Ne știi, suntem etern iubitori ai cărților, însă pe lângă afinitățile literare, de multe ori alegem lecturi scurte despre astre, literare și ele. Și pentru că nicio pasiune nu trebuie lăsată neîmplinită, ne-am apucat de citit…în stele și de pus pe hârtie recomandări pentru fiecare zodie în parte, în funcție de horoscopul lunii iunie.

Horoscopul Literar al Lunii Iunie

Îți mărturisim că nu suntem experți, ci doar pasionați și jucăuși, așa că te invităm să citești despre semnul tău zodiacal cu îngăduință și umor.

Gemeni

21 mai – 21 iunie

Cititorii din zodia Gemeni încep luna iunie cu un boost de energie. Sezonul estival este oficial deschis, cum sperăm să fie de altfel și toate cărțile pe care plănuiești să le citești vara aceasta. Așa cum zodia Gemeni este considerată maestra dualității, la fel este și energia debordantă de care te bucuri luna aceasta. Este posibil ca o nouă latură să se dezvăluie, fapt ce-ți poate da puțin de furcă la locul de muncă. Nu toată lumea va aprecia dinamismul tău, așa că este posibil să fii personajul negativ în anumite circumstanțe. Nu-ți pierde încrederea pentru că orice situație poate fi readusă în echilibru dacă știi la ce raft să cauți răspunsul. Fii tu însuți când vorbești de Jacques Salome este cartea care-ți vine în ajutor luna aceasta.

Pentru că iunie este pentru mulți Gemeni luna în care își sărbătoresc primăverile, se anunță multe întâlniri cu oameni dragi și activități în aer liber. Serile de socializare sunt predate astrelor de comunicare, însă pentru orele de lectură care necesită un hamac sau un șezlong, astrele literare vin cu recomandarea Istoria secretă de Donna Tartt.

Rac

22 iunie – 22 iulie

Când semnele de carte se transformă în bilete de avion, înseamnă că vara ta începe bine, și nu oricum, ci cu multe povești în draft. Astrele literare te sfătuiesc să fii pregătit pentru o vizită la aeroport pentru că sezonul estival pare să înceapă cu o mică escapadă neprevăzută. Și când spunem „pregătit” ne referim la a avea mereu o carte gata de luat în vacanță. Scrisori din trecut de Kayte Nunn merge cu orice destinație și nici nu ocupă mult spațiu în bagajul de mână.

Sensibilitatea ta este mereu un atuu, iar evenimentele lunii acesteia nu fac excepție de la regulă. Totuși, în a doua jumătate a lunii se prea poate ca melancolia să-și pună supracoperta peste realitatea ta, însă tu știi foarte clar că orice coborâș are și un suiș, mai ales cu o carte precum Puterea momentelor de Chip Heath și Dan Heath, pusă în vârful teancului de pe noptieră.

Leu

23 iulie – 22 august

Se știe că cititorii din zodia Leu sunt trendsetteri, iar luna iunie încă o dată acest lucru. Simți că se apropie jumătatea de an și, pentru că îți dorești să fii un exemplu bun de urmat, îți analizezi încă de pe acum realizările, alegerile și planurile din ultima perioadă. Determinat de acest „inventar”, vei simți nevoia să te refugiezi câteva zile, pentru o introspecție ca la carte. Detoxificarea minții de David Perlmutter și Austin Perlmutter poate fi titlul care se potrivește perfect, ca o supracopertă, nevoilor tale.

Și pentru că ești într-o continuă căutare, este posibil să te metamorfozezi, așa cum spune și Kafka în nuvela lui, într-un burete cu sete de cunoaștere. Poți începe cu o reeditare scrisă în stele și anume Istoria lecturii de Alberto Manguel, iar în cazul în care mai rămân zile din lună, dar nu și pagini, raftul de Științe Umaniste este la un click distanță.

Fecioară

23 august – 21 septembrie

În cazul cititorilor din zodia Fecioară, astenia de primăvară s-a lăsat așteptată atât de mult încât a trecut pragul următorului sezon. Este posibil ca în iunie să îți dorești să îți reorganizezi viața în așa fel încât toate activitățile tale să poată fi realizate de pe orizontală. De altfel, oricărui cititor îi surâde genul acesta de trai, așa că este posibil să trezești invidia celor din jur pentru perseverența ta de a nu părăsi prea des canapeaua sau șezlongul. Și pentru că singura activitate pe care cu siguranță vei dori să o continui zilele acestea va fi cititul, lăsăm și o recomandare pentru zilele de relaxare cu titlul Paradis de Abdulrazak Gurnah.

Pentru tine, zilele petrecute în tihnă nu sunt doar pentru recuperare, așa că poți alege să-ți dedici timpul plănuirii unui nou proiect. Ai creativitatea de partea ta, iar meticulozitatea specifică zodiei este de mare ajutor. Astrele literare te îndeamnă să iei preventiv câteva Lecții de stoicism de la John Sellars, pentru a avea kit-ul complet pentru această perioadă.

Balanță

22 septembrie – 22 octombrie

Vara aceasta se anunță memorabilă pentru cititorii din zodia Balanță, iar începutul ei nu dezamăgește. Iunie va fi luna în care atât biblioteca, cât și răbdarea ta vor ajunge la limită, așa că cel mai probabil vei simți nevoia de un declutter în ceea ce privește viața personală și cea literară. Poți începe cu reorganizarea pe oricare dintre aceste planuri, iar ca totul să meargă bine, titlul Cutremurele interioare de Daniel Dufour este cartea care poate ocupa un loc pe unul dintre rafturile eliberate.

Emoțiile puternice s-ar putea să devină obositoare, dar după ce totul se așază așa cum îți dorești, cu siguranță te vei simți eliberat, gata pentru o nouă etapă. Și pentru că orice început are nevoie de câteva elemente după care să fie amintit mai târziu, titlul Viața începe vineri de Ioana Pârvulescu poate fi ancora necesară.

Scorpion

23 octombrie – 21 noiembrie

Luna iunie teleportează cititorii din zodia Scorpion direct la raftul de spiritualitate. Vei simți nevoia să te conectezi mai mult la tine și la cei din viața ta care te bucură. Ieșirile în natură vor fi laitmotivul începutului de vară și chiar dacă te vei lupta puțin cu tendința de izolare, următoarea tură de cumpărături va include cu siguranță și un hamac. Evident, din acest cadru nu poate lipsi o carte în ton cu tranzițiile ce au loc, iar astrele literare îți lasă ca și recomandare titlul Călătorie spre fericire de Vladimir Lermontov.

Nevoia de a avea mai multă grijă de tine se va reflecta și în achizițiile pe care le vei face. Este un moment bun pentru a te răsfăța cu un masaj, o zi la spa, câteva haine noi care să-ți aducă vara și în șifonier și, desigur, nu vei uita nici de bibliotecă. O carte care merită să ajungă pe lista ta de cumpărături este Leii de pe Fifth Avenue de Fiona Davis.

Săgetător

22 noiembrie – 21 decembrie

Începutul verii vine cu mult optimism în viața și biblioteca cititorilor din zodia Săgetător. Te simți pregătit să preiei proiecte noi, atât la locul de muncă, cât și în viața personală, iar în luna iunie toate astrele sunt de partea ta, inclusiv cele literare. Fără efort de Greg McKeown este prima recomandare care să te pregătească pentru împlinirea tuturor punctelor de pe lista de To Do.

La jumătatea lunii vei face un salt de la raftul cu titluri de dezvoltare personală la cel de psihologie a relațiilor pentru că odată ce ți-ai întâlnit sufletul pereche, este nevoie să te abonezi și la câteva sesiuni de mentenanță pentru iubire. Stai fără griji, rândurile acestea se parcurg repede și singurele care vor suferi până la final, vor fi colțurile paginilor din cartea Ghidul unei familii durabile de Gary Chapman și Shannon Warden de la atâtea răsfoiri.

Capricorn

22 decembrie – 19 ianuarie

Motto-ul cititorilor din zodia Capricorn este Vara asta fac tot ce-mi trece prin cap. Te asiguri că-ți respecți deviza încă de la începutul lunii iunie pentru că încă din primele zile îți pui în aplicare creativitatea pentru a plănui tot felul de activități cu prietenii și întâlniri cu interesele tale romantice. Astrele literare prevăd în agenda ta și o sesiune de reading în natură, eventual pe un vârf de munte, așa că cel mai bine e să-ți pregătești cartea de luat în aventură, și anume Camera secretă de Emily Gunnis.

Iunie are și un capitol care se numește „flirt”, care ajunge să fie preferatul tău luna aceasta. Și nu e de mirare pentru că energia ta este molipsitoare, iar atitudinea ludică atrage mulți pretendenți în jurul tău. Nu iei viața prea în serios în perioada aceasta, iar astrele literare spun că este momentul perfect pentru a te lăsa dus de file, mai ales dacă ele aparțin unui roman grafic precum Îndrăgostită de cărți de Debbie Tung.

Vărsător

20 ianuarie – 19 februarie

Prima lună de vară deschide un sezon lipsit de griji pentru cititorii din zodia Vărsător. Spontaneitatea este prima care se instalează pe raftul tău, așa că iunie se anunță a fi o lună cu multe amintiri de povestit în autobiografia pe care poate la un moment dat vei alege să o publici. Cea mai tainică amintire a oamenilor de Mohamed Mbougar Sarr este romanul care se potrivește nevoilor tale literare din această perioadă, fiind o carte care te va surprinde și îți va aduce multe sentimente în contradictoriu de care cu siguranță de vei bucura.

O altă mențiune pe care astrele o fac cititorilor din zodia Vărsător este aceea că în iunie, aceștia vor fi nesupuși, atât în viața personală cât și în alegerile literare. Așadar, titlul Născut în afara legii. Amintiri dintr-o copilărie sud-africană de Trevor Noah va fi un partener bun în orele de relaxare ale începutului de vară.

Pești

20 februarie – 20 martie

Pentru cititorii din zodia Pești, luna iunie vine cu multe planuri la purtător. Odată cu o agendă încărcată apare și agitația corespunzătoare întrebării „Cu ce ar trebui să încep?”, iar asta te îneacă într-un vârtej de emoții. Nu ești decis dacă să înoți în direcția curentului sau împotriva lui, însă ești sigur de faptul că totul se va rezolva până la finalul lunii. Totuși, nimănui nu-i place să aștepte, așa că astrele literare ți-au pregătit cartea Îmbunătățește-ți instantaneu dispoziția de Olivia Remes pentru a scurta din timpul alocat rezolvării problemelor.

Luna aceasta vei fi pus în poziția de a alege între a petrece mai multe ore la locul de muncă sau în compania familiei. Și pentru că fiecare cititor știe foarte bine care îi sunt prioritățile, astrele decid să îngreuneze puțin decizia, adăugând un punct numit „timp pentru mine”. Timpul petrecut cu propria persoană nu ar trebui să fie opțional, mai ales când există cărți precum Memoriile unui urs polar de Yoko Tawada care să îți facă orele de relaxare cu adevărat prețioase.

Berbec

21 martie – 20 aprilie

Este clar că fiecare lună își alege zodiile preferate, iar printre preferințele lunii iunie se numără Berbecul, deci evident și cititorii născuți sub semnul lui. Ai 30 de zile la dispoziție să-ți scoți visurile de pe hârtie și să le arunci direct în realitate pentru că luna aceasta totul va merge bine. Titlul Prea bun ca să fii ignorat de Cal Newport este destul de sugestiv și un bun imbold pentru a-ți duce la bun sfârșit planurile.

Panta ascendentă se menține și în viața personală, așa că dacă încă nu ai găsit jumătatea, ar fi bine să fii atent la ce „volume” ai pe raftul din fața ta pentru că s-ar putea ca unul dintre ele să poarte semnul cu numele tău. Și în cazul în care dorești să-ți antrenezi romantismul în particular înainte de a-l împărtăși cu aleasa sau alesul, romanul Capitularea de Francoise Sagan poate fi antrenorul tău personal.

Taur

21 aprilie – 20 mai

Iunie a pus semnul la capitolul „Relaxare” pentru cititorii din zodia Taur. Simți că nivelul tău de energie nu este la cel mai înalt nivel și ești pregătit să ai o lună în care singurele partenere care nu te vor obosi, vor fi cărțile. Nu de alta, dar poți accepta faptul că pentru a avea o vară pe cinste, este în regulă să începi cu o pauză de la viața socială. Astrele literare recomandă să-ți începi maratonul de citit cu titlul Despre impuritatea literaturii de Alex. Ștefănescu pentru a avea o privire de ansamblu asupra romanelor pe care le vei alege în continuare.

Și pentru că ești pregătit să te adâncești în literatura de toate felurile, poți alege romanul de memorii Cuptoarele morții de Olga Lengyel care deși are un subiect greu de parcurs, este potrivit repausului tău social.

Articol apărut în Gazeta Libris, numărul 7, iunie 2022. Gazeta Libris se distribuie gratuit în coletele Libris.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *