Proiecția lunii ianuarie – Cuibul de viespi

La mulți ani 2019! Păstrând tradiția, vom începe noul an de cinematecă cu un film românesc. În acest an a venit rândul unui film autohton clasic din cele mai bune motive: „Cuibul de viespi”. Filmul a apărut în 1987 și are o distribuție de excepție: Tamara Buciuceanu-Botez, Coca Andronescu, Raluca Zamfirescu, Ileana Stana Ionescu, Gheorghe Dinică. Marin Moraru, Ovidiu Iuliu Moldovan, Tora Vasilescu și mulți alți actori din generația de aur. În regia lui Horea Popescu, pelicula este ecranizarea piesei „Gaițele” de Alexandru Kirițescu. Multă lume nu știe că titlul original al acestei piese românești arhicelebre a fost „Cuibul de viespi”. Încă de când a apărut pentru prima dată în 1930, piesa a fost un mare succes și a rămas în repertoriul teatrelor românești până în ziua de astăzi. Filmul, ca și piesa, este încadrat la categoria comedie însă o descriere mai fidelă ar fi aceea de comedie neagră. De fapt, acest film este poate singura comedie neagră din istoria cinematografiei românești. În anii recenți, drame precum „Moartea Domnului Lăzărescu” sau „Polițist, adjectiv” au fost clasificate de către festivalurile internaționale de film drept comedii negre însă cei ce au văzut aceste filme știu că sunt foarte departe de a fi așa ceva. Însă „Cuibul de viespi” îndeplinește toate criteriile pentru această categorie: se râde, se plânge, se face haz de necaz.
cinemateca st o iosif decembrie -
Acțiunea filmului se petrece în anii ‘30, în sânul familiei boierești Duduleanu condusă cu o mână de fier de cucoana Aneta (Tamara Buciuceanu-Botez). Fiica ei, Margareta (Maria Ploae), romantică şi bolnăvicioasă e căsătorită cu tânărul jurnalist Mircea Aldea (Ovidiu Iuliu Moldovan). Ea pare singura sufocată de mediul anost al familiei și al orașului. „Cucoanele”, adică Aneta, Zoia (Coca Andronescu) și Lena (Raluca Zamfirescu), îşi omoară plictisul bârfind, jucând cărți, savurând dulcețuri și urmărind avide ceremoniile mortuare ale orașului. Dudulenii și-au adus din Germania o „freuilain” (Ileana Stana Ionescu) care să se ocupe de „grijile casei”. Cu un haz plin de aluzii, „fraila” altoiește pronunția ei rigid nemţească pe limbajul arhaic rustic al „stăpânelor” și pe franțuzismele snoabe ale modei timpului, într-un melanj de un comic absolut irezistibil. Monotonia și suficiența vieții Dudulenilor explodează odată cu apariția intempestivă a Wandei (Viviana Alivizache), o rudă venită de la Paris; femeie frumoasă, cochetă și emancipată. Mircea și Wanda vor deveni amanți. Trădată, Margareta se sinucide. Se va spulbera falsul echilibru al familiei sau totul va reintra în matca prăfuită a orașului provincial? Cu această dilemă se confruntă personajele creionate de Kirițescu și puse pe ecran de Horea Popescu, dar și publicul. În alte roluri, la fel de spumoase și tragice în același timp, mai apar Gheorghe Dinică, în rolul fiului cel mare Georges, Marin Moraru, în rolul fiului cel mic Ianache, și Tora Vasilescu, în rolul soției lui Ianache.
„Cuibul de viespi” este o comedie care a rezistat testului timpului și care poate fi privită oricând, oriunde de către oricine, de orice vârstă. Efectul va fi mereu același: zâmbete, râsete, lacrimi, asimilări cu stereotipiile personajelor.

Vă așteptăm așadar pe data de 11 ianuarie 2019, la ora 20:00, la librăria Șt. O. Iosif, la prima proiecție a cinematecii acestui an: „Cuibul de viespi”. Intrarea este liberă!

Articol realizat de Horia Nilescu.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *