Proiecția lunii iulie – Un bărbat și o femeie

Filmul „Un bărbat și o femeie” pare să stea sub înțelepciunea motto-ului „dragostea apare atunci când te aștepți mai puțin”. Aceasta este și premisa principală a capodoperei lui Claude Lelouch, una din cele mai romantice povești din istoria cinematografiei. Apărut în 1966, succesul acestui film a luat prin surprindere pe toată lumea. Spun acest lucru pentru că regizorul francez a fost sfătuit de aproape toată lumea să nu realizeze o astfel de peliculă pentru că vremurile filmelor de dragoste au trecut. Din fericire, Lelouch nu a ascultat aceste voci și a mers pe instinctul său care s-a dovedit a fi câștigător. Datorită succesului său a fost posibilă apariția unor alte pelicule de succes precum „Love story” sau „Grease”.

cinemateca st o iosif
În Parisul anilor `60 dragostea și tristețea plutesc în aer una lângă alta. Aici facem cunoștință cu un bărbat oarecare (Jean-Louis Trintignant) și cu o femeie oarecare (Anouk Aimée) care nu mai așteaptă nimic de la viață. Amândoi sunt văduvi, amândoi au câte un copil – întâmplător sau nu bărbatul un băiețel și femeia o fetiță. În aceste condiții vitrege apare iubirea sinceră și pură. Inițial, cei doi manifestă doar o atracție discretă însă pe măsură ce se întâlnesc mai des – copiii lor merge la aceeași școală – încep să se dezvăluie unul în fața celuilalt și deci implicit în fața noastră, a publicului. Astfel aflăm că pe bărbat îl cheamă Jean-Louis și că acum câțiva ani a participat la cursa de 24 de ore de la Le Mans unde a avut un accident cumplit din care abia a scăpat cu viață. Soția sa însă nu a mai așteptat să vadă dacă își revine sau nu și și-a luat propria viață. Pe femeie o cheamă Anne iar soțul ei, de meserie cascador de film, a murit într-un accident pe un platou de filmare. Iată-i deci pe amândoi temători și vulnerabili în fața unei posibile noi iubiri care se conturează. Idila celor doi îi va purta pe străzile cochete din orașul iubirii dar și pe plajele romantice și nostalgice din Deauville – o stațiune la oceanul Atlantic din nord-vestul Franței și o foarte populară destinație de vacanță pentru parizieni.

„Un bărbat și o femeie” este un film complet. Pe lângă jocul foarte credibil al celor doi actori principali dar și a celor doi copii, pelicula lui Claude Lelouch mai are încă două foarte mari atuuri: imaginea și coloana sonoră. Povestea lui Jean-Louis și a lui Anne are trei tonalități: color, alb-negru și sepia. Cele trei tipuri de imagine sunt folosite intermitent pe parcursul filmului în funcție de întorsăturile pe care idila le ia. Pe lângă spectaculozitatea alternanței de imagini, această tehnică ajută la livrarea mesajului emoțional de pe ecran către spectatori. De asemenea, această tehnică de imagine a fost preluată de mulți cineaști din momentul lansării filmului și până în prezent. Un alt mare câștig al acestui film este coloana sonoră, o linie melodică simplă care beneficiază de acel „cârlig” care se întipărește foarte bine în mintea spectatorului. După cum spuneam, linia melodică este foarte simplă și nu are versuri prea multe sau cel puțin nu versuri concrete. Pe un fundal instrumental liniștitor se aude un murmur pe mai multe voci, atât masculine cât și feminine, ce completează într-un mod excepțional dragostea celor două personaje. Vocile murmurânde se aud mai tare sau mai încet în funcție de poveste. Fără doar și poate, cea mai cunoscută și frumoasă scenă a filmului se petrece pe o plaja pustie din Deauville, din afara sezonului, în ultimele ore ale zilei. Pe această plajă cuprinsă de amurgul zilei și filmată în sepia, cei doi, împreună cu cei doi copii și cu câinele Annei aleargă și se joacă fericiți în timp ce pe fundal se aude celebrul murmurat menționat mai devreme. Această scenă simplă a rămas în conștiința colectivă a publicului tocmai prin această îmbinare perfectă de culoare, muzică și joc actoricesc care transmite celor ce privesc un sentiment special de iubire și liniște interioară; acel sentiment că totul este exact acolo unde trebuie să fie.
Vă așteptăm așadar pe data de 6 iulie 2018, la ora 20:00, la librăria Șt. O. Iosif, la proiecția unui film romantic legendar în regia lui Claude Lelouch: „Un bărbat și o femeie”. Intrarea este liberă.
Articol realizat de Horia Nilescu.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *