Proiecția lunii martie – La la land

Proiecția lunii martie – La La Land

Dintre toate genurile cinematografice existente, nici unul nu împarte publicul mai radical decât musicalul. Unii adoră musicalurile pentru că îi transportă în altă lume, le oferă o șansă rară de a evada din cotidian prin dans și cântec. Alții urăsc musicalurile pentru că pur și simplu nu se pot împăca cu ideea că e nenatural, că în mijlocul unei povești, personajele încep să cânte și să danseze fără niciun motiv anume. Foarte puține sunt filmele muzicale care sunt universal apreciate și care reușesc să capteze atenția și neiubitorilor de gen. Printre ele, ne amintim de „Vrăjitorul din Oz”, „My fair lady” sau „Sunetul muzicii”. „La la land” (2016), un denumire de jargon folosită atunci când se face referire la Hollywood, este cel mai recent exemplu de film muzical care depășește barierele genului și atrage public de pretutindeni.
La la land” este povestea de dragoste dulce-amăruie a doi tineri cu ambiții și vise mari, cărora viața le oferă o serie de lecții de pe urma cărora se trezesc mai maturi, mai înțelepți dar și un pic mai ancorați în realitate decât și-ar fi dorit. Este vorba de Sebastian (Ryan Gosling), un pianist de jazz care este nevoit să cânte colinde și muzică de proastă calitate prin barurile din Los Angeles pentru a-și câștiga existența. Este vorba și de Mia (Emma Stone), o actriță aspirantă care de ani de zile lucrează ca și chelneriță pentru că marea ei șansă încă nu a venit. Cei doi se întâlnesc de câteva ori pe la petreceri și deși o relație amoroasă nu este creată instant, chimia există și îi incită pe protagoniștii noștri să se caute și să se întrebe ce ar fi dacă. Când relația lor în sfârșit capătă forme concrete, lucrurile par să meargă mai bine pentru ei în sensul că se sprijină reciproc în atingerea țelurilor și visurilor profesionale. Cu toate acestea, carierele celor doi nu par să se miște prea mult iar acest lucru le afectează și viața de cuplu. Din păcate, atunci când succesul apare acesta își cere partea lui de sacrificiu de la amândoi împingându-i către niște decizii care nu îi vor face neapărat mai fericiți. Această este povestea și intriga filmului. Însă filmul reprezintă mai mult de atât datorită cântecelor și numerelor energice de dans. Coregrafia dansurilor prezente în film este una halucinant de frumoasă sfidând de multe ori legile fizicii și ale gravitației. Frumusețea poveștii, dublată de frumusețea vizuală a spectacolului muzical, face din „La la land” un film remarcabil care cu greu poate fi uitat.

Cu acest film, regizorul Damien Chazelle care pe atunci avea doar 31 de ani, a dat lovitura câștigând premiul Oscar pentru regie dar și respectul unei lumi întregi. Tot prin intermediul acestui film, Chazelle a devenit cel mai tânăr câștigător al premiului Oscar pentru regie din istoria Academiei Americane de Film. Emma Stone a câștigat statueta pentru cea mai bună actriță iar Ryan Gosling a fost nominalizat la categoria cel mai bun actor. Regia este una foarte bună iar interpretările sunt excepționale însă sarea și piperul filmului o reprezintă, fără doar și poate, muzica și dansul. Cântecele prezente în film, toate scrise special pentru peliculă, sunt contagioase iar coregrafiile complexe de dans te vor ține în priză pe tot parcursul filmului amplificându-i intriga și dezvoltarea personajelor.
Vă așteptăm așadar pe data de 15 martie 2019, la ora 20:00, la librăria Șt. O. Iosif, la proiecția unui film muzical de excepție: „La la land”. Intrarea este liberă.

Articol realizat de Horia Nilescu.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *