Ne știi, suntem etern iubitori ai cărților, însă pe lângă afinitățile literare, de multe ori alegem lecturi scurte despre astre, literare și ele. Și pentru că nicio pasiune nu trebuie lăsată neîmplinită, ne-am apucat de citit…în stele și de pus pe hârtie recomandări pentru fiecare zodie în parte, în funcție de horoscopul lunii iulie.

Horoscopul Literar al Lunii Iulie

Îți mărturisim că nu suntem experți, ci doar pasionați și jucăuși, așa că te invităm să citești despre semnul tău zodiacal cu îngăduință și umor.

Rac

22 iunie – 22 iulie

Iulie începe cum nu se putea mai bine pentru cititorii din zodia Rac. Mai că am suspecta astrele de o supradoză cu romanele optimiste ale lui Matt Haig, dacă nu am crede în puterea lor de a citi dincolo de rânduri. Energie este numele tău mic luna aceasta, iar fiecare zi îți va demonstra că îl meriți pe deplin. Ești mai determinat ca oricând să faci sport, așa că nu ratezi nicio activitate fizică. Totuși, la finalul zilei vei lăsa corpul să se odihnească, iar singurul efort va fi să dai pagina unei cărți precum Povestea Astei de Jon Kalman Stefansson.

Și pentru că energia nu se consumă așa ușor, vei dori să faci tot felul de schimbări prin casă, lucru care cel mai probabil va fi apreciat de partenera sau partenerul tău. Totuși, după atâtea ore alocate construcțiilor din jurul căminului, te poți apuca să construiești și pe plan emoțional, așa că astrele recomandă titlul O minte liberă de Steven C. Hayes.

Leu

23 iulie – 22 august

În a doua lună de vară nu doar temperaturile cresc, ci și pasiunea cititorilor din zodia Leu. Planul sentimental are prioritate în iulie, așa că o recomandare ar fi să muți volumele de dragoste de pe raftul de sus, pe unul mai accesibil, pentru că vei avea cu siguranță poftă de citit povești cu final fericit. Până la jumătatea lunii nu doar cărțile vor fi puse în ordine, ci și relația ta, așa că în cazul în care ai rămas fără pagini de dat, titlul Fiicele războiului de Rhys Bowen este cu siguranță o continuare bună a lecturilor.

Și pentru că o veste bună nu vine niciodată fără un boost de energie pentru a face mai multe, astrele îți pun în wishlist și cartea Predestinare sau alegere? de Juliette Allais. O relație sănătoasă aduce echilibrul în viață, așa că este un moment bun să începi să investești timp în dezvoltarea ta și de ce nu, să începi un proces de reinventare a sinelui.

Fecioară

23 august – 21 septembrie

Cititorii din zodia Fecioară câștigă luna aceasta. Astrele literare nu pot prezice numerele de la loto, însă cu siguranță văd un câștig pe plan personal pentru tine. Marele premiu este curajul, însușire care nu a mai pus de mult semnul la capitolul fecioarelor. În iulie vei simți că poți să muți biblioteci întregi, ba chiar să intri într-un conflict constructiv cu persoanele care îți deranjează rafturile. Vei ști atunci când să pui stop în discuții, însă nu vei reuși să faci la fel și în cazul lecturilor. Aici nu este recomandat să insiști prea mult, ba chiar este încurajată completarea teancului cu ceva cărți în plus. Un titlu de pus pe listă este Căminul fetelor orfane de Joanna Goodman.

Curajul nu rămâne doar în prezent, ci călătorește puțin în timp și te ajută să treci peste trecut. În cazul în care încă te gândești la ex-partenerul tău de lectură și te simți blocat, luna aceasta vei reuși să treci la capitolul următor. Și dacă nu reușești pe cont propriu, mereu ai o carte care să-ți fie alături. În cazul de față Legea atracției. 50 de exerciții practice pentru a atrage în viața ta tot ceea ce îți dorești de Virgile Stanislas Martin poate fi ceea ce cauți.

Balanță

22 septembrie – 22 octombrie

Mijlocul primăverii pare să încingă atmosfera pentru cititorii din zodia Balanță, că nu degeaba se numește cuptor în limbaj popular. Da, ai citit bine, îți vine și ție rândul la povești demne de coperți roz, așa că pregătește-ți jurnalul sau confidentul pentru că urmează o lună plină de artificii. În cazul în care împarți deja casa și biblioteca, parteneriatul început de ceva timp va intra în alt ciclu care vă va aduce amândurora entuziasm și energie.

În cazul cititorilor în a căror dormitoare e aprinsă în fiecare seară o singură lampă de citit, lucrurile cu siguranță se vor schimba în luna iulie. Astrele dau semne în favoarea relațiilor începute în această perioadă și intuiesc faptul că vor fi la fel de trainice precum lista ta de cărți de citit, așa că nu strică să mai adaugi una la colecție: O viață secretă de Ella Carey, Pasiunea din viața personală se răsfrânge în tot ceea ce vei realiza luna aceasta. Vei lăsa la o parte nevoia de echilibru și vei avea curajul să-ți cântărești alegerile fără ajutorul talerelor. O carte care îți va da mai multă siguranță în acest demers este E de rău, gândim prea mult! de Serge Marquis.

Scorpion

23 octombrie – 21 noiembrie

Cititorii din zodia Scorpion vor purta în luna iulie pălăria exploratorului. Și o vor purta atât de bine că este posibil să nu-și mai dorească să renunțe la ea. Pornești într-o expediție atât pe plan personal, cât și pe cel profesional. Dorești să descoperi, să cunoști și să înveți cât mai multe, iar setea aceasta de cunoaștere nu poate fi decât benefică. După cum este și normal, explorările se realizează și în bibliotecă, așadar lăsăm la suprafață un titlu care merită descoperit, și anume De ce ne este atât de dificil să fim fericiți? de Jacques Salomé.

Schimbările din viața ta nu se vor pune pe raftul din spate, așa că te poți aștepta ca toate aceste descoperiri să-ți aducă noutăți pe toate planurile. În cazul în care dorești să echilibrezi puțin balanța, o lectură clasică precum Ulise de James Joyce este bună de ținut la-ndemână.

Săgetător

22 noiembrie – 21 decembrie

Cititorii din zodia Săgetător încep cea de-a doua lună de vară cu gândul la următoarea. Și nu, nu pentru că nu ar ști să se bucure de vremea bună sau de serile lungi și călduroase, însă sunt puși pe planificat excursii, drumeții și multe alte activități care necesită înroșirea calendarului. Important de notat: titlul Despre timp. O istorie a civilizației în douăsprezece ceasuri de David Rooney merge de minune în pauzele dintre căutările de bilete de avion și cazări.

Treaba nu se oprește aici pentru că în iulie vei fi mai competitiv ca niciodată, așa că tot ce-ți pui în minte vei realiza mai bine și mai repede decât oricine din cercul tău. Competiția se dă și în cărți citite, așa că teancul de pe noptieră trebuie să fie unul destul de serios. Astrele prevăd că dacă incluzi și cartea Dansatoarele de Margaret Atwood, titlul de „Cel mai rapid cititor” va fi al tău.

Capricorn

22 decembrie – 19 ianuarie

Iulie se anunță o lună caniculară, iar căldura de afară pare că încălzește chiar și inimile neclintiților cititori din zodia Capricorn. 7 e număr cu noroc pentru tine și astrele recomandă să folosești zilele de vară pentru a fi mai îndrăzneț în comunicarea sentimentelor față de partenerul de lectură sau față de cititorul drăguț pe care l-ai zărit la raftul de noutăți. Dacă nu știi cum să abordezi situația, titlul Femei fără bărbați de Shahrnush Parsipur este un bun conversation starter care cu siguranță poate înlocui „10 întrebări de pus la prima întâlnire”.

Un partener de seamă își va face apariția și în viața profesională, nu doar în cea personală. Fie că vei împărți afacerea cu cineva sau că vei căpăta un nou coleg cu care să-ți petreci cele 8 ore de muncă, astrele prevăd oameni de calitate, asemeni romanului Imposibil de urmărit de Serghei Lebedev, care pică drept recomandare de lectură.

Vărsător

20 ianuarie – 19 februarie

Luna iulie este despre alinieri în cazul cititorilor din zodia Vărsător. Fie că vorbim de alinierea planetelor, a cărților de pe raft sau a planurilor cu cei dragi, tot ce dorești luna asta este să existe armonie în jurul tău. Simți nevoia de a cunoaște oameni noi, însă nu ești dispus să faci compromisuri, așa că îți alegi cu grijă persoanele pe care le lași în viața ta. Aceeași grijă o ai și pentru lecturile care ajung în bibliotecă, așa că astrele recomandă titlul Arta de a dărui liniște de Veronique Aiache care pare să fie în linie cu așteptările tale de luna aceasta.

Pentru că traversezi o perioadă zen, în care iei hotărâri ferme și asumate, reușești să te concentrezi și pe planurile de viitor. Profită de această stare și proiectează ceea ce simți că vei avea nevoie în următoarea perioadă. Desigur, atunci când plănuiești, nu uita să adaugi un punct și pentru lecturi. Un titlu care nu ar trebui să lipsească din viitorul tău este Jocul trecutului de Cecelia Ahern.

Pești

20 februarie – 20 martie

Sezonul estival oferă inspirație cititorilor din zodia Pești, așa că prima tură de cumpărături a lunii ar putea fi făcută la magazinele de arts and crafts sau bricolaj. Creativitatea ta sporită nu trebuie neglijată, mai ales că-ți poate aduce beneficii atât pe plan personal, cât și pe cel profesional. Concentrează-ți energia pe diverse proiecte handmade, care să-ți stimuleze cu adevărat latura creativă. Nu doar că vei primi laude din partea celor dragi, dar vei reuși să găsești rezolvări pentru multe dintre blocajele apărute în ultimele luni. Un alt mod de a-ți stimula creativitatea este lectura, așa că titlul Noaptea oracolului de Paul Auster poate fi exact oaza pe care o cauți.

Ideile noi vor apărea și în contextele profesionale, așadar astrele te încurajează să iei inițiativă luna aceasta. Dacă ai totuși nevoie de un mic imbold, poți face o mică oprire la raftul de Afaceri, economie. Cartea Preia controlul. Cum să obții tot ce îți dorești de la afacerea ta de Gino Wickman și Mike Paton poate deveni prietenul tău bun luna aceasta.

Berbec

21 martie – 20 aprilie

Oricât de curajoși, energici și activi sunt cititorii din zodia Berbec, luna iulie reușește să-i așeze și pe aceștia într-un hamac, cu o limonadă într-o mână și o carte bună în alta. Știm, îți e greu să te imaginezi, însă ce e scris în stele, se citește cu băgare de seamă și se respectă. Vei simți nevoia de pauze lungi și dese, iar astrele te îndeamnă să-ți respecți corpul și cerințele lui. Și ca să nu duci dorul aventurii, ți-au pregătit titlul Așteptându-i pe barbari de J.M. Coetzee.

Relaxarea la orizontală are și ea limitele ei, mai ales în cazul în care nu ai un partener de lectură alături de care să adormi pe canapea, în timpul unui film. Vei căuta să petreci cât mai multe ore alături de prieteni și familie, însă la finalul zilei cu siguranță singura în preajma căreia îți vei dori să fii va fi cartea Casa fără oglinzi de Tove Alsterdal.

Taur

21 aprilie – 20 mai

Mijlocul verii aduce cititorilor din zodia Taur nu doar vreme bună ci și numeroase vești care s-au lăsat așteptate. Știm că citind fraza anterioară gândul tău a zburat către ceva sau cineva anume, așa că nu este nevoie ca astrele să ofere prea multe explicații. Veștile bune apar în viața ta ca noutățile pe rafturile librăriilor la început de sezon. În timpul în care aștepți ca lucrurile frumoase să ți se întâmple, o carte precum Cartea râsului și a cercetării de Radu Paraschivescu este mai mult decât potrivită.

Veștile bune nu sunt singurele care îți vor călca pragul luna aceasta. Vei avea parte de multe vizite și invitații din partea celor dragi. Te vei umple de energie și gânduri bune, iar pofta de citit se va instala și ea rapid, după toate aceste zile de socializare. Titlul Creierul fericit de Loretta Graziano Breuning se prezintă la raport pentru orice cititor la ananghie.

Gemeni

21 mai – 21 iunie

Cititorii din zodia Gemeni vor începe luna iulie cu motto-ul „Dublu sau nimic”. Nu degeaba întreaga ta existență astrală se bazează pe cifra 2. Mijlocul verii îți aduce de două ori mai multă energie, de două ori mai multă distracție, de două ori mai multă putere de muncă și, evident, de două ori mai mult timp pentru a face ceea ce îți place. Astrele prevăd și o dublare a cantității de lecturi devorate luna aceasta, așa că îți lasă o recomandare de citit și apoi de vizionat, tot la dublu, așa cum sperăm să-ți fie și pofta de citit: Anatomia unui scandal de Sarah Vaughan.

În cazul în care încă citești la single, s-ar putea ca luna această să se dubleze și numărul de cititori din casa ta. Fii răbdător și lasă-te în mâna astrelor care îți pregătesc exact ce ai nevoie pentru următoarea perioadă. Totuși, dacă nu-ți place să fii luat prin surprindere, ar fi bine ca pe noptiera de pe partea opusă a patului să ai pregătită o carte, doar în caz de apare un double. Titlul Toate greșelile care se pot face de Cătălin Pavel se potrivește oricui, iar dacă luna asta vei alege „nimic” la capitolul iubire din motto-ul afirmat mai devreme, atunci cartea îți aparține negreșit.

Articol apărut în Gazeta Libris, numărul 8, iulie 2022. Gazeta Libris se distribuie gratuit în coletele Libris.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *