O duminică luminoasă și tonică la… Târgul de Carte și Muzică

Ediția a XVI-a a Târgului de Carte și Muzică de la Brașov și-a întâmpinat vizitatorii, în ultima zi a evenimentului care aduce bunavestire culturală la poalele Tâmpei cu porțile deschise, într-o splendidă dimineață de primăvară. Aula Universității Transilvania a fost un spațiu in care, și în 2019, muzica, literatura, întâlnirile memorabile au fost puse sub aceeași umbrelă culturală. În plus, pe lângă evenimentele cu care i-am obișnuit pe cititori și care și în cea de-a patra zi a Târgului au stârnit curiozitatea iubitorilor de frumos, am oferit celor care au ajuns să descopere oferta bogată de la standurile expozanților și un maraton al atelierelor: de pictură, de mărgelit și chiar un curs de prim ajutor.

targ

Primul eveniment al dimineții i-a adunat pe cei mici și pe părinți în zona de evenimente, acolo unde VICTORIA FURCOIU a adus în atenție un nou volum din colecția SCRIERI PENTRU COPII DE LA BUNICA (Editura Arco Iris), un volum cu povești hazlii și personaje amuzante, menite să stimuleze curiozitatea dar să îi și bucure pe cititori sau pe ascultători. Victoria Furcoiu a oferit fragmente de ghicitori și de întâmplări, ca o bunică pusă pe șotii și i-a antrenat pe cei prezenți să participe activ și la un mic concurs la finalul evenimentului.

victoria furcoi

Urmatorea lansare a avut-o protagonistă pe cunoscuta autoare din Brașov, ANTONETA GALEȘ, scriitoare prolifică de romane polițiste dar și un expert în art terapie și dezvoltare personală care și-a valorificat preocuparea de a armoniza viața celor din jur și în volumul pe care l-a adus în atenția publicului intitulat sugestiv CAIETUL FERICIRII. Așa cum a amintit DANA ANGHELESCU, Caietul fericrii este un volum care mizează pe observație activă, un instrument de transformare pornind de la o analiză a sinelui, expresia altruistă a autoarei pentru a ne ajuta să devenim mai buni. După ce a traversat o stare  de burnout în 2010, ANTONETA GALEȘ a căutat metodele cele mai eficiente pentru a preveni asemenea căderi epuizante. Cartea lansată reprezintă un asemenea instrument util pentru a dezvolta  un antrenament zilnic focusat pe conștientizarea propriilor gânduri, pe identificarea standardelor excesive care ne fac să suferim.

targ

Am alternat momentele dedicate cărții cu un moment muzical binevenit care a stimulat atmosfera matinală. LADISLAU BECZE (BELADIS), profesor la Școala Populară de Artă, dirijor și violonist în diverse ansambluri din Brașov a adus în atenția publicului albumul SPRE CERUL DESCHIS. După 40 de ani de activitate instrumentală și folclorică, BELADIS a ales să devină și un interpret vocal, ca o expresie a iubirii pentru Dumnezeu.

targ

Am readus literatura pe scenă, odată cu sosirea invitatului nostru, îndrăgitul interperet și profesor de teologie AURELIAN SUCIU. Cunoscut pentru cântecele culese din zona Sibiului, pentru cariera sa de succes și vocea emoționantă cu care a bucurat mulți ascultători în România și peste hotare, AURELIAN SUCIU a mărturisit că a început să scrie versuri în 2016 și a prins curaj după ce a primit feedback pozitiv de la cititori. Invitatul nostru a oferit un recital de poezie, din volumul pe care și el l-a văzut astăzi pentru prima oară, exprimându-și dorința ca această carte să devină un fel de nașă pentru toți cititorii. Versurile cuprinse în carte (MI-E DOR… VERSURI PENTRU TOȚI) s-au născut din cele mai cotidiene situații, din veghea copiilor, din experiența de la catedră, din emoțiile simțite în preajma sărbătorilor, având o adresabilitate universală. Lansarea s-a încheiat și cu un recital de muzică care a atras vizitatorii în zona de evenimente.

aurelian suciu

Atmosfera patriotică și emoționantă pregătită de Aurelian Suciu a fost prelungită de următoarea lansare cu invitați distinși. Preotul IONUȚ BUTOIU a adus în atenție un volum publicat la Editura Grinta, intitulat LUPTĂ, RABDĂ și VEI TRĂI!, un volum care documentează minunea vindecării autorului. Augusta Oniță a apreciat volumul drept un miracol adus cititorilor într-o perioadă potrivită, a Postului, o mărturisire pe care o putem ține în mâini pentru a ne convinge de generozitatea divinității. Despre acest volum au vorbit Pr.Protopop Dănuț-Gheorghe Benga, prof dr Niculaie Meleacă, pr. Matei Bilauca. Cartea este despre un preot de caritate al unui spital din Câmpina care a suferit un accident cu consecințe aparent ireversibile, după ce și-a fracturat gâtul în mare dar care, prin puterea divinității și a medicilor s-a vindecat și și-a desăvârșit misiunea construcției unei biserici, ulterior. Stilul cărții amintește de scriitura sfinților părinți iar volumul este o pildă despre posibilitatea miracolelor și rolul credinței în societatea contemporană.

targ

Ultimul eveniment al zilei a fost unul muzical. Un avocat cu pasiune pentru muzică, FLORIN JUNCU a propus al treilea material discografic, după albumul Serenade (care cuprinde 9 piese scrise în perioada liceului), respectiv albumul Frumoasa Mireasă. FLORIN JUNCU a adus în atenția publicului albumul ROMANIAN CLUB ETNO DANCE, un mega mix de o oră: 12 cântece tradiționale românești orchestrate club dance, pentru o petrecere cu spirit românesc, o potențială carte de vizită pentru a introduce muzica de inspirație românească și printre tinerii de peste hotare. Albumul este produs de Florin Juncu și Gabriel Isac (cunoscutul basist al trupei Conexiuni).

Zilele Târgului De Carte și Muzică de la Brașov au adus vizitatorilor, la findalul primei luni de primăvară, reperele familiare și memorabile pe care le afirmăm cu și le întărim în fiecare an: combinații potrivite de oferte de carte și muzică, evenimente și performanceuri artistice. Literatura, dezvoltarea personală, poezia, recitaluri memorabile, aromă de cafea și ceai – iată elementele care au animat timp de patru zile Aula Universității Transilvania și care ne-au amprentat cele mai frumoase amintiri culturale din preajma buneivestiri. Mulțumim partenerilor: Primăria Municipiului Brașov, Universitatea Transilvania Brașov, Camera de Comerț și Industrie Brașov, Uniuniea Scriitorilor Filiala Brașov, Magic FM, Libris.ro, mulțumim sponsorului nostru Bavaria Used Cars, precum și vizitatorilor că au făcut posibil acest eveniment care continuă o tradiție frumoasă pe care o prețuim cu drag.

targ

Ne revedem la ediția a XVII- a a Târgului de Carte și Muzică de la Brașov!

Articol realizat de Sever Gulea.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *