Promisiunile se respectă întotdeauna. La sfârşitul celei de-a şasea ediţie a Festivalului de Carte şi Muzică, am făcut o promisiune publicului prezent în a ne întoarce şi în 2018 alături de braşoveni. Iată-ne deci în luna iulie a anului 2018, un an foarte important pentru români care marchează veacul scurs de la Marea Unire. A început deci cea de-a şaptea ediţie a Festivalului de Carte şi Muzică Libris de la Braşov. Editurile au răspuns pozitiv şi anul acesta şi au ajutat organizatorii să insufle viaţă culturală în Piaţa Sfatului dând naştere, pentru al şaptelea an la rând, Aleii Cărţilor.
festival
Sub semnul centenarului a stat şi deschiderea oficială a Festivalului nostru care a avut invitaţi de marcă, ca în fiecare an de altfel. Festivalul este organizat de Asociația Libris Cultural Brașov și Primăria Municipiului Brașov, co-finanțator al proiectului. Primăria Municipiului Brașov, prin domnul Primar George Scripcaru, domnul vice-primar Mihai Costel, doamna Director Cecilia Doiciu și toți ceilalți implicați în susținerea culturii locale, aduce un gir important privind valoarea Festivalului special creat pentru locuitorii orașului nostru și nu numai.

Conform tradiţiei, evenimentul a fost deschis de către scriitorul Doru Munteanu care a vorbit despre semnificaţia acestei mari sărbători şi despre impactul pe care îl are ea asupra publicului iubitor de carte şi de istorie.

Au mai luat cuvântul domnul vice-primar Mihai Costel, doamna secretar al Camerei de Comerţ şi Industrie Adriana Ispas şi domnul preşedinte al Uniunii Scriitorilor Filiala Braşov Adrian Lesenciuc. Şi dânşii au vorbit despre cum acest Festival a contribuit la construirea unei faţade culturale a oraşului nostru şi cum instituţiile pe care dânşii le reprezintă sunt mai mult decât bucuroase să susţină astfel de manifestaţii care nu pot aduce decât plusuri imaginii cetăţii Braşovului. Domnul Lesenciuc şi-a exprimat chiar dorinţa ca poate de la a 10-ea ediţie încolo Piaţa Sfatului să se transforme în Piaţa Cărţilor.
Ultimul cuvânt l-a avut Preşedintele Grupului de Firme Libris, domnul Virgil Oniţă care a ţinut să mulţumească Primăriei Braşov pentru sprijin, editorilor pentru prezenţă şi publicului pentru dragostea de cultură pe care a arătat-o ani de-a rândul. Domnul Oniţă a vorbit şi despre rolul important şi frumos pe care centenarul îl are în inima Festivalului dar mai ales în inima românilor.

Virgil Oniţă
Virgil Oniţă

Tot despre centenar a fost vorba şi în prima lansare a zilei. Această lansare a avut în prim-plan re-editarea unei cărţi cu un titlu extrem de sugestiv şi anume „Ardealul, pământ românesc” de Milton G. Lehrer. Alături de Dana Anghelescu, director Libris Editorial, a stat domnul general Boris Popescu. Acesta a pus în context atât Marea Unire din 1918 cât şi slăbiciunile din conducerea ţării din 1945 ce au dus la pierderea a două teritorii (Basarabia şi Bucovina de Nord) fără a se trage măcar un singur cartuş. Statele mici îşi pot pierde dreptul istoric cutumiar dacă nu au forţă şi verticalitate – un exemplu elocvent este Kosovo, un teritoriu istoric sârbesc revendicat de comunitatea albaneză din zonă. Din cauza slăbiciunii şi erorii de conducere astfel de state vor dispărea şi se vor transforma în guvernorate sub tutela marilor puteri.

Boris Popescu
Boris Popescu

Lansările istorice au continuat cu o lansare inedită a unui album ce ne invită să descoperim o altă faţă a Reginei Maria, una umană, sentimentală. Albumul se numeşte „Regina Maria. Flori de portocal” şi a fost realizat de Mihaela Simina cu ajutorul ilustratoarei Carina Pănculescu. Mihaela Simina, absolventă a Facultăţii de Istorie, autoare a două cărţi („Maria a României” şi „Mihai I al României”) alături de Adrian Cioroianu şi realizatoare a emisiunii „Accent pe istorie” la Radio France International România, Dilema Veche şi revista Historia. Autoarea a ţinut să îşi exprime convingerea că reginei i-ar fi făcut o mare plăcere să participe la astfel de festivaluri culturale unde cu siguranţă ar fi atras un public numeros. Mai multe a îndemnat publicul să descopere.

Mihaela Simina
Mihaela Simina

Până la următoarea lansare cei de la Agerpres au făcut publică invitaţia spre vizitarea vernisajului „România: Evoluţie – 100” şi vizionarea gratuită a proiecţiei de film documentar „Marea Unire – România, la 100 de ani”.

Orice oraş are un scriitor emblemă care reprezintă interfaţa culturală a acestuia. Braşovul îl are pe marele Doru Munteanu. Pe lângă scriitor, pe cartea sa de vizită ar mai putea sta scris Preşedinte al Uniunii Scriitorilor, Filiala Braşov dar şi director al revistei culturale „Astra”. Alături de domnul Adrian Lesenciuc, scriitorul a revizitat romanul său de debut „Duminica Mare”. Acest lucru nu a fost întâmplător întrucât subiectul acestui roman vizează Marea Unire integrându-se perfect în tematica centenarului propusă de această ediţie a Festivalului de Carte şi Muzică Libris Braşov. Domnul Lesenciuc a vorbit despre rolul important pe care literatura îl are în propunerea unei istorii sincere dar şi personale; istorie văzută prin ochii unui erou aparent şters care nu este desprins din filmele de acţiune americane dar care dă dovadă de toate calităţile ce contează cu adevărat în viaţă: demnitate, curaj şi aşa mai departe. Domnul Munteanu şi-a amintit de vremurile anilor 80 când opera sa a fost supusă cenzurii dar şi când literatura sa a prins contur în peisajul cultural al ţării şi în conştiinţa colectivă a cititorilor.

Doru Munteanu
Doru Munteanu

A urmat lansarea unui volum de debut inedit semnat de către tânăra poetă Livia Mihai. Aceasta a venit în faţa publicului braşovean cu volumul său intitulat „Câinii”, volum care conform spuselor sale poate fi confundat cu un jurnal poetic dar care de fapt este o colecţie ce disecă condiţia umană până la cele mai mici amănunte.

Livia Mihai
Livia Mihai

Ca în fiecare an, Filiala Braşov a Uniunii Scriitorilor a acordat premii autorilor importanţi ai contemporaneităţii. Astfel, domnul preşedinte Lesenciuc, împreună cu juriul prezidat de scriitorul Ionel Simota, a acordat premiul de debut scriitoarelor Lăcrămioara Stoe şi Naty Badea – ambele cu volume de poezie. Premiul „Cartea anului” a fost împărţit între poeţii Laurenţiu – Ciprian Tudor, cu al său volum „Licantropia poftei”, şi Nicolae Oprişan, autorul volumului „Paradoxuri de ocazie”. Premiul „Opera Omnia” a fost acordat absolut binemeritat părintelui Vasile Oltean, un autor preocupat ca niciun altul de evidenţierea istoriei locale spre cunoaştere şi popularizare.
festival
Am continuat lansările cu revista de cultură şi educaţie patriotică, de cinstire a eroilor neamului: „Braşovul şi Eroii Neamului Românesc” nr.1/2018. Cu prilejul acestei lansări, a luat cuvântul locotenent–colonel Nicolae Uskai, redactor-şef. Acesta a insistat asupra faptului că e important pentru un popor să-şi cunoască istoria şi este la fel de important de ştiut că nu numai militarii pot fi eroi.

De la Săcele a venit profesorul Liviu Nicolae Dârjan cu a sa carte „La (ne)uitarea privirilor din jur”. Alături de doamna profesor Viorica Popescu, autorul a dezbătut situaţia culturii zilelor noastre dar şi eforturile oamenilor de a conserva tradiţia romnânească pură şi nealterată. La finalul lansării privirile s-au îndreptat către scena mare unde a avut loc un mini-recital de folclor în compania formaţiei „Zestrea săceleană”. Din repertoriul acestora nu au lipsit: Brâul, Breaza, Crihalma sau Alunelu.

Liviu Nicolae Dârjan
Liviu Nicolae Dârjan

După deliciul muzical oferit de cei de la „Zestrea săceleană”, ne-am reîndreptat atenţia către zona de lansări unde ne-am întâlnit cu Adelina Cristiana Bălan şi al său volum de versuri „Nouăesprezece căutări”. Deşi o împătimită a prozei, autoarea a venit astăzi în faţa publicului cu un volum de poezie pe care ea o consideră emoţie pură. Spre deosebire de proză, unde zăboveşte foarte mult timp asupra fiecărui cuvânt, atunci când lucrează la poezii, autoarea simte că totul vine mai uşor pentru că vine din suflet. Astfel se confirmă teoria care susține faptul că lirismul este intrinsec spiritului uman.

Lansările de carte au continuat cu patru volume scoase de editura „Zodia Fecioarei”. Cele patru volume prezentate sunt: „Unirea face puterea” şi „Cărările sufletului” de Elena Armenescu, „O fată magică” de Carmela Boila Gocker şi „Poeme, pagini şi alte scrieri” de Mona Vâlceanu. Autoarele şi-au arătat recunoştinţa faţă de publicul prezent şi l-au răsplătit printr-o amplă sesiune recitativă în care poezia a dominat atmosfera.

Seara s-a încheiat tot sub semnul centenarului. Am avut parte de două momente emoţionante ce au avut menirea să trezească sau să retrezească sentimentul patriotic în fiecare dintre noi. Pentru început am fost martorii „Spectacolului extraordinar dedicat centenarului Marii Uniri: România 100 – Suflet românesc”. Dorința creatorilor a fost de a surprinde frământările specifice celor trei mari zone istorice românești, Moldova (Dana Pancu), Țara Românească (Claudia Motea) și Ardealul (Liviu Pancu, cel care a semnat și scenariul și regia) printr-o transpunere scenică de excepție. Zonele istorice vorbesc în versuri despre frumusețea casei lor ca un părinte mândru de copiii lui. Unirea caselor ,,frământate de timp” devine astfel o naturală și necesară apropiere, ca ai lor copii să nu mai rătăcească în lumi străine, fără de întoarcere la vatra strămoșească. Mișcarea scenică surprinde în forme stilizate obiceiuri și preocupări, dovedite în final comune, ale spiritului românesc. Două actrițe (Claudia Motea și Dana Pancu) și un actor (Liviu Pancu) au călătorit cu spectatorii într-o formulă ritualică, accesând simboluri puternice ale spiritualității poporului român într-o scenografie sugerată prin video-proiecții și o mișcare scenică plasată într-un ceas de taină peste Munții Carpați unde se vorbește aceeași limbă, a sufletului. Relația dintre cei trei actori este considerată, pe buna dreptate, un factor foarte important în succesul acestui proiect. Nimic un poate fi mai încântător pentru ochiul unui privitor de spectacole decât magia chimiei dintre personajele ce se desfășoară în fața sa și-l fac să își suspende credința în lumea palpabilă pentru o perioadă de timp. Spectacolul a culminat cu ridicarea unei replici a coloanei infinitului de către românii prezenţi pe scenă.

festival

A urmat proiecţia filmului „Iubire seculară de român”. Proiecţia a fost precedată de multiple intervenţii din partea celor ce au vrut să îi aducă un ultim omagiu maestrului Alecu Croitoru: actriţa Claudia Motea, Comandorul Alexandru Leaua (directorul trustului de presă al armatei), Locotenent-colonel Cornel Mituţ (directorul studioului cinematografic al armatei), domnul profesor Adrian Leonte (scenarist), scriitorul, inginerul şi inventatorul Nicolae Vasile, avocatul George Vlaicu şi domnul profesor doctor Florin Gioroc (autorul coloanei sonore al filmelor lui Alecu Croitoru şi regizor de sunet pentru aceleaşi filme). După discursurile încărcate de însemnătate şi emoţie ale acestora, domnul Virgil Oniţă (managerul grupului de firme Libris) a înmânat diplome simbolice pentru a certifica implicarea acestora în acest proiect minunat ce a prins viață la Festival.

festival

Filmul „Iubire seculară de român” este un film documentar-istoric compus din două părţi. „Baladă pentru independență” este un scurt-metraj cât se poate de artistic în sensul propriu al cuvântului. El comemorează victoriile ostașilor români în lupta lor pentru independență din anul 1877 prin intermediul operelor unor mari pictori ai țării noastre: Nicolae Grigorescu, Sava Henția, Carol Popp Satmari, George Demetrescu Mirea, Oscar Obedeanu și Ștefan Luchian. Tablourile lor sunt mărturii indiscutabile care surprind perfect starea de spirit a celor ce au luptat pentru independența neamului. „Viață dăruindu-le” reprezintă munca titanică a regizorului de a prezenta cât mai bine și mai valid din punct de vedere istoric faptele de vitejie arătate de soldații români între anii 1916 – 1918. Documentarea și căutarea unor imagini de arhivă ale vremurilor reprezintă punctul forte al acestui material.

Articol realizat de Horia Nilescu.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *