Soarele este de partea culturii. Aceasta este concluzia pe care o putem trage când, după atâtea zile răcoroase cu ploaie abundentă, soarele străluceşte deja de două zile deasupra Braşovului. Poate că nu întâmplător, a doua zi cu soare coincide cu a doua zi a Festivalului de Carte şi Muzică care a ajuns la ediţia a şaptea. Şi această zi s-a anuţat plină de lansări de carte care mai de care mai interesante şi de spectacole de muzică de cea mai înaltă calitate.
festival
Prima lansare a zilei a adus în faţa publicului un grup de oameni care luptă  ca Braşovul să aibă în continuare o cultură vie, o cultură literară pe care o veţi regăsi în paginile noului număr al revistei literare „Claviaturi”. Domnul George Echim, avocat, poet şi folclorist, este motorul din spatele acestei reviste, iar astăzi s-a aflat în zona de evenimente pentru a vorbi despre proiectul său de suflet. Domnul Echim a vorbit despre începuturile revistei şi de ambiţiile pe care aceasta şi le propune pe viitor.
claviaturi
O parte din grupul de oameni minunaţi şi talentaţi ce ne-au încântat în prima seară cu spectacolul dedicat centenarului Marii Uniri, s-au întors şi astăzi pentru o dublă lansare de carte. Este vorba de cărţile „Isteismul. De la şcoala Peripatetică la Globalizare”, la editura Favorit, şi „Zâna şi Viaţa”, la editura Arfeana. Ambele volume sunt semnate de către inginerul, inventatorul şi nu în ultimul rând scriitorul Nicolae Vasile. După laudatio excelent structurat de avocatul şi prietenul George Vlaicu, domnul Nicolae Vasile a vorbit despre ambele cărţi în termenii specifici fiecăreia. Despre prima carte a ţinut să precizeze celor prezenţi că aproape toată filosofia occidentală are la bază ideile lui Socrate. Chiar şi pragmatismul american are la bază idealismul german şi filosofia Greciei antice. A doua carte este o felie desprinsă din viaţa autorului povestind despre experienţa sa teatrală alături de regretatul Alecu Croitoru şi actriţa, sau zâna aşa cum este ea supranumită în carte, Claudia Motea. Aceasta din urmă a luat cuvântul având numai cuvinte de laude la adresa autorului şi a experienţelor artistice împărtăşite.

claudia motea
Claudia Motea

Următoarele lansări au aparţinut autorilor Libris Editorial. Prima pe listă a fost doamna Ana Maria Barbu care a venit în Piaţa Sfatului pentru a lansa volumul  de poezii „Colocviul statuilor”. Antevorbitorii, scriitorii Mircea Brenciu şi Mircea Doreanu, au apreciat poeziile sincere, venite din suflet, în care metafora lasă loc cuvintelor simple, venite din inimă pentru inimile cititorilor. Doamna Barbu a mărturisit că ar fi preferat, poate, ca lansarea cărţii dânsei să aibă loc într-un salon de carte sau o bibliotecă, dar gândindu-se mai mult la acest aspect şi-a dat seama că a recita poezii în inima oraşului dânsei iubit este exact ce şi-a dorit. Lansarea s-a încheiat cu un scurt moment recitativ din volumul „Colocviul statuilor”.
colocviul statuilor
A urmat lansarea unui alt volum de poezii intitulat „Terrarium” aparţinând domnului Mircea Doreanu. Poeziile inedite ale acestuia au dat o culoare bine nuanţată aleii cărţii şi spaţiului de evenimente, spre deliciul celor prezenţi.
Am schimbat direcţia către proză şi ne-am îndreptat atenţia către cel mai nou roman semnat de Alex Maroiu, şi anume, „Minciună şi trădare”. Cartea domnului Maroiu ne oferă o proză aparte care prinde cititorul încă din primele pagini prin complexitatea personajelor şi naraţiunea excelent structurată.
minciuna si tradare
Am schimbat din nou macazul pentru următoarea lansare când am păşit pe tărâmul picturii. La orele amiezii ne-am dat întâlnire cu pictoriţa Braşovului, doamna Aurelia Stoie Mărginean. După ce ne-a purtat prin Cipru şi China, doamna Mărginean ne-a propus de această dată un periplu turistic prin propriul oraş. Albumul „Peisaje din Braşov” a fost lansat chiar în inima oraşului nostru drag. Doamna profesoară Steluţa Suciu Pestrea a vorbit extrem de elogios la adresa doamnei Mărginean considerând, pe bună dreptate, că aceasta urmează calea deschisă de Ştefan Mironescu, poetul în imagini al cartierului Şchei. Doamna profesoară şi-a mai exprimat bucuria că pictoriţa noastră nu s-a rezumat la zona istorică ci a suprins cu pensula sa şi zonele mai puţin cunoscute ale oraşului cum ar fi cartierele industriale. Doamna Stoe Mărginean şi-a exprimat bucuria de a lansa un asemenea album chiar în inima oraşului. A mărturisit că a petrecut ani de zile bătând la pas oraşul ajungând să cunoască fiecare poartă, fiecare fereastră, chiar şi fiecare groapă din drum. A mai mărturisit că evocarea zonelor industriale a fost cât se poate de intenţionată dorind ca lumea să cunoască, prin intermediul acestui album, tot oraşul Braşov în toată splendoarea lui.

festival

După o scurtă pauză am reluat lansările într-o companie cât se poate de selectă. La zona de evenimente a venit psihologul Niculina Gheorghiţă. Aceasta nu a venit singură, ci cu cele mai recente produse ale sale; este vorba de trei audiobookuri care cu siguranţă vor face mult bine ascultătorilor: „Cum să ne creăm realitatea”, „Reuşită şi succes” şi „Conectarea cu Sinele Divin”. Psihologul, consilierul psihospiritual, terapeutul licenţiat expert Bowen (nivel master) Niculina Gheorghiţă nu va abandona niciodată crezul ei şi anume că „bucuria este măsura reală a sănătăţii radiante” şi pe această cale a mers şi acum când a făcut o scurtă prezentare celor prezenţi asupra conţinutului lucrărilor sale. Aceasta a evidenţiat cât de importantă este puterea prezentului în viaţa omului dar mai ales cât de mult influenţează starea noastră de spirit cele ce se petrec în jurul nostru. Plecând de la o teorie relativ simplă şi anume că pozitivismul sau negativismul gândurilor noastre atrage lucrurile pozitive sau negative din viaţa noastră, celebra terapeută a încercat să descreţească frunţi şi să deschidă minţi către o viaţă frumoasă, echilibrată şi plină de succes.
niculina gheorghita
Pe măsură ce orele s-au scurs spre apusul zilei pe scena principală a festivalului au început să îşi facă apariţia artiştii. Primul a fost carismaticul Ricardo Caria, un portughez iremediabil îndrăgostit de România. Ricardo a venit în România la vârsta de 25 de ani printr-o ofertă de muncă la o companie multinaţională. Deşi meseria lui nu este acea de cântăreţ, Ricardo este înzestrat cu o voce extraordinară. Acest talent i-a fost recunoscut de către juriul de la Vocea României, emisiune la care a participat acum câţiva ani şi unde a făcut o figură foarte frumoasă. De atunci, Ricardo găseşte energia necesară de a-şi echilibra viaţa profesională cu viaţa artistică dar şi cu cea personală. Abordând un repertoriu extrem de divers, de la fado şi latino până la muzică uşoară românească, Ricardo Caria a făcut show pentru cei din Piaţa Sfatului părăsind scena în aplauzele acestora.
ricardo caria
Următorul moment a avut o dublă valenţă şi anume de lansare de carte şi minirecital avându-l în prim-plan pe îndrăgitul cantautor şi primar al comunei Band, Mircea Rusu. Cartea domnului Rusu, „Lumea din mine”  este o mărturie sinceră a vieţii trăite de acesta şi a persoanelor întâlnite. În cazul cărţii domnului Rusu putem spune că aceasta este rezultatul tuturor întâlnirilor importante din viaţa sa cu oameni remarcabili şi mai puţin remarcabili, dar care l-au influenţat într-un fel sau altul.
mircea rusu
Folk s-a auzit şi în continuare pe scena celei de-a şaptea ediţii a Festivalului de Carte şi Muzică. De data aceasta muzica a răsunat din chitara unei legende a genului: maestrul Ducu Bertzi. În Piaţa Sfatului au răsunat armonios: „Floare de colţ”, „Când s-o-mpăţit norocu”, „Suflet fără chei” sau „Dragu-mi-i la veselie”. Publicul l-a primit pe Ducu Bertzi cu aplauze şi urale dorindu-şi ca momentele acestuia pe scenă să nu se încheie niciodată. Îndrăgitul cântăreţ nu s-a lăsat mai prejos oferindu-le acestora un regal de muzică de folk cu multe mulţumiri şi bisuri.
Ducu Bertzi
Am continuat seria spectacolelor noastre cu un recital aşa cum numai Magda Puskas ştie să facă. Mereu cu zâmbetul pe buze, mereu gata să facă show, cantautoarea care a făcut istorie cu Cenaclul Flacăra si grupul Partaj a luat scena cu asalt aducând bucurie în sufletul ascultătorilor. Alături de ea s-a aflat excepţionalul chitarist Rareş Suciu care a ţinut hangul, notă cu notă, nebuniei frumoase pornite de Magda Puskas pe scena de la Braşov. În Piaţa Sfatului au răsunat la fel de proaspete ca prima oară piese precum „La o cană cu vin”, „În seara asta mamă lumea e a mea”, „Colindul gutuii din geam”, „Şi totuşi iubirea” şi un cover inedit după piesa lui Ştefan Hruşcă „Bieţi lampagii”.
magda puskas

Pe scenă a urmat un prieten vechi al Libris şi anume cantautorul Silvan Stâncel. Despre Silvan Stâncel s-ar putea spune foarte multe: că este managerul Bibliotecii Judeţene „Lucian Blaga” din Alba Iulia, că este fondatorul şi organizatorul Acustic Live Festival de la Reghin, că este fondatorul taberei de chitară „Acustic Live Camp” unde este şi profesor principal, că a participat la multe festivaluri naţionale şi internaţionale unde a obţinut numeroase premii şi distincţii ş.a.m.d. Ce este de apreciat şi admirat la acest artist complet este faptul că oriunde merge, îşi cântă propriile compoziţii refuzând să meargă pe drumul sigur şi bătătorit al coverurilor sau al repertoriul de chitară clasică. Ar fi putut să îşi facă un renume ca un virtuoz al muzicii lui Rodrigo, Albenz sau De Falla, dar în schimb a ales să prezinte publicului său material 100% original şi aceasta s-a dovedit o formulă extrem de câştigătoare.
silvan stancel
Seara s-a încheiat cum nu se poate mai bine pentru iubitorii muzicii din Piaţa Sfatului. Pe scenă a urcat Nicu Alifantis alături de trupa Zan. Nicu Alifantis nu a venit doar pentru recital, el a venit la Braşov să îşi prezinte noul său disc „Ţara de unde vin”, o colecţie de reorchestrări a pieselor sale cu tentă patriotică lansate de-a lungul carierei sale. Realizat în condiţii de sunet şi grafică excepţionale, discul a avut o cerere enormă încă de dinainte de a fi lansat. Acum în sfârşit el a ajuns la Braşov, iar Nicu Alifantis a fost mai mult decât bucuros să le ofere celor prezenţi mostre din materialul său. Publicul a cântat alături de legendarul cantautor cerându-i piesă după piesă, refren după refren. Nimic nu poate fi mai onorant pentru un artist decât să auzi o piaţă întreagă scandându-ţi numele şi cântăndu-ţi piesele notă cu notă.
nicu alifantis
A fost o zi şi o seară pe care nu o vom uita prea curând; de fapt nu ne dorim ca acest lucru să se întâmple niciodată pentru a şti o veşnicie că în Piaţa Sfatului, în cea de-a doua zi a Festivalului de Carte şi Muzică, s-au întâmplat bucurii de nedescris în cuvinte.

Articol realizat de Horia Nilescu.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *