Lansările se ţin lant, iar muzica întregeşte povestea

Soarele ţine cu noi şi în cea de-a treia zi a Festivalului de Carte şi Muzică, ajuns la ediţia a şaptea. Şi în această zi, programul s-a anunţat cel puţin la fel de interesant ca în cele precedente.
festival
Primele două lansări ale zilei au stat sub semnul Libris Editorial. Pentru început am lansat cartea domnului Dumitru Nicodim Romar „Simfonia 666”. Acesta a prezentat publicului cartea sa care ne vorbeşte despre istoria zbuciumată a ţării noastre din perioada comunismului din perspectiva „celuilalt”, a omului simplu care trăieşte fără să aibă aspiraţii eroice ci doar dorinţa unui trai liniştit.
romar nicodim
A urmat o carte de poezie scrisă de Veronica Cozma intitulată „Muguri de poezie”. Beneficiind de nişte ilustraţii inedite realizate de Anda Ansheen, cartea este o încântare pentru cei ce iubesc versul clasic care merge direct în inima cititorilor.
lansare de carte
A urmat o întâlnire specială cu doamna Victoria Furcoiu, autoare a mai multe cărţi de copii. Doamna Furcoiu a citit poveştile sale în versuri, spre deliciul celor prezenţi. Printre poveştile citite s-a aflat şi o poezie pe numele de „Vulpea păcălită de urs”, un exerciţiu de imaginaţie al autoarei în care ursul se răzbună pe vulpe pentru păcăleala pe care aceasta o face în povestea clasică a lui Ion Creangă.
lansare de carte
Aproape de ora prânzului, ne-am îndreptat atenţia către scena principală acolo unde am avut oaspeţi de seamă veniţi tocmai de la Londra. Este vorba de Trinity Symphony Orchestra, o orchestră simfonică formată din copii şi adolescenţi înfiinţată în sudul capitalei engleze. Acest concept sprijină Fundaţia de Caritate Hospice Casa Speranţei, fundaţie ce îşi are sediul la noi în oraş. Orchestra, condusă de către Liz Reagan şi Cristian Perşinaru, a propus publicului braşovean un repertoriu format din „Uvertura carnval” de Antonin Dvorak, „Romanţă în Fa Major pentru vioară şi orchestră” de Ludwig Van Beethoven şi ultima parte din „Simfonia Nr. 9” din nou de Antonin Dvorak.

Înapoi la zona de evenimente am regăsit-o pe doamna Viorica Popescu, care a organizat tradiţionala întâlnire anuală a Ligii Scriitorilor. În cadrul acestei întâlniri s-a discutat despre literatură, s-au citit poezii şi s-au lansat cele mai recente titluri editoriale ale membrilor ligii.

A urmat un moment in memoriam. Ne-am adus aminte cu toţii de regretatul Octavian Bozîntan alături de Dana Brânzei, Dan Năstase şi actriţa Claudia Motea. S-a vorbit foarte mult despre carisma extraordinară a lui Octavian Bozîntan şi despre cele două cărţi ale sale, scoase de Libris Editorial, „Ziua iluziei” şi „Hanul păcătoşilor”.

A venit apoi un prilej excelent pentru o dezbatere sociologică şi geo-politică în acelaşi timp. Acest prilej a fost lansarea cărţii domnului Dan Dungaciu „Nihil obstat. Elemente pentru o teorie a naţiunii şi naţionalismului”. S-a vorbit intens despre problema migraţiei, despre criza mondială de identitate dar mai ales despre felul cum centenarul României este perceput de către cei cu puterea în mână.

Următorul moment a fost dedicat debutanţilor căci, până la urmă, aceştia sunt viitorul literaturii. La masa de lansări s-au aflat Mădălina Rusescu („Călătorie în abis”), Bogdan Ispas („Fiicele lunii – Regina de cleştar) şi Elena Militaru („Vinovatul”). Cei trei autori au vorbit despre experienţele personale care au dus la naşterea cărţilor lor de debut.
lansare de carte
A urmat o lansare sub egida editurii Tritonic şi anume cartea „Poarta stelară”, scrisă de Rodica Bretin. Cartea este al doilea volum din seria „Protectorii” şi propune cititorilor genul fantasy ca şi gen serios de literatură. Rodica Bretin este un puternic susţinător al genului şi de aceea promovarea lui, şi prin cartea dânsei, este foarte importantă pentru ea.
festival de carte
Întâlnirea mult aşteptată cu scriitorii Libris Editorial, a avut loc pe la orele amiezii. La zona de evenimente au venit să stea de vorbă cu publicul, dar şi între ei, cei mai mari autori publicaţi de către Libris Editorial. Evident că nici unul dintre ei nu a venit singur ci cu volumele lor mult iubite de către public. Este vorba de Lucian Ciuchiţă („250 de kilometri şi un secol de amintiri”), Marius Albert Neguţ („Îngeri rătăciţi” şi „Inocenţa păcatului”), Cezar Pârlog („Ce mult te-am iubit”), Cosmin Neidoni („Viaţa la 40 de ani”), Laurenţiu-Ciprian Tudor („Licantropia poftei. Poemele vârstei de mijloc”) şi Adrian Lesenciuc („Cimitirul eroilor”). Fiecare dintre aceştia au vorbit despre cărţile proprii dar şi despre experienţa de a fi scriitor şi arta de a povesti. În mod evident, fiecare a adus argumente pentru ca aceste cărţi să fie citite de câţi mai mulţi oameni.

O dezbatere extrem de interesantă a urmat în Piaţa Sfatului. Dezbaterile de orice fel sunt în general un punct de atracţie pentru public, însă o dezbatere literară pe tema „Romane poliţiste, lumi fantasy, oraşe cât se poate de reale”. Alături de moderatoarea Iulia Badea Gueritee s-au aflat autorii Teodora Matei, Anamaria Ionescu, Bogdan Hrib, Raymond Clarinard, Nicole Duţu şi Iulian Băzărea. Fiecare dintre aceşti autori şi-au plasat scriiturile în oraşe, reale sau nu, pe care le-au povestit până la cel mai mic detaliu. Fie că vorbim de Bucureşti, Braşov, Ploieşti, Copenhaga, Kiev sau Horgund (oraşul inventat în totalitate de Iulian Băzărea pentru romanul său post-apocaliptic), toate au un farmec aparte care ascunde uneori, de ochiul turistului sau al trecătorului obişnuit, mici bijuterii, cotloane ascunse, detalii fascinante pe care poate doar autorii l-au sesizat. Fiecare dintre ei povesteşte o istorie personală a oraşului respectiv integrându-l astfel aproape ca un personaj principal în ţesătura narativă a poveştii.

Din păcate nu am scăpat fără nici o repriză de ploaie însă vestea bună a fost că aceasta a început exact când dezbaterea s-a terminat şi s-a luat o pauză de la evenimente. Norii s-au risipit când nu se putea mai bine, adică cu ocazia lansării cărţii „Protocol şi etichetă diplomatice” de Ioana Vârsta, de la editura C.H. Beck. Invitaţii lansării au fost prof. univ. dr. Flaviu Balaş, prof. univ. dr. pr. Stelian Manolache, prof. univ. dr. Nasty Vlădoiu şi ambasadorul Gabriel Micu. Multe subiecte juridice apăsătoare pentru societatea noastră au fost atinse precum şi subiecte de interes internaţional în special privind rolul diplomatic al ţării noastre peste hotare.

Odată cu lăsarea serii, muzica a răsunat din nou pe scena din Piaţa Sfatului. Prima pe scenă în cea de-a treia zi a Festivalului de Carte şi Muzică a fost trupa de folk alternativ Ţapinarii. Luându-şi numele după excepţionalul film de debut al regizorului Ioan Cărmăzan, Cosmin Covei ş Adrian Tănase au fondat trupa Ţapinarii în 2001 şi de-atunci şi-au făcut o carieră din a fi „altfel”. Cei doi ţapinari au încercat în toţi aceşti ani să se ferească de clişee, grandomanie sau ifose de vedetă. De la tradiţionala lor formulă de salut „Bine v-am găsit stimaţi intelectuali”, trecând prin piese celebre precum „Sunt fericit” sau „Unde eşti” şi până la finalul concertului, duo-ul a smuls aplauzele dar şi râsul sănătos al celor din public cu glumele şi ironiile specifice ce însoţesc fiecare cântec al lor.
tapinarii
Trupa care a încheiat seara poartă numele de Vama iar solistul ei vocal poartă numele de Tudor Chirilă. Formaţia a electrizat scena şi seara cu cântecele care au făcut-o atât de populară de-a-lungul atâtor ani. În frunte cu Tudor Chirilă, care demult nu mai este un simplu cântăreţ ci şi actor/formator de opinie şi liderul unei generaţii care l-au urmat în crezul său, trupa Vama a oferit fanilor exact ce au aşteptat şi ceva în plus. „Vara asta”, „Vama Veche” sau „Perfect fără tine” au răsunat în Piaţa Sfatului iar fanii prezenţi au fost mai mult decât bucuroşi să cânte alături de artiştii lor preferaţi.

VAMA

Articol realizat de Horia Nilescu.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *