O sâmbătă plină de… muzică și cărți

Primăvara la Brașov a fost mai convingătoare în acest an iar dimensiunea meteorologică favorabilă a fost dublată de atmosfera culturală atractivă pe care brașovenii au regăsit-o la Aula Universității Transilvania, în prima zi a weekendului care a adus numeroase evenimente la cea de-a XVI-a ediție a Târgului  de Carte și Muzică de la Brașov. Cititorii interesați de literatură, dezvoltare personală, istorie, mitologie, limbi străine, științe exacte sau științe umane au fost întâmpinați de oferta variată a expozanților încă de la primele ore ale dimineții. La toate acestea s-au adăugat numeroase evenimente, lansări de carte și muzică, întâlniri cu personalități remarcabile care au deschis apetitul pentru lectură și audiții, toate fiind parte din identitatea familiară a Târgului de la Brașov.

targ

Dimineața de sâmbătă a avut o notă poetică. LUMINIȚA DASCĂLU, o scriitoare care a debutat în 1997, ale cărei lucrări au apărut în reviste precum Convorbiri Literare, Familia, Poesis, Libris, semnatara a 5 volume de poezie, recompensată cu premiul USR Filiala Brașov a lansat cartea FIARA.NEVISĂTORUL.TREI (Editura Cartea Românească). Despre acest volum a vorbit VIOLETA SAVU, redactor la Revista Ateneu care a surprins în cea mai recentă apariție a Luminiței Dascălu pofta de a povesti, poemele alcătuite ca mici narațiuni cu accente suprarealiste, în care se împletesc viața cu visul, firescul cu absurdul, cotidianul cu fantasticul. Prezent la lansare, profesorul ION POPESCU TOPOLOG a luat și el cuvântul, apreciind textele Luminiței Dascălu drept reflectând o maturitate creatoare.

dascalu

De la poezie, ne-am mutat atenția la proză, în cadrul lansării romanului SEARA NUCILOR VERZI, semnat de Mihaela Malea Stroe, publicat la Editura Eikon. Despre acest volum, pe care Valentin Ajder l-a numit ieșit din timp a vorbit Christian Crăciun. Așa cum a sugerat vorbitorul, într-o epocă a crizei feminității, Mihaela Malea Stroe are curajul să publice o frumoasă poveste de dragoste, despre amorul trăit la maturitate, o poveste despre sensibilitate, emoție și prietenie, un roman camilpetrescian scris dintr-o perspectivă feminină care face apel la luciditate și analiză și care impresionează prin sinceritatea introspecției.

mihaela malea stroe

Cu fiecare ediție a Târgului de Carte de la Brașov, numărul evenimentelor pregătite de Libris Editorial crește, fapt confirmat și la ediția a XVI-a. Autori tineri, unii debutanți, literatură proaspătă, proză dar și poezie, analiză literară sau gastronomică, toate au fost reunite sub umbrela Libris Editorial in 2108. Așa cum ne-a amintit DANA ANGHELESCU, Libris Editorial este cea mai tânără firmă din grupul Libris care a avut parte însă de 4 ani prolifici cu sute de titluri publicate, multe dintre ele semnate de autorii brașoveni. TIBERIU FORIȘ și PETRIȘOR MANDU, doi profesori respectați au urcat pe scena Târgului de la Brașov în calitate de poeți, aducând în atenție volumele TIMPUL PROBABIL, respectiv INIMĂ DE ROMÂN. Despre aceste cărți a vorbit EDUARD HUIDAN, cel care a mărturisit că se simte onorat să fie alături de două personalități deosebite, cu acid dar și cu sensibilitate în peniță. PETRIȘOR MANDU a mărturisit că face parte dintr-o generație a poeților clasici care asumă drept crez poetic construcția frumosului prin vorbe și că a încercat să ofere în volumul lansat cuvinte șlefuite care să exprime realitatea trăită dar și viitorul, atingând teme precum: iubirea, natura dar și problematica socială într-o lume conflictuală și primă de riscuri. TIBERIU FORIȘ, autor a trei cărți de poezie, a recunoscut ca abordează o poezie de tip pamflet care pot oferi chei de înțelegere a realităților naționale și globale.

libris editorial

EDUARD HUIDAN a lansat romanul PELERINUL MORȚII, apărut tot sub sigla Libris Editorial, un roman despre demnitatea muririi, care oferă o privire critică asupra realităților postdecembriste, imaginea unui popor debusolat, a unei societiăți manipulate developate prin două povești desfășurate în paralel.

huidan

Distinsul profesor FLORIN ȘINDRILARU care a mai publicat și alte volume de critică literară la Libris Editorial a propus publicului cartea LA FRONTIERELE ADEVĂRULUI. ALEGORIE ȘI SIMBOL ÎN PROZA LUI ION COJA. Titlul este inspirat din afirmația lui Tudor Vianu că totul în lume e alegorie și simbol. Volumul care are la bază o analiză riguroasă dar și o corespondență a autorului cu Ion Coja și oferă note de lectură, eseuri și comentarii pe marginea romanelor unui prozator care ar merita mai multă atenție din partea publicului.

sindrilaru

DANIELA SIMA, o profesionistă polivalentă, a întrerprins un efort considerabil pentru a alcătui volumul CHEFI DE ROMÂNIA, un bestseller Libris Editorial, un volum care aduce în atenție rețete de carne roșie și vânat pregătite de cei mai importanți bucătari din țara noastră. O carte cu și despre chefi, așa cum a recunoscut chiar autoarea, volumul cuprinde și povești a 29 de bucătari din România, un adevărat itinerariu culinar și o colecție de viziuni despre arta culinară. La eveniment a fost prezentă și o lady Chef, CORNELIA GHIȚOIU care a împărtășit câteva din realitățile meseriei pe care o practică.

daniela sima

Din perimetrul gastronomiei am trecut la dezvoltare personală, la următorul eveniment de pe scena Târgului de Carte și Muzică de la Brașov. EMA GAVRILĂ a propus publicului volumul SENZUALITATE ȘI ATITUDINE, o carte care abordează psihologia succesului.  Autoarea oferă câteva repere generale pentru a ne construi o viață armonioasă pornind în primul rând de la atitudine. Fie că vorbim de postura, de încredere în sine, de intențiii, prin toate putem să ne asamblăm starea de fericire, mai ales prin felul în care asigurăm condițiile pentru o secreție hormonală adecvată. Pe de altă parte, autoarea caută să modifice și semnificația contemporană a ideii de senzualitate care poate fi obținută și prin atitudine, nu doar prin intervenții comportamentale și chirurgicale elaborate.

gavrila

Editura Eikon a propus publicului, ca în fiecare an, o întâlnire cu cărți care durează. INSTITUȚII FILOSOFICE, o lucrare în 3 volume este probabil cea mai completă sinteză de filosofie tomistă din cultura română, o operă publicată prima oare în secolul al XIX-lea, influențată de curentul neotomist, un ghid teoretic pentru educația tinerilor de gimnaziu și studenți din lumea catolică, o lucrare realizată de VASILE LUCACIU (unul dintre marii iluminiști ai Școlii Ardelene) după ce acesta s-a întors ca doctor în filologie la Roma. Părintele Cristian Muntean a vorbit despre volumul POVESTEA PREAISCUSITULUI DOM SCÂRȚ ȘI A CUTIEI DE SCRISORI, semnat de Adina Coman (o autoare căreia îi place să dăruiască pe care vorbitorul o consideră un Yalom românesc). Cartea cu titlu șugubăț, în care autoarea se joacă printr-un text , este o carte care vorbește despre oameni, cărți și relații. Amintind că viața omului contemporan pare construită din povești, că nevoia de sens este perenă, Adina Coman a subliniat că volumul publicat este în primul rând despre prietenie, un sentiment misterios, un fel de a fi împreună fără un scop bine definit.

eikon

IRENE POSTOLACHE a publicat o carte pentru copii, intitulată sugestiv și pilduitor HAI SĂ CITIM PRIMA POVESTE (cu ilustrații de Anda Toma) din care a citit câteva fragmente. Volumul LECTIO INCERTA (Vol II) semnat de Christian Crăciun a fost prezentat de Vianu Mureșan care a remarcat faptul că activitatea lui Christian Crăciun pledează pentru un tip de cultură secundară, exegetică prea puțin reprezentată în spațiul românesc iar volumul adus în atenție astăzi reflectă pasiunea pentru lectură a autorului, capacitatea de a analiza texte fără emfază profesională, fără pretenția unor decizii definitive.
Lansarea volumului ABANDON, apărut tot la Editura Eikon a fost precedat de o proiecție video.
Ca în fiecare an Editura Polirom a fost alături de noi și la ediția a XVI-a a Târgului de Carte și Muzică de la Brașov și ne-a propus volume semnate de autori români cunoscuți, din generații diferite. Primul invitat care a urcat pe scena Târgului nu a avut nevoie de prea multe prezentări, fiind ușor recognoscibil în spațiul public, jurnalistic și literar.  Un observator cu simț al nuanțelor și stil în condei, un jurnalist care practică de ani de zile literatura în interiorul gazetăriei, un profesionist cu orizont cultural impresionant, capabil să vorbească temeinic nu doar despre realitatea social-politică, dar și despre sport, film sau literatură. CRISTIAN TUDOR POPESCU  a adus în atenție cititorilor primul și singurul său roman scris la finalul anului 1988 și publicat în 1991 la Editura Cartea Românească, republicat în 2019 de Editura Polirom. E vorba de o poveste despre un inginer la un institut de cercetare inert (cu reliefuri kafkiene) în perioada apăsătorilor ani 80 care își completează veniturile dând meditații la științe exacte odraslelor nomenclaturii, înfruntând cotidianul sordid cu țigări, alcool, discuții intelectuale și aventuri pasagere. Despre acest montaj postmodern în care se amestecă proză, poezie, eseu, referințe livrești, cinefile și științifice au vorbit cadrele didactice de la Universitatea Transilvania Brașov.ADRIAN LĂCĂTUȘ a subliniat faptul că romanul lui Cristian Tudor Popescu oferă un reper de înțelegere a originii minții noastre de azi, posttotalitare, atât prin realitatea pe care o construiește cât și prin modul ei fragmentar de expresie. DAN ȚĂRANU a surprins actualitatea singurului roman publicat de gazetarul român prin scriitura exemplară pe care o oferă, structura polifonică, tributară tradiției anilor 70 (Ivasiuc, Buzura), unită printr-un fel de curbă hilbertiană. ROMULUS BUCUR a remarcat faptul că Cristian Tudor Poprescu  livrează un volum solicitant intelectual, plimbând o oglindă în care se reflectă atât realitatea cât și intertextualitatea. CRISTIAN TUDOR POPESCU a mărturisit că a decis să accepte reeditarea acestui volum pentru că a remarcat cum atmosfera sufocantă a anilor 80 începe să fie reinstaurată astăzi.

cristian tudor popescu

După o lungă sesiune de autografe la care a participat Cristian Tudor Popescu, vizitatorii Târgului au fost plăcut surprinși de vizita AUROREI LIICEANU care a adus la Brașov volumul TÂNĂRA CU PĂRUL ALB, un volum care ne poartă prin labirinturile biografice ale cuplului Nabokov pentru a înțelege cum supraviețuiește o relație aparent asimetrică, ce ajunge să capete reliefuri simbiotice. ONELIA PESCARU, cunoscută jurnalistă, psiholog și cadru universitar a întâmpinat-o pe invitata noastră cu multe întrebări relevante și interesante, asamblând o discuție cu mize importante pe marginea unor teme precum: rețeta longevității unui cuplu, unitatea de măsură cu care evaluăm o poveste de dragoste, particularitatea unor relații care implică inegalitatea partenerilor, sindromul Vera (ca abreviere a unei specii de devotament). Lansarea s-a încheiat cu o sesiune de autografe.

aurora liiceanu

SEBASTIAN LĂZĂROIU a adus la Brașov al treilea roman al său, după Balena albastră și Omatidii, intitulat ZILELE LUI MM, publicat tot la Editura Polirom. E vorba de un roman care surprinde un cuplu într-un moment de criză, transformator, al diagnosticării cu o boală degenerativă, un roman despre nevoia de  de reinventare în cuplu, despre construcția înșelătoare a realității și despre mecansimele de compensare psihologică pe care le folosim pentru a ne compensa singurătatea. Dialogul cu Sebastian Lăzăroiu a fost antrenat de aceeași ONELIA PESCARU care i-a adresat întrebări despre sursele de inspirație și posibilul public destinatar al acestui volum. După două thrillere publicate în ultimii ani, Sebastian Lăzăroiu a ales să revină cu o poveste cu o temă universală, dorind inițial să combine ideea unui personaj care își pierde memoria cu un personaj care are o imaginație exacerbată.

sebastian lazaroiu

A urmat un nou moment dedicat promovării volumelor publicate de Libris Editorial. DANIELA ANTON , psiholog debutant in domeniul literar, a lansat volumul AM ÎNDRĂZNIT SĂ-L AȘTEPT, o pledoarie filtrată prin experiență personală pentru iubire. CEZARA ZAMFIR a pregătit un roman, o poveste inspirată dintr-o întâmplare reală (o femie cu principii ajunge în situația provocatoare de a avea o relație cu un bărbat căsătorit), intitulat EU, CEA DE PE LOCUL DOI. VIORICA NAGACEVSCHI a lansat romanul SANDHIA, o poveste cu iz oriental, dintre un indian bătrân și fată tânără, o poveste despre întâlnirea dintre generații și destine. COSMIN NEIDONI a adus în atenție o colecție de eseuri REGATUL CELOR MAI FRUMOASE DEPĂRTĂRI, centrate pe teme universale din literatură, muzică și artă. MARIUS NEGUȚ a propus publicului volumul DIN ALTĂ VIAȚĂ. JURNAL DE COPIL, un roman despre societatea românească aflată la răscruce între două lumi, filtrată prin ochii unui copil. LUCIAN CIUCHIȚĂ a adus în atenție volumul SCUTUL FOCULUI, o poveste despre nostalgia tinereții și despre vârsta promisiunilor. CONAN REED a propus un volum inedit, din specia clean-fantasy,SCUTUL DE FOC, un roman potrivit pentru toate vârstele, fără violență și limbaj trivial. MIHAELA HURĂ, o poetă debutantă premiată la nivel național, apreciată și de criticul Alex Ștefănescu a lansat volumul ÎN SERTARE, TIMPUL. Pentru a prelungi spiritul poetic al ultimei lansări, vizitatorii Târgului au savurat recitalul folk oferit de Nicu Zota.

libris editorial

Ultimul moment al sâmbetei la Târg a aparținut muzicii și cărții deopotrivă, o lansare de carte și cd pregătită de LUCIAN ȘTEFAN. Originar din Bucovina, membru al trupei CaleNdar, un reper al munțomanilor de pretutindeni, conservând entuziasmul și vitalitatea caracteristice tinereții, LUCIAN ȘTEFAN, a adus la Brașov atât un volum de poezie intitulat ÎNTRE INIMĂ ȘI GÂND dar și un cd intitulat COLECȚIA DE EMOȚII.

lucian stefan

În acordurile recitalului aplaudat de cei prezenți am încheiat cea de-a treia zi a Târgului de Carte și Muzică de la Brașov. Ne revedem duminică!

Articol realizat de Sever Gulea.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *