Stiţi deja: dacă e duminică e timpul ca folclorul românesc să strălucească pe scena de la Festivalul de Carte şi Muzică. Într-un an aşa important precum 2018, nu se putea că această zi să nu fie dedicată centenarului Marii Uniri. Tocmai de la Tg. Mureş a venit „Ansamblul Mureşul” cu un spectacol extraordinar dedicat centenarului şi intitulat „Să cinstim glia străbună”. Scena din Piaţa Sfatului a găzduit dansuri, cântece şi obiceiuri din toate zonele istorice ale ţării. Pe lângă talentaţii dansatori ai ansamblului, pe scenă au fost prezente şi doamnele de cântec ale acestuia: Leontina Pop, Dorina Oprea, Dorina Grad şi Maria Sântean Faghiura. Acestea au încântat publicul cu cântece menite să amintească sau să reamintească de frumuseţea uitată a vieţii de român.
ansamblul muresul
În continuare pe scenă au urcat cei de la Ansamblul Măgura Codlea, conduşi de Angela şi Florin Drăguşin. Talentatul ansamblu a oferit publicului un regal de dans şi în plus o mostră a unui obicei străbun din aceste locuri şi anume obiceiul secerişului.
ansamblul magura
Pe scenă a urcat mai apoi Ioana Bozga care s-a fălit cu ultimul ei produs muzical „Dacă eu nu aş cânta”. Susţinută frenetic de cei din public Ioana Bozga le-a oferit o mostră a noului album interpretând câteva cântece şi zânind cu drag şi voie bună.
ioana bozga
Ziua de folclor s-a încheiat cu un recital marca Rodica Stan. Simpatica şi binecunoscuta interpretă şi-a adus cântecele vesele în Piaţa Sfatului şi a adus zâmbetul pe buzele tuturor dar şi energia în picioarele lor căci pe o asemenea muzică nu se poate sta în loc.
rodica stan
În ritm de muzică tradiţională românească ne-am despărţit şi de cea de-a şaptea ediţie a Festivalului de Carte şi Muzică. Puţină nostalgie ne încearcă inevitabil atunci când ne gândim la toate clipele frumoase petrecute în aceste patru zile cu cărţi excelente şi muzică pe măsură. Cu toate acestea un zâmbet se iveşte pe faţa tuturor atunci când ne gândim că ne vom revedea în vara lui 2019 cu cea de-a opta ediţie de festival cel puţin la fel de reuşită. Vă mulţumim şi vă urăm spor la lectură!

Articol realizat de Horia Nilescu.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *