Târgul de Carte şi Muzică de la Braşov a început!

O primăvară frumoasă tuturor. Cea de-a XVI-a ediţie a Târgului de Carte şi Muzică de la Braşov a început! Aşa cum ne-a obişnuit, oraşul nostru este capricios atunci când vine vorba de vreme dar suntem convinşi că soarele se va arăta în cele din urmă. Şi asta pentru că înăuntrul Aulei Universităţii Transilvania, târgul de carte şi-a deschis porţile către toţi iubitorii de poveşti literare, de cultură. Ca în fiecare an, expozanţii târgului au pregătit iubitorilor de frumos cele mai noi apariţii editoriale, o selecţie de muzică diversificată dar şi produse ce bucură sufletul: ceaiuri, cafea, vinuri alese. Libris Braşov duce mai departe tradiţia culturii oraşului nostru oferind locuitorilor acestuia şi nu numai, evadarea culturală ideală.
targ

Ca în fiecare an, primul moment al Târgului de Carte şi Muzică a fost dedicat deschiderii oficiale a celei de-a XVI. Evenimentul deschiderii la avut ca amfitrion pe Preşedintele Uniunii Scriitorilor, Filiala Braşov, domnul Adrian Lesenciuc. Acesta a vorbit de tradiţia târgului de carte dar şi de tradiţia Uniunii Scriitorilor care a împlinit 70 de ani. Rând pe rând, au luat cuvântul doamna Toaso Imelda, Vicepreşedinte Consiliul Judeţean Braşov, domnul Mihai Costel, vice-primar, domnul Gheorhe Geo Popa, Secretar de stat al Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, domnul Silviu Costea, Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Braşov, domnul Ioan Abrudan, rectorul Universităţii Transilvania Braşov. Toţi invitaţii au vorbit de tradiţia târgului de carte de la Braşov dar mai ales de importanţa cărţii pe suport fizic care, în opinia tuturora, va rezista testului timpului indiferent de modă sau de curent. Finalul deschiderii i-a aparţinut domnului Virgil Oniţă, fondator Asociaţia Libris Cultural Braşov, care a mulţumit tuturor celor implicaţi şi dedicaţi pentru ca acest târg să aibă loc an de an şi iată să ajungă la cea de-a XVI-a ediţie.
deschidere
A urmat o lansare de carte deosebită ce a stat sub semnul artei şi a sensibilităţii. A fost vorba de o carte de un impact emoţional extrem de puternic scrisă de o autoare la fel de puternică: actriţa Claudia Motea. Cartea „Shalom, Israel!”, a benificiat de mai mult decât o lansare, a avut parte de un adevărat testimonial din partea celor ce au trăit experienţe dureroase dar adevărate incorporând şi elemente de multimedia. La invitaţia autoarei/actriţei Claudia Motea au luat cuvântul domnul Aurel Vainer, preşedinte al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, domnul Valer Plugaru, preşedintele Comunităţii Evreieşti din Braşov, domnul Iancu Zuckerman, supravieţuitor al Holocaustului, domnul Lucian Sabados, directorul teatrului „Maria Filotti” din Brăila, domnul Mircea M. Ionescu, dramaturg/consilier la Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, domnul Gheorghe Geo Popa, secretar de stat al Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale şi domnul Adrian Lesenciuc, Preşedinte al Uniunii Scriitorilor Filiala Braşov. S-a vorbit pe marginea unor subiecte importante, unor subiecte despre care de fapt nu ar trebui să se discute pentru că ele nu ar trebui să existe; este vorba de crimele din cel de-al Doilea Război Mondial îndreptate împotriva comunităţii iudaice, antisemitism, xenofobie şi alte atitudini extremiste şi discriminări aberante. Din păcate, contemporaneitatea noastră are parte de tot felul de atitudini din ce în ce mai xenofobe care aduc în actualitate o reminescenţă a antisemitismul retrăit în anii 30 – 40. Cartea „Shalom, Israel!”, o combinaţie excelentă dintre dramaturgie şi poezie, aduce pace – aceasta este traducerea cuvântului shalom – în sufletul cititorilor dar îi dă în acelaşi timp şi teme de gândire împingându-l spre o altă viziune, un alt punct de vedere.
claudia motea
A urmat un alt moment care a benificiat de sprijinul proiecţiei video mai ales că a fost vorba de un album de artă vizuală. Operele pictorului român stabilit în Canada, Ion Georgescu Muscel, au fost aduse în România de către fiica sa Crina Deac. Evident că nu a fi putut fi transportată toată opera artistului, însă o parte din tablourile acestuia au fost expuse la etajul Aulei Universităţii Transilvania. În cadrului spaţiului de evenimente de la parter, am avut parte de o proiecţie/colaj prezentată de doamna Deac care a vorbit despre tatăl dânsei, despre opera acestuia şi motivaţia din spatele ei, despre parcursul acestuia în viaţă şi în carieră şi despre arta acestuia în general.
Pe scena Aulei Universităţii Transilvania a venit şi domnul Adrian Lesenciuc, scriitor şi Preşedinte al Uniunii Scriitorilor Filiala Braşov, însoţit de cel mai recent roman al său intitulat „Limbile vântului” şi editat de către Cartea Românească. În deschidere a vorbit scriitorul şi criticul literar Ioan Paler. Acesta a apreciat originalitatea ideii romanuui domnului Lesenciuc – un cioban din Obicenele Bucovinei se trezeşte dintr-o comă cauzată de un accident şi începe inexplicabil să vorbească limba portugheză – dar şi scriitura acestuia care conţine multe referinţe literare şi lingvistice. Totuşi, spiritul critic al domnului Paler „l-a urecheat” pe domnul Lesenciuc sugerând că poate explicaţiile lingvistice ale cărţii sunt poate prea savante. Domnul Lesenciuc însă şi-a asumat tot ce a scris în carte având argumente solide şi logice pentru fiecare cuvânt pus în carte.
Domnul Adrian Lesenciuc a vorbit puţin despre geneza acestui roman inspirat din plaiurile în care a crescut, zona Bucovinei, dar şi de o excursie pe care a făcut-o în urmă cu câţiva în Portugalia unde a luat parte la mai mult spectacole de muzica fado. Domnul Lesenciuc a vorbit de asemenea de importanţa unei scriituri clasice în ziua de astăzi dar şi referinţele prezente în roman.

adrian lesenciuc

Orice întâlnire cu domnul Nicolae Pepene este un prilej de bucurie şi de cunoaştere. Directorul Muzeului de Istorie din Braşov a venit în faţa publicului din oraşul nostru cu un nou album ce ţine de istoria acestuia. Albumul este intitulat „Braşov 100. 1918 – 2018” şi prezintă o istorie obiectivă bazată pe argumente fotografice a oraşului de la poalele Tâmpei de la momentul marii uniri până în ziua de astăzi. Alături de doamna Georgeta Filitti, domnul Nicoale Pepene a vorbit despre istoria Braşovului, cu bune şi cu rele, fascinându-şi ascultătorii cu poveşti despre oraşul nostru cel de odinioară.
nicolae pepene
Următorul moment a fost dedicat sfântului părinte Porfirie, importanţei sale şi vieţii pline de înţelepciune pe care acesta a dus-o. Momentul a fost întreţinut de către cei de la editura Epifania şi Sophia.
Regretatul scriitor Alexandru Muşina a fost şi el prezent în Aula Universităţii Transilvania prin intermediul Taniei Muşina, Claudiei Popescu şi Cristinei Palaş. Într-un eveniment organizat de Biblioteca Judeţeană Braşov, cartea acestuia „Şi animalele sunt oameni” a fost adusă în discuţie revelând încă o dată talentul scriitoricesc imens al lui Alexandru Muşina. Textele lui aparent simple ce au ca personaje principale animale ascund de fapt, printre rânduri, multă înţelepciune, multă înţelegere a caracterului uman, dar şi mult umor.
În următorul eveniment poezia şi pictura s-au împletit într-un mod firesc şi asta în mare parte datorită prieteniei puternice dintre poetul Laurenţiu-Ciprian Tudor şi artistului plastic Horia Ţigănuş. Acesta din urmă a ales să ilustreze câteva din poemele prezente în cel mai recent volum al lui Laurenţiu-Ciprian Tudor, „Licantropia poftei”. Desenele au putut fi admirate de către publicul vizitator în cadrul expoziţiei pe care cei doi au pus-o la cale la etajul întâi al Aulei Universităţii Transilvania.

A urmat o lansare multiplă a câtorva volume recent apărute sub egida Libris Editorial. Directorul Libris Editorial, Dana Anghelescu, a chemat pe rând o serie de autori Libris Editorial care au împărtăşit cu drag gânduri şi idei legate de cărţile lor sau de literatură în general. Pe rând, pe scenă au urcat Nicoleta Beraru, autoarea cărţii „Ardei iuţi”, Monica Tonea, autoarea „Piatră de hotar”, Alexandra Wadhwani, autoarea „Ursuleţul reciclează”, Mihaela Simina, autoarea „Henri Mathias Berthelot, prietenul României”, Teodora Pascu, autoarea „Benji” şi Luiza Potecă, autoarea cărţii „Pisica miau”.
libris editorial
Prima zi a celei de-a XVI-a ediţii s-a încheiat în prezenţa unei persoane cu totul speciale, Niculina Gheorghitţă, psiholog clinician principal, terapeut licenţiat şi expert Bowen. Niculina Gheoghiţă a ţinut un mini-curs de fericire celor prezenţi arătându-le modalităţi simple, dar eficiente în a-şi deschide inima, mintea şi sufletul către o viaţă mai liniştită, asumată din punctul de vedere al lucrurilor pe care le putem controla şi celor pe care nu. Cursul s-a încheiat cu câteva recomandări de cărţi vii pe care aceasta le-a făcut celor prezenţi.
niculina gheorghita
A fost o primă zi reuşită plină de invitaţi de marcă şi de scriitură de cea mai înaltă calitate. Acesta este doar începutul. Vă aşteptăm şi mâine pentru a trăi alături de noi cea de-a doua zi a celei de-a XVI-a ediţie a Târgului de Carte şi Muzică de la Braşov.

Articol realizat de Horia Nilescu.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *