sigla Libris Editorial. MARIUS ALBERT NEGUŢ, autorul romanului Îngeri rătăciţi, a adus în atenţia publicului o nouă creaţie INOCENŢA PĂCATULUI, o poveste amplă, complexă şi elegantă dedicată năpăstuiţilor sorţii care se chinuie să răzbată într-o societate aflată în degringoladă, o poveste care va fi pe placul cititorilor lui Henri Charriere sau Hector Malot. LUCIAN CIUCHIŢĂ, un scriitor profesionist care a debutat cu poezii apreciate de Marin Sorescu şi a continuat cu proză poliţistă cu influenţe filosofice, a prezentat publicului cel de-al 8 lea roman intitulat 250 de KM ŞI UN SECOL DE AMINTIRI, un roman simbolic care, în anul centenarului, spune de fapt povestea României ultimului veac.

În apropierea finalului celei de-a treia zi de Târg am avut parte de un moment emoţionant, o dovadă de generozitate şi creativitate. Sub coordonarea DANEI LUPŞA, Preşedintele Asociaţiei Happy Moms, sub sigla editorial a fost publicat volumul TRĂIRI NESPUSE – un proiect colectiv în care au participat mai multe voci feminine talentante precum Iulia Badea Guerite, Andreea Dragomir, Gigi Ghinea, Tatiana Ţîbuleac şi multe altele care au adus în lumină câte o poveste ascunsă din biografia personală, un exerciţiu de autenticitate şi asumare a vulnerabilităţii cu potenţial pilduitor pentru cititori.  Încasările din vânzarea acestui volum vor fi donate unei cauze umanitare.

A urmat un moment inedit în care am prezentat publicului un volum care abordează un gen mai puţin reprezentat în spaţiul editorial: genul aforismelor. VALERIU BUTULESCU a adus în atenţie volumul MACULATOR EXISTENŢIAL, publicat sub sigla Libris Editorial. Reputat dramaturg, poet, eseist, doctor în ştiinţe tehnice, VALERIU BUTULESCU are aforisme publicate în peste 50 de limbi. Fără să fie moralist sau filosof, VALERIU BUTULESCU a ales să-şi culeagă replici date de personajele sale în piesele de teatru compuse pentru a alcătui un original volum de aforisme, multe dintre ele cu mesaj politic.

Ultima lansare a zilei s-a dovedit a fi un eveniment inclusiv pentru echipa Libris. Colegul nostru, IULIAN BĂZĂREA, un scriitor cu două cărţi de poezie la activ şi-a sărbătorit debutul în proză prin lansarea romanului CENUŞA LUMII. E vorba de un roman postapocaliptic, cu personaje morale gri, în care omenirea se străduieşte să supravieţuiască în cele mai vitrege condiţii. E un roman dens în suspans, cu o concepţie grafică de excepţie, un roman care prilejuieşte o experienţă de evadare plăcută pentru orice cititor. Iulian Băzărea ne-a vorbit despre momentul conceperii acestei poveşti, despre elementele de construcţie narativă şi de personaj pentru care a optat şi a  anticipat că urmează să ofere o continuare proiectată în universul narativ pe care l-a alcătuit.

La lăsarea serii, ultimii vizitatori au plecat cu plasele pline de cărţi semnate cu autograf de la autorii prezenţi în Târg şi cu amintiri minunate, după încă o zi densă în lansări şi întâlniri deosebite în cadrul evenimentului care anunţă primăvara culturală la Braşov. Vă aşteptăm şi mâine, la ultima zi a Târgului Internaţional de Carte şi Muzică de la Braşov!

Articol realizat de Sever Gulea.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *