O duminică muzicală şi poetică în ultima zi de Târg

Târgul Internațional de Carte și Muzică de la Brașov s-a întors, prin ediția a XV-a în spațiul întemeietor al evenimentului care aduce bunavestire culturală la poalele Tâmpei: Aula Universității Transilvania. Acest reper arhitectural și cultural al Brașovului a fost, și în ultima zi a Târgului un spațiu căutat de vizitatori, un spațiu în care diversitatea muzicală și de lectură și-a găsit locul sub același acoperiș generos. Duminica Târgului din acest an  a fost o zi dedicată cu precădere artelor performative: muzica clasică, muzica tradițională, muzica folk dar și arta dramatică au ocupat prim planul scenei de evenimente. Desigur, vizitatorii Târgului au avut ocazia să descopere și în această ultimă zi oferta bogată de la standurile expozanților, reducerile și pachetele promoționale, înainte de a se întâlni cu numele sonore ale peisajului cultural contemporan.

Deschiderea celei de-a patra zi de Târg a fost una poetică, în cadrul unei întâlniri în care vizitatorii matinali au avut ocazia să asculte versuri semnate de scriitori braşoveni şi nu numai. Liga Scriitorilor din Braşov condusă de VIORICA POPESCU a prezentat revista literară Ritmuri braşovene iar membrii ei au delectat audienţa cu un recital scurt în care lirismul poeziei a fost completat de armonia instrumentală.

Ca în fiecare an, scena Târgului a fost şi un spaţiu al recompensării celor mai merituoşi copii din Braşov. După ce, în anii trecuţi, elevii studioşi au fost premiaţi pentru volume colective, expoziţii de pictură, anul acesta am găzduit, în colaborare  cu Inspectoratul Şcolar Braşov, Şcoala Gimnazială nr 6 Iacob Mureşianu Braşov, Şcoala Gimnazială Satu Nou Hălchiu decernarea premiilor la Concursul Judeţean VOCABULARY TWISTERS.  Este vorba de un concurs apărut din dorinţa de a oferi copiilor o nouă provocare, o oportunitate de testare a perpicacităţii, atenţiei, o ocazie de a-şi depăşi limitele şi a-şi îmbunătăţi abilităţile de comunicare în limba engleză. Elevii premiaţi au fost aplaudaţi şi au primit diplome pentru performanţele realizate.

Muzica şi rafinamentul au dominat scena în momentele care au urmat, cu ocazia unei duble lansări de carte şi CD.  FAUSTA DIMULESCU (pian), ŞTEFAN NEAGOE (violoncel), LEONA VARVARICHI (viola) sunt interpreţii de pe CD-ul intitulat SONATE, care cuprinde compoziţii din acest gen semnate de Brahms, Berger, Schubert. Sonatele, aşa cum apreciază interpreţii regăsiţi pe CD definesc cu generozitate muzica europeană cultă. Leona Varvarichi a mărturisit că acest CD marchează o prietenie de o viaţă cu ceilalţi instrumentişi şi că includerea lucrărilor lui Berger pe acest material este o expresie a admiraţiei faţă de un mare teoretician al muzicii şi un mare compozitor mai puţin cunoscut, dincolo de cercurile iniţiaţilor. Lucian Neagoe a vorbit despre provocarea de a interpreta sonatele lui Schubert la violoncel. FAUSTA DIMULESCU a lansat, în cadrul aceluiaşi eveniment, volumul IDENTITATE CULTURALĂ EUROPEANĂ: DEZIDERAT SAU REALITATE, o carte împărţită în 4 capitole care discută despre fundamentele unioniste europene: componenta culturală, religioasă şi politică. Este un volum care a fost apreciat de profesorul Oarcea  drept un îndemn spre introspecţie, aprofundare şi altruism.

Am întâmpinat-o cu aplauze pe o universitară cu o experienţă profesională şi de viaţă impresionante. ANCA SÂRGHE, conferenţiar titular la Facultatea de Litere şi Arte a Universităţii Lucian Blaga din Sibiu, care a susţinut cursuri în universităţi prestigioase din lume precum Bordeaux sau Harvard, realizatoare de documentare, a venit la Braşov pentru a lansa volumul AMERICA VISULUI ROMÂNESC (Editura D A S, Sibiu), un volum care reconstituie în reportaje de călătorie un itinerar îndelungat al autoarei în ţara tuturor posibilităţilor de peste ocean, reflectând nu doar particularităţile culturale şi naturale ale spaţiului american ci reconstituind un adevărat istoric al emigraţiei române şi al vieţii comunităţii româneşti de acolo.

Ca în fiecare an, din duminica Târgului nu puteau lipsi interpreţii de folclor românesc. Celebrarea diversităţii în perioada primăverii nu ar fi fost completă fără evidenţierea tradiţiilor autohtone. MARIA LIA BOLOGA, o aristocrată a folclorului românesc care şi-a luat cât se poate de în serios misiunea de interpret şi păstrător al folclorului autentic românesc este o artistă dedicată trup şi suflet promovării muzicii tradiţionale: este o culegătoare de cântece din zona Hârtibaci, de la izvoarele sale şi până la vărsarea în Cibin, o vizionară care cinsteşte memoria strămoşilor printr-o iniţiativă a creării Centrului Cultural Iacob Bologa, chiar în casa în care au locuit înaintaşii ei. MARIA LIA BOLOGA a lansat la Braşov CD-ul Hora Hârtibăcenilor (producător Libris Braşov), un material care, aşa cum a observat profesoara Tudoriţa Albu, valorifică înţelepciunea din Zona Hârtibaciului şi surprinde în doine sau cântece de nuntă viaţa ţăranului autentic, relaţiile din spaţiul rural şi sentimente general umane. Lansarea s-a încheiat cu un recital plin de patos susţinut de MARIA LIA BOLOGA.

Braşovenii au avut ocazia să se întâlnească apoi cu NATY BADEA, cea care în urmă cu câteva luni a lansat volumul de debut SUNT AICI! (Editura Badea Professional Consulting). Producător la Antena 3, sora lui Mircea Badea scrie de mai bine de 10 ani, de când l-a întâlnit pe Aurelian Titu Dumitrescu, ultimul discipol al lui Nichita Stănescu. NATY BADEA a publicat prima carte de poezii în 2017, o carte scrisă în doar câteva luni, o poveste de dragoste criptată în versuri care trebuie trăită nu doar citită. Laurenţiu Ciprian Tudor a celebrat sensibilitatea nemuritoare a femeii surprinsă în cele două volume semnate de Naty Badea, invitându-i pe cititorii să descopere un text curat, de o frumuseţe de cristal. NATY BADEA a amintit că a reuşit să publice în mai puţin de un an două volume de poezii (SUNT AICI, respectiv SUNT ÎNCĂ AICI) care întregesc o singură poveste de dragoste, o poveste despre asumarea sensibilităţii, despre suferinţă şi iertare. Evenimentul s-a încheiat cu o lectură publică şi o sesiune de autografe.

În anul centenarului am primit cu bucurie materialul discografic pregătit de o altă veterană a muzicii populare româneşti, intitulat sugestiv şi optimist TRĂIASCĂ ROMÂNIA. VETA BIRIŞ, o interpretă asociată cu muzica tradiţională culeasă din zona Alba şi muzica patriotică, colindele şi priceasna, a cucerit inimile ascultătorilor cu melodiile sale. Discul lansat la evenimentul care aduce bunavestire culturală la Braşov este inspirat de folclorul bătrânesc dar şi din versurile unor scriitori care au cultivat poezia patriotică, precum George Coşbuc sau Adrian Păunescu, aşa cum ne-a amintit Horia Nilescu, Director Multimedia Libris.  VETA BIRIŞ şi-a mărturisit dragostea pentru România.

La ora prânzului am deschis, pentru braşoveni, marea sală de spectacole de la Aula Sergiu T Chiriacescu a Universităţii Transilvania pentru un spectacol în care recitalul poetic, intensitatea acordurilor de chitară şi vocile memorabile i-au încântat pe vizitatori. Director al Bibliotecii din Alba Iulia, câştigător al concursului Corona Folk Festival, chitarist şi cantautor, SILVAN STÂNCEL e un interpret îndrăzneţ şi exigent care îşi compune singur versurile şi muzica şi care a încântat deja publicul din ţară şi de pe mapamond cu spectacole memorabile şi interactive. Prieten vechi al Târgului Internaţional de Carte şi Muzică de la Braşov, Silvan Stâncel ne-a oferit şi la ediţia a XV-a un recital muzical original.  Recitalul îndrăgitului cantautor a subliniat puterea eliberatoare şi creatoare a muzicii, artistul invitându-ne pe parcursul spectacolului să devenim tot ceea ce dorim.

Ultimul eveniment al zilei a avut loc în aceeaşi sală de spectacole şi s-a dovedit a fi deosebit: un performance convingător. Actriţa româno-canadiană CLAUDIA MOTEA, o artistă cu talent pentru scenă dar şi pentru dramaturgie a fost recompensată pentru activitatea sa cu multiple premii naţionale şi internaţionale: Best Actress, Best Original Script, Best Audience Award la The Theatre Film Festival London Canada, Premiul de Excelenţă la Gala Celebrităţilor. Director al Teatrului Nostrum, preşedintele departamentului Artele Spectacolelor al Uniunii Artiştilor Plastici, CLAUDIA MOTEA a venit la Braşov pentru a susţine un spectacol intitulat PRELUDII ÎN CETATEA SOARELUI. A fost un spectacol de poezie teatrală cu felii de viaţă exprimate liric, un spectacol în care muzica, filmul şi recitalul s-au împletit armonios, într-o reprezentaţie cu ecouri soresciene din care nu au lipsit dialogul cu timpul sau cu divinitatea, exprimat într-o manieră anecdotică, camuflând meditaţii profunde despre finitudine, dragoste şi autenticitate. Performanceul Claudiei Motea s-a încheiat cu mesajul pe care şi Libris l-a propus cititorilor în acest an: respect yourself! Oferă-ţi timp pentru lectură.

Chiar dacă Nicu Alifantis nu a mai putut ajunge la Târg, din cauza unor probleme de sănătate, noul său volum de versuri a fost lansat pe scena Aulei Universităţii Transilvania. MIHAI COSMIN POPESCU, realizatorul emisiunii Omul cu chitara ne-a amintit că Nicu Alifantis rămâne un artist capabil să se reinventeze, un artist inimitabil şi necesar vremurilor pe care le trăim. LAURENŢIU CIPRIAN TUDOR a remarcat faptul că noua carte de poezii semnată Nicu Alifantis şi intitulată 45 DE POEME LA ÎNTÂMPLARE reprezintă o apariţie bornă, un reper care marchează 45 de ani de activitate la înălţime în care fiecare dintre aceşti ani este marcat printr-o compoziţie lirică. În aplauzele sălii am încheiat seria de evenimente din sala de spectacole.

Mihai Cosmin Popescu, Laurenţiu-Ciprian Tudor
Mihai Cosmin Popescu, Laurenţiu-Ciprian Tudor

Au fost zile în care am  descoperit cele mai noi oferte de carte şi muzică într-un spaţiu familiar şi cald. Au fost zile în care ne-am (re)întâlnit cu artişti şi scriitori îndrăgiţi. Au fost zile în care am dat curs curiozităţilor pentru literatura română, pentru autorii debutanţi sau consacraţi.  Au fost zile în care am redescoperit, în anul centenarului României,  frumuseţea istorică şi culturală a Braşovului oglindită în expoziţii şi cărţi despre tradiţiile de la poalele Tâmpei. Au fost zile la Târgul Internaţional de Carte şi Muzică de la Braşov, ediţia a XV-a, o ediţie aniversară desfăşurată în locul în care a început minunata poveste a întâlnirii dintre oameni şi autori, în urmă cu 15 ani: Aula Universităţii Transilvania.  Asociaţia Libris Cultural, Camera de Comerţ şi Industrie Braşov şi Universitatea Transilvania Braşov, susţinuţi de librăria online www.libris.ro şi Automobile Bavaria Braşov mulţumesc tuturor vizitatorilor care au ales să celebreze cultura şi frumosul la evenimentul care a adus, încă o dată, primăvara spirituală în vechiul burg transilvănean.

Ne revedem în 2019, la ediţia a XVI-a a Târgului Internaţional de Carte şi Muzică de la Braşov.

Articol realizat de Sever Gulea.

 

 

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *